DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Berger: Állandóan a kórházból, vagy a rendőrségről kellett engem hazavinni

Nem éppen egy balhékirálynak ismerjük a tízszeres futamgyőztes osztrák pilótát, aki legtöbbször nyugodt és kiegyensúlyozott. Fiatalabb korában azonban nem így volt, úgy véli, csoda, hogy túlélte a gyerekkorát.

Ha valaki autóversenyzőnek szegődik, annak folyamatosan együtt kell élnie a veszéllyel. Mivel a pilóták megszokják, sőt igénylik az extra adrenalint, egyáltalán nem ritka, hogy például extrém sportokkal is megpróbálkoznak és a szabadidejüket sem nyugodt tevékenységekkel töltik.

A Formula-1 korábbi korszakaiban a veszély a jelenleginél sokkal komolyabb volt, de szerencsére már nagyon ritkán beszélhetünk halálesetekről. Igaz, Gerhard Berger felfogását éppen jó barátja, Ayrton Senna tragikus balesete változtatta meg véglegesen, előtte ugyanis szeretett veszélyesen élni, utána kicsit átértékelte az életét.

Berger a pályán és a pályán kívül is szerette a veszélyt


„Egészen fiatalon kezdődött nálam. A szüleim szinte minden napjukat azzal töltötték, hogy vagy a kórházból, vagy a rendőrségről vittek haza engem. Kész csoda, hogy túléltem a gyerekkoromat! Mindig a kockázatnak, a veszélynek éltem, a karrierem kezdetén szintén” – idézi a tizenhárom éven át a Formula-1-ben versenyző Bergert a Gpblog.com szakportál.

Éveken át vezethetett a Benetton, a Ferrari és a McLaren istállónál is, az 1994-es év igazán meghatározó lett számára, Ayrton Senna tragédiája után ugyanis látványosan visszavett, igaz, csak a pályán kívül. „Az az imolai kettős baleset megváltoztatott bennem mindent. Rájöttem, hogy jobb, ha az ember nem játszik a halállal” – fogalmazott Berger.

A jelenleg ötvenkilenc éves osztrák összesen 210 nagydíjon állt rajthoz, tíz győzelmet és összesen 385 pontot szerzett pályafutása során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: