DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

27 órán át versenyzett Szabó Krisztián

Teljesítette az új kihívást hazánk legeredményesebb ralikrosszosa. Az Audi támogatottja az Elanor vitorlás fedélzetén vett részt sikerrel az 51. Kékszalag Nagydíjon. Az Európa-bajnok a továbbiakban sem lassít: a ralikrossz-világbajnokság következő, kanadai versenye előtt még sor kerül esküvőjére.

Az Audi S1 EKS RX quattrót egy vitorlásra cserélte Szabó Krisztián, a ralikrossz-világbajnokság újonca: július 18-19-én életében először vett részt a Balaton legnagyobb versenyén, a Kékszalag Nagydíjon. Krisz az Audi versenycsapatát erősítette, amely a ralikrosszos új partnere, egyben a Kékszalag egyik támogatója: a leggyorsabb, innovatív hajók az Audi Race Cup kiírásban vettek részt.

b4778507-9ab7-4c9f-a478-6f72832d9b04



Szabó Krisztián egy ELAN E4 típusú, Elanor névre keresztelt, több mint 10 méter hosszú vitorlás fedélzetén vágott neki a 155 kilométeres távnak a Balaton körül, a nyolcfős legénység tagjaként. A vitorlás ifj. Scholtz Imrével a kormánynál a tavat megkerülve 26 óra 55 perc alatt ért célba a rajt helyszínén, Balatonfüreden, az abszolút értékelés 52. helyezettjeként, a Yardstick I/2. osztályban a második helyen.

„Az Audi megkérdezett, elindulnék-e velük a Kékszalagon egy hajóval, én pedig igent mondtam. Nagyon örülök, hogy így döntöttem, mivel hatalmas élménnyel lettem gazdagabb. Csütörtök reggel 9 órakor indult a verseny, pénteken dél körül értünk be. Bár előzetesen senkit sem ismertem a hajón, ez a 27 óra összerázott minket. Köszönöm, hogy aktív részese lehettem a csapatnak az Elanoron” – mondta Balatonfüreden, a Vitorlás téren a célba érést követően Krisztián.

„A ralikrossz-világbajnokság résztvevőjeként nem vagyok ahhoz hozzászokva, hogy huszonórán keresztül folyamatosan versenyzek. Nálunk is kétnapos egy verseny, de sok rövid, 3-5 perces futamból áll. Az autóversenyzés is csapatsport, hiszen a háttérben ott állnak a szerelők, az autóban viszont csak magamra számíthatok, itt ellenben nyolcan vagyunk a hajón, és mindenkinek megvan a saját feladata. A körülmények állandóan változnak, az időjárásnak még nagyobb a hatása, mint az autósportban, és az nyer, aki a legjobban tud alkalmazkodni hozzá. Most azt mondom, és biztos vagyok benne, hogy később is azt fogom mondani, szeretnék jönni jövőre is!”

A ralikrossz-világbajnokság augusztus 3-4-én folytatódik egyik legtávolabbi helyszínével, Kanadával (Trois-Rivières), de addig is sűrű lesz Mattias Ekström csapata, az EKS pilótájának naptára.

„Két hét múlva jön a következő verseny Kanadában. Jelenleg a 10. helyen állok a bajnokságban, ami az én elvárásaimnak nem felel meg túlságosan, ezért javítani szeretnék. Addig is azonban egy hét múlva megnősülök, és hátravan még a legénybúcsúm is. Ilyen dolgok várnak rám a következő napokban, egy új korszak kezdődik az életemben!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: