DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Rasszizmust érez Hamilton körül a korábbi futballsztár

A közönség a hazai hős győzelmét ünnepelte Silverstone-ban, de voltak, akik helyette a világbajnok brit voltát kérdőjelezték meg. A vitába még a visszavonult labdarúgó, Rio Ferdinand is beszállt.

A Brit Nagydíjon 140 ezer néző ünnepelte Lewis Hamilton győzelmét, de a hazai sztárt nem csupán éljenzés övezte. Egy kisebb közjáték is lezajlott a versenyhétvége alatt, amelyet felkapott a brit bulvársajtó: Hamilton kérdéses hazaszeretetét emlegették, míg a kritikusait rasszizmussal gyanúsították meg.

A Mirror beszámolója szerint az epizód az időmérő után kezdődött, amikor az egyik helyszíni tudósító – a Guardian újságírója – provokatív kérdést szegezett Hamiltonnak: azt a kettősséget említette, hogy az ötszörös világbajnok elmondása szerint imád az Egyesült Királyságban versenyezni, ugyanakkor egyes hangok felróják neki, hogy Monacóban él, és még akcentusát is kifogásolják, ami egyre távolabb áll a brit kiejtéstől. „Mit gondolsz, az emberek miért kérdőjelezik meg brit voltod?” – fogalmazta meg kérdését a riporter.

„Emlékszem, amikor Jenson Button és a többiek befutottak” – válaszolt Hamilton. „Idővel mindannyian kiköltöztek Monacóba, mégsem mondott rá senki semmit. Amikor én is megtettem, megvolt a véleményük róla.”



A sztori itt véget is érhetett volna, ha nem jut a visszavonult angol válogatott labdarúgó, Rio Ferdinand fülébe. Az egykori játékos egy szokatlanul hosszú, közel 2000 karakteres Instagram-posztban reagált.

„Lewis Hamilton brit voltát sértegetik! Amikor megszerzi a bajnoki címeket, akkor nagyon is britként hivatkoznak rá, de amíg nem győz, az év során a hazaszeretetét kérdőjelezik meg” – írta felháborodottan Ferdinand. „Miért? Általában azzal jönnek, hogy Monacóban él… az akcentusa nem teljesen brit… az utazgatós életmódja és az öltözködése… Először is, a legtöbb F1-es versenyző Monacóban lakik, köztük a mi másik egykori világbajnokunk, Jenson Button. Megkérdőjelezték bármikor is Jenson brit voltát, mert Monacóban élt? Kizárt.”

„Meg is mondom, hogy miért: mert hasonlóan nézett ki, hasonlóan beszélt, hasonlóan öltözködött és járt, mint azok az emberek, akikben felmerülnek ezek a kifogások Hamilton kapcsán. Nem szabad alábecsülni a tiszteletlen és rasszista felhangokat a Hamilton hazaszeretetét övező kételyekben.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton facing jibes over his Britishness !!! When he lifts the titles he is reported very British...but on the way to winning, throughout the year his patriotism is questioned. Why??? The usual questions are “but you live in Monaco....your accent isn’t totally British...your lifestyle travelling and fashion choices....” Firstly, most F1 drivers live in Monaco including the likes of our other former world champion Jenson Button. Was Jenson’s britishness ever questioned for living in Monaco?? Not a chance. I will tell you why - because he looked similar, sounded similar, dressed similar & walked similar to the people who raise these questions of Hamilton. The level of disrespect & racist undertones in questioning Hamilton’s Patriotism should not be underestimated. He prepares diligently (Five world titles tells you that), has a working formula that works for him in his down time & after proving time and time again that his preparation for racing is perfect for him, even if it means flying in from LA where he was out and about then so be it. Do I like all of the clothes Lewis Hamilton wears, the hairstyles, his music choices etc...maybe not but do I question his Britishness?? No, of course not because he is embracing young culture and experimenting like everyone does in his own way and we should be saying good luck to him I say. If all these interests outside F1 were hindering his performances then I would get the questions on his lifestyle but he is breaking records and could well win his sixth world title this year! If you can enjoy your life doing things YOUR WAY, AND WIN, then you are really really winning in life as a British sportsman - but don’t forget to talk very British, dress very British, and most importantly live in the UK otherwise there will be questions on your patriotism! We should all celebrate a champion who is One Of Our Own! @lewishamilton #F1

Rio Ferdinand (@rioferdy5) által megosztott bejegyzés,

Az exlabdarúgó leírta, hogy ő sem azonosul teljesen Hamilton ruházkodásával vagy frizuráival, ennek ellenére sosem kérdőjelezte meg, hogy valódi brit lenne. „Ha egyszerre élvezed az életed, ahogy te szereted és győzöl is, akkor tényleg brit sportolóként nyersz – csak ne felejts el nagyon brit módon beszélni, nagyon brit módon öltözködni, és ami a legfontosabb, az Egyesült Királyságban élni, különben a hazaszereteted kérdőjelezik meg!” – folytatta cinikusan, majd ezzel a gondolattal zárt: „Mindannyiunknak ünnepelnünk kellene a bajnokot, aki egy közülünk!”

A posztot Hamilton kedvelte, és kommentben köszönte meg, hogy Ferdinand időt szakított és véleményt nyilvánított a témáról. A sajtónak ezt nyilatkozta a bejegyzéssel és gondolatmenetével kapcsolatban:

„Meg tudom érteni Rio véleményét, akinek joga van kimondani, mit gondol. Én viszont túlságosan ebbe nem akarok belemélyedni. Anyám fehér, apám fekete, mindkét világból a legjobb jutott ki nekem. Mindenféle vallású, etnikai hátterű támogatóm van, és örülök annak, hogy olyan embereket hozok össze, akik előtte talán nem közeledtek volna egymáshoz. Erre igazán büszke vagyok, és folytatni is fogom” – mondta a Telegraph oldalán idézett Hamilton, a britek statisztikailag legsikeresebb Formula-1-es versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: