DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Schumacher igazán szerethető emberi oldala

Michael Schumacher vezetési tudásáról nehéz lenne különösebb vitát nyitni, karrierje önmagáért beszél. Bár akadtak vitatható manőverei, alapvetően nagyon odafigyelt a megfelelő kapcsolattartásra is.

Sabine Kehm menedzserként két évtizeden át Michael Schumacher jobb keze volt, jóval többet tud a legendás német pilótáról minden tekintetben, mint a rajongók. Amikor a 2012-es Brazil Nagydíj után Schumacher végképp szögre akasztotta a bukósisakot, azt gondolhatta a menedzser és barát, hogy lassan meg is szűnik minden feladata.

Ehhez képest a 2013 decemberében elszenvedett, súlyos síbaleset után egy teljesen új kihívással volt kénytelen szembenézni, a hétszeres világbajnok állapotát hétpecsétes titokként kezelni, megőrizni a család magánszféráját mindenki mással szemben. Schumacher 50. születésnapjának alkalmából azonban Kehm beleegyezett egy hosszabb interjúba a ’Beyond the Grid’ nevű portállal, amelyből több részlet is nyilvánosságra került az elmúlt napokban.

Ebből az is világosan kiderült, hogy Michael Schumacher nagyon is emberi volt, igyekezett a környezetében élő és dolgozó emberekkel szoros kapcsolatot ápolni, elsősorban természetesen a családjával. „Michaelnek nagyon fontos volt a család. Corinna és ő igazán tökéletes párt alkottak és ha engem kérdeznek a mai napig tökéletes párt alkotnak” – elemezte Schumacher magánéletét Sabine Kehm.

„Michael mindig is nagyon közel állt a családjához. Ugyanakkor a baráti kapcsolatokra is odafigyelt, rengeteg olyan barátja van, akivel gyermekkora óta tartja a jó viszonyt. Ez szép dolog, számos igen közeli barátja van.”

Schumacher nagyon odafigyelt minden egyes, keze alá dolgozó emberre a Ferrarinál is


A Ferrari csapaton belül egészen különleges légkört teremtett, ez pedig jelleméből fakadt. „Azt akarta, hogy minden egyes embernek (az istállón belül) jókívánsággal és ajándékkal szolgálhasson a születésnapján, valamint karácsonykor is. Képes volt egészen hosszasan gondolkozni azon, hogy az egyes, hozzá közel álló embereknek mit adjon ajándékba, ezt rendkívül fontosnak tartotta. Jól tudta, hogy minden dolgozó óriási odaadással veti bele magát a munkába az ő sikeréért és mindenképpen szerette volna ezt viszonozni.”

„Michael mindig is együttérző, szerető személyiség volt, de nem nagyon szerette volna, ha ez kívülről is látszik, mert úgy gondolta, ez esetleg ronthatna versenyképességén. Két különböző emberként viselkedett a pályán és a való életben” – tette hozzá Kehm.

Valószínűleg, éppen a személyiségével nőtt ekkora vezérré a Ferrarinál és állította egyértelműen maga mögé a csapatot egy teljes évtizeden át. A kudarcnál is együtt maradtak, emlékezzünk csak a 2006-os Japán Nagydíjon (motorhiba miatt) történt kiesése után visszaért a bokszba és minden egyes szerelővel egyenként kezet fogott és bátorította őket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: