DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Téli hangulat, behavazott pályák

A klasszikus Formula-1-es pályákat általában mindenki könnyedén, elsőre felismeri. Nem sűrűn látjuk viszont behavazva ezeket a helyszíneket. Lássuk, milyenek a pályák fehérbe öltözve!

A karácsonyi időszak általában hideg, téli idővel jár. A hagyományos, európai helyszíneken olyan időpontban rendeznek futamokat, amikor a havazás esélye gyakorlatilag kizárt, sőt, több helyszínen (köztük a Hungaroringen) többnyire inkább a túlságosan nagy meleg okoz problémát.

Idén azonban az időjárás alaposan meglepte a Formula-1-es szezonra készülő, tesztelő csapatokat Barcelonában. Február legvégén ugyanis először csak a rendkívül hideg, 1-2 fok körüli hőmérséklet hátráltatta a csapatokat (a gumik egyszerűen képtelenek voltak üzemi hőfokra melegedni), majd megérkezett a havazás is, ami egy teljes napot elvett az egyébként is igen szűkös tesztelési lehetőségekből.

A Twitterről szemezgetve megnézhetjük, hogyan néznek ki a pályák havas körülmények között. Először nézzük meg az idén februárban, a tesztelés harmadik napján készült képeket. Barcelonában a havazás tétlenségre ítélte a körözni vágyó pilótákat.



Barcelona fehérben, pedig a csapatok éppen tesztelni kívántak

Spa-Francorchamps egészen gyönyörű látványt nyújt, az Eau Rouge szinte alig ismerhető fel.

A belga pálya nyáron is csodálatos, télen úgyszintén

Silverstone-ban ugyan nem gyakori a nagyobb hótakaró, de 2017 decemberében ilyet is láthattunk.

Silverstone bő egy évvel ezelőtt

A Nürburgring régi vonalvezetése sem nyújt éppen csúnya látványt.

Monaco sem maradhat ki, Monte-Carlo kikötői szakasza felülnézetből, még 2012-ből.

A legnagyobb meglepetést a tengerentúlon okozta az időjárás az elmúlt évtizedekben. 2000 áprilisában Nazarethbe látogatott a CART mezőnye… hogy utána dolgavégezetlenül továbbutazzon, Pennsylvaniában ugyanis napokon át kemény téli idő uralkodott. A PacWest istálló két pilótája, Mark Blundell és Mauricio Gugelmin úgy döntöttek, egy kis hógolyózással múlatják az időt. A versenyt természetesen törölték.

Oválpályán esőben sem szabad versenyezni, nemhogy hóban
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: