DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Gyilkos méhek támadták meg az amerikai versenyzőlegendát

Az arcát, szemeit és nyakát is megszúrták a hírhedten agresszív méhek, nem túlzás, hogy a halál torkából menekült meg A. J. Foyt. Szerencsére két nap múlva már a sajtónak mesélte el forró kalandját.

Az Indianapolis 500 négyszeres és Le Mans-i 24 órás egyszeres győztesét szerdán támadták meg texasi farmján a gyilkos méhek – az úgynevezett afrikanizált méhekről van szó, egy mesterségesen, keresztezéssel kitenyésztett fajtáról, amely különleges agressziójáról ismert.

„Nem fogok hazudni, nagyon megijedtem. A bulldózeremmel döntöttem le egy fát. Egy raj méhet láttam, azt hittem, közönséges mézméhek, de nem azok voltak” – mondta a 83 éves Foyt a Racer magazinnak. Szó szerint menekülnie kellett életéért: „Rögtön rükvercbe váltottam, és távolodni kezdtem tőlük, legalábbi azt hittem. Mikor leszálltam a dózerről, és a teherautómhoz mentem, elkezdtek nyüzsögni körülöttem.”



„Futni kezdtem, beszálltam a kocsiba, és lehúzott ablakkal körülbelül 60 mph-ig (100 km/h) gyorsítottam, hogy az arcomtól távol tartsam őket. De így is bökdösték a szemeim és nyakam. Hálás vagyok értem, hogy dzseki volt rajtam. Berohantam a házba, ahol jéghideg víz alá tartottam az arcom. Annyira égett, hogy úgy éreztem, 500 fokos. Szerencsém volt, mert azok a méhek addig szúrnak, amíg az ember lélegzik.”

Amikor a kórházba szállították, 260/116-os vérnyomást mértek nála. Másnap délután, fájdalmakkal és feldagadt arccal hazaengedték. Foyt, akit másodszor támadtak meg afrikanizált méhek – 2005-ben enyhébb sérülésekkel megúszta – kénytelen volt lemondani sebringi útját, nem tudja ellátni teendőit grand marshalként a 12 órás versenyen, és a Hírességek Csarnokába való beiktatásáról is lemarad. Mielőtt kórházból való kiengedése után hazatért volna otthonába, Houstonba, egy teendőt még elintézett:

„Elküldték értem a repülőgépem, de azt mondtam, nem megyek haza, amíg el nem pusztítom őket. 15 gallon gázolajat öntöttünk rájuk, és felgyújtottuk a rohadékokat. Sokkal jobban éreztem magam utána” – beszélt a bosszúról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: