DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Megszűntek a doppingellenőrzések az F1-ben?

Jenson Button szerint már évek óta senki sem ellenőrizte őt, és más versenyzőről sem tud, akit megvizsgáltak volna. Márpedig a brit úgy véli, a jövő évi szabályok közepette keményebben kell fellépni.

Ha valaki nem csak az autósport híreit követi, hanem a többi sportággal is többé-kevésbé képben van, tudhatja, hogy az utóbbi években egyre szigorúbbá váltak a doppingtesztek és a doppingvétséggel kapcsolatos szankciók. Bár a Formula-1-ben kevésbé számítanak a teljesítményfokozó szerek előnyei – ezt a Sun hasábjain nyilatkozó Jenson Button is elismeri –, korábban a száguldó cirkuszban sem voltak ritkák az ellenőrzések. A McLaren-Honda britje szerint ugyanakkor egy ideje már nem tesztelik őket:

button-dopping-mclaren-1



„Idén még nem vizsgáltak meg. És nem is tudok egyetlen versenyzőről sem, akit mostanában teszteltek volna” – idézi az említett napilap Buttont. „Régebben szoktak tesztelni minket a tél folyamán, de úgy tűnik, a véletlenszerű ellenőrzések mostanra megszűntek. Vizeletmintát is szoktunk adni a versenyek után, de ezt is abbahagyták.”

 

Márpedig a 2009-es világbajnok szerint, ha valamikor, hát a következő szezontól kezdve a WADA nemzetközi szervezetnek minden eddiginél komolyabban kellene fellépnie az F1-ben is, a jövő évi szabályok ugyanis várhatóan nehezebben vezethetővé teszik az autókat, így a nagyobb fizikális igénybevételnek köszönhetően a doppingolás is „kifizetődőbb” lehet, mint például a jelenlegi gépek esetén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: