DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Az autófólia nem csak a formaautókon mutat jól: 3+1 érv, amiért megéri rá beruházni

Az autó sokunk hétköznapjaiban játszik központi szerepet, akár a magánéletben, akár a munka világában. A megfelelő műszaki állapot mellett érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy kívül-belül rendezett, tiszta képet mutasson, összességében jó benyomást sugalljon tulajdonosáról. A kisebb karcolások, benyomódások még a legnagyobb odafigyelés mellett is megtépázhatják gépkocsinkat, a fényezés pedig sokszor költséges megoldás a kisebb sérülések elfedésére.

 

Az autófóliázás nemcsak gyors és hatékony alternatívája az újrafestésnek, hanem számos más előnnyel rendelkezik. Sokan elsősorban reklámcélokkal azonosítják, pedig ennél több lehetőség rejlik benne – akár a használt családi autónknak is vadonatúj, egyedi megjelenést adhatunk segítségével. Nézzük is meg röviden, amit a témában tudni érdemes!

Milyen típusú autófóliák léteznek?

A dekoráció testet ölthet néhány grafikai- vagy reklámelem formájában, befedheti a teljes karosszériát, lehet egyszínű, fémhatású, terepmintás vagy famintájú, de akár egy üvegtetőt is képes lehet megtévesztésig utánozni.

autofolia



1. Autómatrica

A matrica egyszerűen telepíthető dekoráció, segítségével pillanatok alatt adhatunk új megjelenést autónknak. Legyen az valamilyen futurisztikus, tuning hatást keltő lángcsóva, nonfiguratív alakzat, esetleg növények képében testet öltő díszítés, a lehetőségek szinte mindenre adottak. Ráadásul nemcsak dekorációs célú díszítések, hanem reklámüzenetek is helyet kaphatnak, például kapcsolati adatok vagy egyéb arculati elemek formájában.

A matrica egyik speciális típusa a bármikor cserélhető mágneses autódekoráció. Különösen cégeknek előnyös megoldás, például változó üzenetek vagy folyamatosan frissülő akciók megjelenítéséhez.

2. Részleges autófóliázás

A részleges autófóliázás több mint matricázás, de nem teljes fóliázás. Lefedhetők csak egyes karosszériaelemek, de nagyobb grafikák vagy képek elhelyezése szintén lehetséges.

3. Teljes autófóliázás

A teljes autófóliázás esetén egyedi árnyalatokra ugyanúgy színezhetjük gépkocsinkat, mint a katonai járművekre hajazó terepmintásra. Ha pedig csak a karosszériát óvnánk, egy átlátszó védőfólia lehet az ideális választás.

Az autófóliázás 3 + 1 előnye

Magánszemélyként vagy vállalati szereplőként egyaránt élvezhetjük az autófóliázás előnyeit: gépkocsink tükrözheti egyedi ízlésvilágunkat vagy céges arculatunkat egyaránt. Egy lángoló gitár, egy focilabda ugyanúgy kerülhet az autóra, mint kapcsolati adatok, céges logók, szlogenek vagy más reklámüzenetek.

1. Kiváló hirdetési felület

Az online marketing térnyerése mellett az offline csatornák a mai napig megőrizték erejüket, még ha egyeduralmuk meg is dőlt az évek során. A tévéreklámok és újsághirdetések mellett remek eszközök lehetnek az olyan vizuális megoldások, mint a köztéri molinó vagy az autófólia.

Ha céges autóval gyakran rójuk ugyanazokat az utakat, ráadásul székhelyünk környékén, akkor remekül tudatosíthatjuk jelenlétünket a környéken. De a tömegből is jó alkalom kitűnni, forgalmas útvonalakon, közlekedési dugókban sokak szeme akadhat meg egy-egy figyelemfelkeltő grafikán, mottón vagy más céges üzeneten.

2. Védi a karosszériát

Ápol és eltakar – ezzel is jellemezhetnénk az autófóliát, hiszen képes elfedni az apróbb felszíni sérüléseket, ugyanakkor hosszú távon hatékony védelmet nyújthat az kisebb külső behatásokkal szemben, mint a kavicsfelverődés, az ágak karcolása, a bevásárlókocsi nekicsapódása vagy állatok okozta sérülések.

Ha csak a karosszéria védelme a cél, léteznek kifejezetten erre a célra szolgáló átlátszó védőfóliák is. Azt viszont érdemes tudni, hogy a matt fólián jobban meglátszanak a szennyeződések, ezért egy ilyen megoldás rendszeresebb tisztítást igényelhet.

3. Bármilyen árnyalatot választhatsz

A számtalan extravagáns lehetőség mellett a legtöbben még mindig a hagyományos megoldásokat keresik. Az egyszínűség sem feltétlen unalmas, azonban egy idő után igényünk támadhat a változtatásra. Ha műszakilag egyéként elégedettek vagyunk autónkkal, átszínezéssel könnyen újszerű megjelenést adhatunk neki.

A bármilyen árnyalatot pedig érthetjük szó szerint is: fóliázás esetén nem kötnek az extrémebb színek magas fényezési költségei, akár a legegyedibb elképzelések is egyszerűen megvalósulhatnak. A hagyományos megoldásoknál maradva, a zöld, a kék, a piros, a sárga, a szürke vagy ezek bármilyen árnyalata elérhető, matt vagy fényes kivitelben egyaránt.

+1 Segíthet jó áron eladni

Plusz érv a fóliázás mellett, hogy akkor is hasznos segítség, ha éppen megválnánk járművünktől. Autóvásárláskor legtöbben a külső alapján ítélünk. Ha komolyabban megtetszik valamelyik darab, aligha érdekel, hogy az matricázott-e vagy sem – főleg, hogy elsőre nagy eséllyel meg sem mondjuk, mitől nyeri tiszta, telt és fakulástól mentes színeit, miért nem látszanak rajta karcolások.

A fóliázás értéknövelőt tényező, költséghatékony megoldás az újrafényezéssel szemben, különösen, ha csak kisebb sérüléseket kell eltüntetni. Összességében képes lehet akár annyit dobni a kocsi értékén, hogy azonnal megtérülő beruházást jelentsen.

Autófóliázás minden egyedi igényre

Ha kitűnnénk a tömegből egy egyedi arculattal vagy éppen ellenkezőleg, elsimulnánk az elegánsan egyszínű járművek között a makulátlan karosszériával, az autófóliázás minden helyzetben megoldást jelent. Céges vagy családi célból egyaránt találhatunk hasznos megoldásokat – érdemes tehát körbenézni az elérhető lehetőségek között!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: