DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A BMW M GmbH exkluzív különdíjjal ünnepli dupla jubileumát a MotoGP™-ben

A nagyteljesítményű sportautókat építő divízió idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját és sorozatban huszadik alkalommal adja át a BMW M Különdíjat a MotoGP™ versenyszezonjának időmérő edzésein legeredményesebben teljesítő pilótának. A guruló trófea idén az M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring modell.

A BMW M Különdíj 2003 óta a BMW M GmbH és a MotoGP™ rendezési jogaival bíró Dorna Sports közötti szoros partnerség meghatározó, szerves része. A bajor prémiummárka nagyteljesítményű sportautókat építő divíziója így idén dupla jubileumot ünnepel, hiszen fennállása 50. évfordulója mellett a BMW M Különdíjat sorozatban huszadik alkalommal adja át. A jeles eseményre a BMW M divízió egy exkluzív különlegességgel készült: az M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring modellel (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,1 – 10,4 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 229 – 235 gramm / km)*, amely mindössze néhány hete ünnepelte világpremierjét és piaci bevezetése várhatóan idén novemberben veszi kezdetét. A MotoGP™ 2022-es BMW M Különdíját hivatalosan a Silverstone-ban megrendezett Brit Nagydíjon mutatták be, ahol az első BMW M3 Touring MotoGP™ Safety Car is versenypályára gurult.

P90474503_highRes_silverstone-gbr-5th-_resize



„2022 egy nagyon különleges év számunkra, telis tele olyan eseményekkel, amelyek fennállásunk 50. évfordulóját ünneplik” – mondta Franciscus van Meel, a BMW M GmbH elnök-vezérigazgatója. „Ezek egyike az első BMW M3 Touring világpremierje, amelyet hatalmas rajongás övezett júniusban a Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon. Idén ez a modell a BMW M divízió portfóliójának zászlóshajója, így huszadik BMW M Különdíjnak is tökéletes választás. Nagy örömünkre szolgál, hogy a díjra az egész paddockban áhított trófeaként tekintenek, és hogy idén újfent egy exkluzív modellel jutalmazhatjuk a MotoGP™ időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótáját. A legjobbakat kívánjuk a versenyzőknek és izgatottan várjuk, hogy a szezon végén ki nyeri meg az első BMW M3 Competition Touring modellt” – fogalmazott Franciscus van Meel.

P90474504_highRes_silverstone-gbr-5th-_resize

„A MotoGP™ huszadik BMW M Különdíjával újabb mérföldkövéhez érkezik a BMW M divízió oldalán felépített partnerségünk” – vette át a szót Marc Saurina, a MotoGP™ rendezési jogaival bíró Dorna Sports nemzetközi partnerkapcsolatokért felelős igazgatója. „Fantasztikus, hogy a BMW M GmbH a MotoGP™-ben is egy sor exkluzivitással ünnepli fennállása 50. évfordulóját, amely a köztünk lévő szoros partnerség újabb ékes bizonyítéka. Ilyen exkluzivitás többek között az új BMW M3 Touring MotoGP™ Safety Car, amely első ízben Silverstone-ban tűnt fel, valamint a BMW M Különdíjnak választott BMW M3 Competition Touring modell is. A BMW M divízió ezzel tovább folytatja azon hagyományát, amely szerint a sorozat időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótáját minden évben a legújabb és legexkluzívabb BMW M modellel jutalmazza. Az idei trófeáért rendkívül kiélezett küzdelem zajlik, és még megannyi izgalmas időmérő edzés áll előttünk” – mondta Marc Saurina.

Az első BMW M3 Touring összetéveszthetetlen formában egyesíti a motorsport hamisítatlan hangulatát a végtelen felhasználási lehetőségekkel. Hajtáslánc-technológiájának minden részlete az abszolút menetdinamikát élteti, az M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres benzinmotor 375 kW / 510 lóerő maximális teljesítményével, a Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóval és az M xDrive intelligens összkerékhajtással. A BMW M GmbH nagyteljesítményű portfóliójának legújabb tagja így kizárólag M xDrive intelligens összkerékhajtással, Competition kivitelben válik elérhetővé. Az első BMW M3 Touring sokoldalú utastere a kompromisszumoktól mentes M-élmény új dimenziójával kecsegtet, hiszen a modell egyedülálló módon ötvözi a BMW M modellekre jellemző menetdinamika, agilitás és precizitás egységét a korlátlan hétköznapi használhatósággal és a hosszabbra nyúló utazásokban rejlő lehetőségekkel.

P90474496_highRes_silverstone-gbr-5th-_resize

A MotoGP™ 2022-es BMW M Különdíjának exkluzivitását a Frozen Black karosszériafényezés is fokozza. Az utastérben Black árnyalatú Merino bőrkárpittal ellátott, elektromosan állítható BMW M sportülések keltenek hamisítatlan motorsport-hangulatot. A BMW M Competition fékrendszer még határon autózva is mérnökien precíz adagolhatóságot garantál.

A BMW M3 Touring MotoGP™ Safety Car műszaki alapjait az M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring modell adta. A biztonsági autó néhány héttel ezelőtt, a Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon ünnepelte világpremierjét, felvezető autóként pedig a Silverstone-ban megrendezett Brit Nagydíjon mutatkozott be. A BMW M3 Touring MotoGP™ Safety Car karosszériaborítása a BMW M GmbH fennállásának 50. évfordulója, illetve a MotoGP™ oldalán kialakított több évtizedes partnerség előtt tiszteleg: a jubileumi matricázás mellett az autón a sorozat összes biztonsági autójának neve feltűnik, 1999-től egészen napjainkig.

P90474505_highRes_silverstone-gbr-5th-_resize

A BMW M Különdíj a BMW M GmbH hivatalos biztonságiautó-partnerként betöltött MotoGP™-szerepvállalásának egyik meghatározó alappillére. 2003 óta a versenyidény időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótája minden szezon végén egy exkluzív, nagyteljesítményű BMW M sportmodellt nyer. A futamok pontrendszeréhez hasonlóan a pilóták minden nagydíj időmérő edzésén pontokat gyűjthetnek, az időmérő edzéseken elért helyezésük alapján. A BMW M Különdíj történetének legeredményesebb pilótája a spanyol Marc Márquez, aki sorozatban hétszer hódította el a díjat 2013 és 2019 között. Valentino Rossi és Casey Stoner háromszor diadalmaskodott, Jorge Lorenzo és Fabio Quartararo pedig két alkalommal nyerte el a kitüntetést. Utóbbi 2020-ban és 2021-ben is. Sete Gibernau és Nicky Hayden egy-egy új BMW M modellt guríthatott be a garázsába.

A MotoGP™ hivatalos biztonságiautó-flottájáról, a BMW M divízió MotoGP™-szerepvállalásának részleteiről és a BMW M Különdíjért zajló versenyről további információkat talál a www.bmw-m.com weboldalon.

A BMW M GmbH

A BMW M divízió (BMW M GmbH) a BMW AG teljes körű leányvállalata. Öt területre kiterjedő termék- és szolgáltatáskínálatával (BMW M modellek, BMW M Performance modellek, BMW Individual, M Sports Opciók és Csomagok, illetve BMW Group Driving Experience), valamint biztonsági, veszélyhelyzet-kezelési és speciális célú járműveivel a BMW M divízió azon ügyfelek különleges igényeinek kielégítésére törekszik, akik sem a teljesítmény, sem az exkluzivitás, sem pedig az egyénre szabhatóság terén nem kötnek kompromisszumot. A vállalatot 1972-ben alapították Münchenben, BMW Motorsport GmbH néven. Az M betű azóta világszerte a versenysportban elért sikerek és a közutakra tervezett nagyteljesítményű sportautók szimbólumává vált.

 

*Az átlagos üzemanyag-fogyasztási és kombinált károsanyag-kibocsátási értékeket a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki. Az adatok a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, valamint az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek. A hivatalos NEDC és WLTP mérési eljárásokról bővebb információt találnak a www.bmw.de/wltp weboldalon.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: