DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Bemutatkozik a MINI Concept Aceman tanulmányautó

A MINI reflektorfénybe gurítja a prémium kisautó-szegmens új járműkoncepciójának előfutárát. A tisztán elektromos meghajtás, a króm és a bőr alkalmazásának teljes mellőzése, a merőben új formanyelv és a fejlett digitalizációs megoldások egysége intenzív felhasználói élménnyel kecsegtet.

Végre testet ölt a MINI modellcsaládjának új tagja: a brit prémiumgyártó bemutatja a MINI Concept Aceman tanulmányautót, amely a márka következő modellgenerációjának teljesen új formanyelvébe is idő előtti betekintést enged. A tanulmányautó mindenekelőtt azon formai és technológiai innovációkra helyezi a hangsúlyt, amelyek égisze alatt a MINI meghatározza a márka által fémjelzett vezetési élmény jövőjét. Tisztán elektromos meghajtás, karizmatikus letisztultságot éltető Charismatic Simplicity formanyelv, új digitális felhasználói élmény, valamint bőrözött és krómozott elemeket teljes egészében mellőző, felelős anyaghasználat: a MINI ezen főbb irányvonalak mentén mutatja be a prémium kisautó-szegmens első crossover modelljének koncepcióját.

P90471913_highRes_the-mini-concept-ace_resize



Az ikonikus, háromajtós karosszéria-kialakítással brillírozó és az elmúlt több mint 60 év során megannyiszor újraértelmezett MINI Cooper mellé most először, a következő modellgenerációval egy crossover modell is megérkezik – átfogó sokoldalúságot kínálva, karakteres stílusjegyekkel felvértezve. „A MINI Concept Aceman tanulmányautó egy teljesen új modell hírnöke, amely az új MINI-palettán a MINI Cooper és a MINI Countryman közé érkezik meg” – mondta Stefanie Wurst, a brit prémiummárka vezetője. „A koncepció azt is bemutatja, hogy a MINI miként látja saját magát a tisztán elektromos meghajtású jövőben és mindazon területeken, amelyek eddig is meghatározták: a gokartos vezethetőség, a magával ragadó digitális élmény és a minimális ökológiai lábnyomra való törekvés égisze alatt” – tette hozzá.

Kezdetét veszi a MINI új formanyelvének korszaka

A MINI Concept Aceman tanulmányautó világpremierjével a MINI új formanyelvének korszaka is megkezdődik. A Charismatic Simplicity (Karizmatikusan egyszerű) formanyelv alappillére egy olyan dizájn, amely segít minden egyes MINI modell egyediségét kihangsúlyozni és intuitív módon, letisztult formanyelvvel középpontba helyezni a brit prémiummárka esszenciáját. A MINI új formanyelve hű marad a márka hagyományos értékrendjéhez és szenvedélyes rajongással élteti a technológiai innovációkat, amelyek eredményeként egy érzelmekben gazdag, progresszív kisugárzású, összetéveszthetetlen stílus születik.

A karosszéria és az utastér karizmatikusan letisztult kialakítása mellett az új formanyelv stílusát a fények, a mozgások, az interakciók és a hangok holisztikus felhasználói élménye is nagymértékben meghatározza. Az újrahasznosított textilből szőtt, friss színekkel kontrasztba hozott felületek olyan digitális elemekkel egyesülnek, mint például a műszerfal új, OLED-technológiás kijelzője, amely a MINI hamisítatlan stílusában kínál egyedülálló felhasználói élményt. A következő modellgeneráció tisztán elektromos meghajtású modelljeit most először önálló hangzásvilág is jellemzi majd, amely érzelmekben gazdag menethangokat, az új élménymódok esetében pedig autentikus hangaláfestéseket ígér.

P90471956_highRes_the-mini-concept-ace_resize

A kreatív helykihasználás újraértelmezése

Megjelenésével a MINI Concept Aceman tanulmányautó agilitást és magabiztos kiállást sugall, a márka két legsikeresebb modellje, a MINI Cooper és a MINI Countryman hamisítatlan stílusjegyeinek ötvözetével alkotva meg a crossover modellek modern újraértelmezését.

„A tisztán elektromos meghajtás lehetőséget ad nekünk arra, hogy úgy gondoljuk tovább a MINI formanyelvének hagyományos értékeit, hogy közben maradéktalanul ragaszkodunk a kreatív helykihasználás alapelvéhez is” – fogalmazott Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője. „Olyan autókat hozhatunk így létre, amelyek minimális alapterületet foglalnak el az úton, miközben odabent minden korábbinál kényelmesebbek, sokoldalúbbak és több érzelmet váltanak ki” – tette hozzá.

A rövid túlnyúlásokkal megrajzolt, praktikus, két fő részre osztott karosszéria-kialakítás minimális alapterületen kínál maximális helyet az utasoknak és csomagjaiknak. A MINI Concept Aceman tanulmányautót négy ajtóval és egy nagyméretű csomagtérajtóval szerelték fel, amelyek mögött öt ülőhely várja a márka rajongóit.

A koncepció 4,05 méter hosszú, 1,99 méter széles és 1,59 méter magas karosszériáját a márkától elvárt arányok mentén, rendkívül modern formanyelvvel rajzolták meg a tervezők, akik a karosszéria klasszikus, hármas elrendezését és körbeölelő ablaksávját is az alapoktól gondolták újra. A karosszériaelemek és az üvegfelületek közötti, szinte észrevétlen átmenetek a modell kimagaslóan előnyös aerodinamikai tulajdonságait éltetik. A MINI Concept Aceman tanulmányautó karizmatikusan letisztult formanyelve teljes egészében mellőzi a karosszéria olyan króm díszítéseit, amelyek évtizedeken át a korábbi modellgenerációk meghatározó stílusjegyei voltak. A nagyvárosi környezetbe tervezett, mégis sokoldalú crossover modell széleskörű adottságait a karosszéria alján végigfutó védősáv, az erőteljesen kihangsúlyozott kerékjárati ívek, a nagyméretű keréktárcsák, a látványos tetőcsomagtartó, valamint az első és hátsó védőpanelek nyomatékosítják.

P90471904_highRes_the-mini-concept-ace_resize

Látványos frontrész egyedülálló részletekkel

A MINI Concept Aceman tanulmányautó függőleges elrendezésű frontrésze magabiztos kiállást sugall. A márka ikonikus stílusjegyeit a crossover modell sajátosságai és a tisztán elektromos meghajtás szempontjai szerint értelmezték újra a tervezők. A középre helyezett hűtőrács-motívumot letisztult felületek ölelik körbe, a hagyományosan hatszög alakú elemet pedig immár nyolcszögletű, világító kontúrral álmodták meg a készítők. Az újragondolt hűtőrács-motívum LED-technológiás, világoszöld árnyalatban világító kontúrja a nappali menetfényekkel és az éjszakai világítással együtt is működtethető.

A koncepció frontrészének középre pozícionált hűtőrács-motívuma teljes egészében zárt. Felső részébe a tervezők LED-technológiás mátrix elemeket integráltak, amelyek indulás előtt látványos fényeffektekkel üdvözlik a brit prémiummárka ügyfeleit.

A MINI Concept Aceman tanulmányautó első fényszórói ugyancsak szakítanak a korábbi modellgenerációkon alkalmazott, jellegzetes, kör alakú kialakítással. A nappali menetfények folyamatos kontúrjai a szabadság érzését éltetik és még a motorháztető külső szélein is folytatódnak. Ez még tovább hangsúlyozza az újdonság egyediségét.

Letisztult karosszériafelületek határozott vonalvezetéssel

A tervezők a motorháztetőből kiinduló kerékjárati íveket szintén lapos, geometriailag kidolgozott felületekkel formázták meg, amely a MINI új formanyelvének letisztult jellegét erősíti. A karosszéria keskeny felületeit határozott vonalvezetés határolja, amely a MINI Concept Aceman tanulmányautó markáns arányaival és függőleges elrendezésű frontrészével a crossover modell masszív felépítésének és sokoldalúságának progresszív értelmezéseként ölt testet.

Az A-oszlopok alatt, átlósan meghúzott kontúrok a klasszikus Minire emlékeztetnek. A karosszériafelületek kialakítása és a látványos vonalvezetés oldalnézetből az első és a hátsó kerékjárati ívek között izgalmas, elvékonyodó vizuális hatást kelt, amely ebből a szögből is rendkívül dinamikus kiállást kölcsönöz a koncepciónak és határozottan kihangsúlyozza az erőtől duzzadó, hátsó kerékjárati íveket. Utóbbiakat jellegzetes kontúrvonalak erősítik tovább, amelyek a MINI modellpalettáján exkluzív újdonságként debütálnak. Oldalnézetből a kontúrvonalak valósággal életre keltik a fény és az árnyék játékát: a kezdeti dinamikus, felfelé vezető mozgás elnyújtott kiteljesedésbe, majd végül meredek ereszkedésbe folyik át. A matt zöld árnyalatú, ajtók magasságában kihangsúlyozott küszöbtoldatok tovább nyomatékosítják a tanulmányautó atletikus kiállását.

P90471910_highRes_the-mini-concept-ace_resize

Jellegzetes elemek gondos kidolgozottsággal és hamisítatlan MINI-s jegyekkel

A MINI Concept Aceman tanulmányautó karosszériájának letisztult formanyelvét olyan jellegzetes elemek színesítik, amelyek gondos kidolgozottságról és hamisítatlan MINI-s jegyekről árulkodnak. Ilyen például az ellipszis forma, amely sok esetben visszaköszön, például a kilincseken – amelyeket a MINI modelltörténetében most először a karosszéria felületébe süllyesztették –, a külső visszapillantó-házakon és az ajtók alsó felét díszítő MINI emblémán. Az utastér kialakítása ugyancsak gondos kidolgozottságról tesz tanúbizonyságot. A britzászló-motívum pedig, amely félreérthetetlen stílusban utal a márka gyökereire, a hátsó lámpák fénydizájnjában és a masszív tetőcsomagtartónál is megjelenik.

A koncepció hangsúlyos kerékjárati íveit 20” méretű könnyűfém keréktárcsák töltik ki. A felnik közepén alkalmazott háromszög motívum vizuális mélységet és látványos dinamikát ad a küllőknek, eme különleges grafikai megoldás mégis csupán második ránézésre válik egyértelművé.

Sportos vállrész, erőteljes hátsó kialakítás

A MINI Concept Aceman tanulmányautó hátsó kialakításának látványos, modern kisugárzása az átgondolt felületek és a vízszintesen elnyújtott vonalak kölcsönhatásából ered, amely a modell szélességét helyezi előtérbe. Utóbbit nyomatékosítja a karosszéria és a hátsó ablaksáv közötti átmenetnél alkalmazott, látványos bemélyedés is, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a koncepció kimagaslóan előnyös aerodinamikai tulajdonságaihoz és összetéveszthetetlen, sportos vállrészt alkot. Hátulnézetből ez a MINI modellek lépcsőzetes, út felé fokozatosan szélesedő kontúrját adja ki, amelyet a sötét légterelő szárny és a hátsó ablaksáv üvegfelületének kialakítása még tovább erősít.

A függőleges helyzetben álló hátsó lámpák jellegzetes kontrasztot alkotnak a hátsó kialakítás letisztult, vízszintesen elnyújtott felületeivel. A hátsó lámpák LED-technológiás mátrix elemekkel dolgoznak, akárcsak a frontrész közepére helyezett, világító hűtőrács-motívum és az első fényszórók. A technológia lehetővé teszi, hogy a lámpák szituációtól függően más-más fénydizájn szerint világítsanak. A crossover modell sokoldalú adottságait a hátsó lökhárító szélesre rajzolt, sötét színű védősávja és a középre helyezett védőpanelek nyomatékosítják.

Kifejező karosszériafényezések az élettel teli egyéniségért

A MINI Concept Aceman tanulmányautó fiatalos, élettel teli egyéniségének a kifejező karosszériafényezés és az ezzel stílusos kontraszt-árnyalatú tető ágyaz meg. Az arannyal hintett, halvány türkiz árnyalatú Icy Sunglow Green karosszériafényezés a rásütő fény erejétől és az elkapott szögtől függően változtatja intenzitását, mialatt a karosszéria felületeinek és vonalvezetésének elegáns térbeli hatásait is látványosan előtérbe helyezi. A MINI Concept Aceman tanulmányautó teteje a tradíciókat éltető British Racing Green metál színben pompázik. A karosszéria alján végigfutó védősáv, amelynek árnyalata a modell tetejének színét idézi, magával ragadó kontrasztot alkot a karosszéria halvány türkiz árnyalatú fényezésével. Az élettel teli mélységről itt véletlenszerűen felvitt neonzöld hatások gondoskodnak.

A tervezők a tetőcsomagtartót zöld rögzítőpántokkal és irizáló bevonattal álmodták meg, amely a kék, a türkiz, a zöld és a lila színek teljes palettájában, a metál karosszériafényezésekhez hasonló intenzitással pompázik. A keréktárcsák sötétkék alapszínéhez kékesszürke küllők társulnak, a MINI Concept Aceman tanulmányautó első és hátsó védőpaneljei pedig királykék árnyalatban ragyognak. Az első és a hátsó lökhárítón két-két hangsugárzó is helyet kapott, amelyek nem csupán akusztikailag, de vizuálisan is megragadják a figyelmet. A rózsaszín és narancssárga színben rikító hangsugárzók indulás előtt típus-specifikus hangaláfestéssel üdvözlik a brit prémiummárka ügyfeleit.

P90471959_highRes_the-mini-concept-ace_resize

Utastér: újragondolt MINImalizmus

A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterét szintén minimalista dizájn, letisztult vonalvezetés és gondos kidolgozottság jellemzi, amelyben az innovatív technológia újragondolt, mégis jellegzetesen MINI-s jegyekkel egyesül.

A koncepció műszerfala kizárólag a lényegre összpontosít, ahogy azt 1959-ben a klasszikus Mini tervezője is megálmodta. Alec Issigonis olyan utasteret képzelt el, amelyben az üléseken, a kormányon és a váltón kívül csupán egy kör alakú műszeregységre és néhány billenőkapcsolóra volt szükség.

„A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében a letisztultságra, a kimagasló minőségre és a barátságos színekre koncentráltunk. A digitalizáció arra is lehetőséget ad nekünk, hogy egy minimális vezérlőfelület mögé maximális vezetési élményt építsünk, a MINI hamisítatlan stílusában” – fogalmazott Oliver Heilmer. „Az utastér egészét úgy alakítottuk ki, hogy az utasoknak átfogó élményben legyen részük” – tette hozzá.

A műszerfal és az ajtókárpitok szélesre nyitott, hosszan ívelt kialakítása bőséges térérzetet garantál, miközben a természetes fény nagyméretű panoráma üvegtetőn keresztül áramlik be az utastérbe. Az üvegfelület mintáját a tetőcsomagtartó átlós merevítésekkel erősített, keresztirányú tartókonzoljai rajzolják meg, az utastérből felpillantva a brit zászló motívumát éltetve, a márka gyökereit idézve.

A tervezők a modell műszerfalát egy lapos dizájnelemként álmodták meg, amely az utastér teljes szélességében emelkedik ki a vezető és első utasa előtt. Kötött, puha textilfelületével a műszerfal egyszerre kelt modern és otthonos atmoszférát a MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében. A műszerfalat szintén egy britzászló-motívumra emlékeztető konzol tartja – ahogyan a tetőcsomagtartót is –, amellyel a készítők a karosszéria és az utastér közötti harmóniát hangsúlyozzák.

Központi vezérlőfelület billenőkapcsolókkal: a digitális és az analóg elemek MINI-re jellemző, hamisítatlan harmóniája

A laposan megtervezett műszerfal középső része látványosan kiemelkedik az utastér felé, tökéletes otthont adva a MINI Concept Aceman tanulmányautó központi vezérlőfelületének. A kör alakú, OLED-technológiás kijelző a digitális műszeregység és a központi kijelző összes funkcióját egyesíti. Alatta egy elegáns billenőkapcsoló-sor kapott helyet, amellyel a tervezők a brit prémiummárka több évtizedes hagyományai előtt tisztelegnek. A csúcstechnológiás érintőképernyő és a fizikai kapcsolók egyedülálló harmóniája hamisítatlan MINI-megoldás.

A márka rajongói az újratervezett billenőkapcsolókon keresztül vezérelhetik a rögzítőféket és az audiorendszer hangerejét, beállíthatják a váltó állását, aktiválhatják és kikapcsolhatják a hajtásláncot, valamint kiválaszthatják a kívánt élménymódot is. A legintuitívabb működtetés érdekében a tervezők mindegyik billenőkapcsolót egyedi formában álmodták meg.

P90471960_highRes_the-mini-concept-ace_resize

Innovatív vezérlőfelület egy kör alakú, OLED-technológiás kijelző képében

A MINI jól ismert központi kijelzője és járművezérlési élménye új dimenzióba lép az új, központi vezérlőfelület debütálásával. A MINI az autógyártók között elsőként mutat be olyan kör alakú, OLED-technológiás kijelzőt, amely a digitális műszeregység és a központi kijelző összes funkcióját egyesíti. Az OLED-technológia rendkívül magas minőségű megjelenítést, erős kontrasztokat és mély fekete színeket garantál. A vezérlőfelület teljesen új grafikát, modern menürendszert és látványos ikonokat kapott. A sorozatgyártásban kínált modellben olyan kijelző és vezérlőrendszer dolgozik majd, amely a MINI Operációs Rendszer legújabb generációjának műszaki alapjaira épül, most először az Android Open Source Project (AOSP) szoftvereit futtatva. Ez a járműben elérhető digitális funkciók páratlan, rendkívül átfogó bővítését teszi lehetővé.

A központi vezérlőfelületen is túlmutató kijelzőfelület ugyancsak technológiai mérföldkőnek számít. A mozgatható tartalmak lehetővé teszik, hogy a vezérlőfelületen megjelenő ikonokat és funkciókat a brit prémiummárka ügyfelei a teljes műszerfalra, akár az ajtókárpitokig kivetítsék, amelynek köszönhetően egyedülálló felhasználói élmény jön létre. A technológia így végtelen megjelenítési lehetőség előtt nyit utat – az éles körvonalakkal megrajzolt térképektől kezdve, egészen a véletlenszerűen megjelenő felhőképekig. A kivetítés árnyalataihoz és fényerősségeihez megfelelő hangaláfestések társulnak.

Három új élménymód a teljes körű járműélményért

A brit prémiummárka rajongói a MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében innovatív élménymódokkal (Experience Modes) szabhatják személyre a vezetés élményét, minden korábbinál változatosabb stílusban. Az új élménymódok exkluzív kijelző-tartalmakat és látványos színvilágokat tartogatnak, amelyek nem csupán a központi vezérlőfelületen, de a teljes kijelzőfelületen visszaköszönnek – megfelelő hangaláfestésekkel társítva.

„Personal” élménymódban a MINI rajongóinak arra is lehetőségük nyílik, hogy egy általuk választott képet vagy motívumot állítsanak be a kör alakú, OLED-technológiás kijelző háttereként, a személyre szabhatóság eme új szintjéhez pedig a teljes kijelzőfelületen megjelenő, mozgó tartalmak párosulnak – például véletlenszerűen képződő felhők, a hullámzó óceán vagy egy medence ragyogó víztükre. A kiválasztott tartalomhoz megfelelő hangaláfestés társul.

„Pop-Up” élménymódban a MINI Concept Aceman tanulmányautó eseménydús navigációt és izgalmas meglepetéseket tartogat. A fedélzeti navigációs rendszer ilyenkor a MINI ügyfelének érdeklődési körébe tartozó lehetőségeket gyűjti csokorba, az OLED-technológiás kijelzőn és a műszerfal teljes kijelzőfelületén pedig megmutatja a legoptimálisabb utat. A technológia ugyanakkor arra is képes, hogy kategóriákba rendezve felkínálja például a legizgalmasabb szabadtéri programokat (az „Adventures” kategóriában), a legnépszerűbb éttermeket (a „Tasty” kategóriában) vagy az éppen aktuális közösségi eseményeket (a „Trending” kategóriában). Eközben mindegyik kategóriát olyan hangaláfestés kíséri, amely út közben megágyaz a közelgő élménynek.

„Vivid” élménymódban interaktív tartalom jelenik meg az OLED-technológiás kijelzőn és a műszerfal kijelzőfelületén. A leginnovatívabb élménymód az azonnali szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, legyen szó akár egy piros lámpa előtti gyors megállásról, akár a nagyfeszültségű akkumulátor feltöltésének idejéről. Az élménymód aktiválásához a MINI ügyfelének csupán meg kell érintenie a központi vezérlőfelületet, és az „Aceman” típusnév színes betűi máris buborékokként kezdenek úszni a kijelzőn és a műszerfal bal-, illetve jobb oldalán. A betűk önálló algoritmus szerint mozogva töltik ki a teljes kijelzőfelületet, egyre újabb grafikai formákat és mintákat öltve. A „Vivid” élménymód játékos elemeit folyamatosan változó ritmusú, a felhasználó és a jármű közötti kapcsolat intenzitására reagáló hangaláfestés kíséri.

A MINI minden indulás előtt üdvözli utasait

A legfejlettebb digitális technológiáknak köszönhetően a MINI Concept Aceman tanulmányautó merőben új felhasználói élményeket ígér, amelyeknek indulás előtt a külső és belső világításokat, illetve a hangzásvilágokat összehangoló, átfogó élménnyé varázsoló üdvözlés is része. A technológia az utasokkal való interakció intenzitásától függően más-más üdvözlésekre képes. Az első fényszóró-pár, a világító hűtőrács-motívum, a központi vezérlőfelület és a műszerfal teljes kijelzőfelülete ilyenkor precízen megkomponált harmónia szerint dolgozik együtt.

A külső világítás üdvözlőfunkciójának része a MINI Companion szenzor-alapú animáció-kivetítése is. Amint a brit prémiummárka ügyfele megközelíti a MINI Concept Aceman tanulmányautót, a technológia az autó elé elegáns fényfelhőt vetít, amelyet a felhasználó közeledésével párhuzamosan, fokozatosan fényesít. Az első lökhárító hangsugárzói eközben interaktív hangot bocsátanak ki, amely a MINI ügyfelének közeledtével szintén fokozatosan erősödik. A jármű kinyitásakor a hűtőrács-motívum felső részébe integrált, LED-technológiás mátrix elemek a brit zászló mintáját rajzolják ki. A hűtőrács-motívum nyolcszögletű kontúrja ezzel párhuzamosan világítani kezd, a jobb első fényszóró LED-technológiás mátrix elemei pedig barátságosan kacsintanak egyet.

A külső és belső világítások látványos animációját egy előre rögzített, összetéveszthetetlen hangzás kíséri, amely a MINI négy betűjét képviselő, négy különböző hangból áll.

Az ajtók kinyitásakor a MINI Concept Aceman tanulmányautó egy színes motívumot vetít az autó melletti területre. A központi vezérlőfelületen eközben egy nagyfelbontású, látványos „színkitörés” jelenik meg, amellyel párhuzamosan a tetőkárpitba épített lámpák a műszerfalat és az ajtókárpitokat is valóságos színkavalkádba öltöztetik. Az üdvözlést a központi kijelzőn olvasható „Hey Friend” szavak, kellemes hangzásvilág és egymást átfedő atmoszférahangok kísérik, a vidám találkozások hangulatát idézve – amely a MINI Concept Aceman tanulmányautóval tovább folytatódik.

P90471903_highRes_the-mini-concept-ace_resize

Progresszív színösszeállítás és anyaghasználat az utastérben

A MINI Concept Aceman tanulmányautó letisztult, minimalista utasterének színösszeállítását és anyaghasználatát kifejezetten a koncepció sajátosságai szerint tervezték meg a készítők. Az utastér hangulatát innovatív, prémium minőségű anyagok fokozzák, amelyeket a fenntarthatóság alapelvét szem előtt tartva válogattak össze. A minimalista ajtókárpitokat és a műszerfal környezetét magával ragadó színösszeállítás díszíti: a háttérfelületek keki zöld alapszínét halványkék árnyalatú, világosszürke újrahasznosított poliészterből készült, kötött textilborítások egészítik ki, gondosan megtervezett kontrasztvarrásokkal.

A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterébe integrált fejtámlákkal szerelt, visszafogott geometriájú üléseket álmodtak meg a tervezők, akiknek a figyelme elsősorban az anyaghasználatra, a színösszeállításra és a grafikai mintákra koncentrálódott. A kötött textil és bársony velúr kombinációjából kidolgozott ülőfelületek élettel teli, háromdimenziós formát öltenek, amelyeket túldimenzionált minták, valamint hímzett X és O grafikák díszítenek. A MINI Concept Aceman tanulmányautó innovatív módon szemlélteti a kortárs dizájn legmodernebb formáit életre keltő textilfelületekben rejlő, nagyszerű lehetőségeket.

A váltó és a rögzítőfék vezérlőkapcsolóinak áthelyezésével megüresedett az első ülések közötti hely, amelyet a MINI Concept Aceman tanulmányautó esetében a tervezők egy rugalmas középkonzollal töltöttek ki. Utóbbi átlátható, lebegő hatású kialakítással nyúlik hátra az utastérben. A középkonzol felülete többek között képes tárolóhelyként és pohártartóként is funkcionálni, illetve az okostelefonokat vezeték nélkül feltölteni.

A króm és a bőr alkalmazásának teljes mellőzése

A MINI Concept Aceman tanulmányautó minden tekintetben mellőzi a króm elemek alkalmazását – nem csupán a karosszérián, de az utastérben is. Az ajtók mögött ehelyett a műszerfal egyedi, kimagasló minőségű tartókonzolja díszeleg, a tetőcsomagtartón is alkalmazott, irizáló bevonattal.

A koncepció utasterében a kormányt, az üléseket, az ajtókárpitokat és az összes felületet bőr alkalmazása nélkül tervezték meg a készítők. A kormány karimáját sötétzöld bársony velúr borítja, amely rendkívül kellemes tapintást garantál. A multifunkciós gombokat háttérvilágítással ellátott textilfelületek mögé rejtették a tervezők, akik a „6-óránál” található kormányküllőt egy „Aceman” feliratú, masszív pántból alkották meg.

P90471926_highRes_the-mini-concept-ace_resize

Első nyilvános premier Kölnben, a 2022-es Gamescom videojáték-vásáron

A brit prémiummárka rajongói első ízben Kölnben, a 2022-es Gamescom videojáték-vásáron tekinthetik meg teljes életnagyságban a MINI Concept Aceman tanulmányautót. A videojáték- és e-sport-közösség fejlesztőinek, kiadóinak, szakértőinek és rajongóinak nemzetközi találkozóját 2022. augusztus 23-28. között rendezik meg a Koelnmesse vásár- és kiállítási központban. A rendezvény megnyitóját élőben közvetítik online.

 

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: