DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Új korszak kezdődik: érkezik a MINI modellcsaládjának jövőbeni formanyelve

A brit prémiummárka autóinak hamisítatlan egyedisége a következő, tisztán elektromos meghajtású nemzedékkel látványos fejlődésen megy keresztül. A MINI új formanyelvét a kompromisszumoktól mentes letisztultság jellemzi, miközben az átfogó digitalizáció intenzív felhasználói élményeket garantál, a jövőbe vezető fenntarthatóság pedig a modellek génjeibe van kódolva. A minimális alapterületen kínált maximális élmény továbbra is változatlan.

Elektromos, digitális, fenntartható és egyedi: a MINI modellcsaládjának új nemzedékével egy teljesen új korszak veszi kezdetét, a márkára jellemző vezetési élmény, az átfogó felhasználói élmény és a felelős gondolkodás terén egyaránt. A brit prémiumgyártó jövőbeni formanyelve e markáns átalakulás egyértelmű vizuális kinyilatkozása, amely a márka tradicionális értékeit és a legmodernebb technológiai innovációkat egyesítve helyezi előtérbe a járműtervezés meghatározó alapelveit, a MINI nagyvárosi karakterét és közösségének iránymutató szellemiségét. A Charismatic Simplicity (Karizmatikusan egyszerű) alappillére egy olyan dizájn, amely segít minden egyes MINI modell egyediségét kihangsúlyozni és intuitív módon, letisztult formanyelvvel középpontba helyezni a brit prémiummárka esszenciáját. Az új formanyelv másik központi tényezője a fenntarthatóságot szem előtt tartó anyagválasztás: a MINI következő modellgenerációját mindenféle bőr alkalmazása és szinte teljes egészében krómozott elemek nélkül álmodták meg a készítők.

P90468440_highRes_the-first-concept-of_resize



A jövőbeni MINI modellek az egyszerre modern és letisztult karosszériát olyan utastérrel párosítják, amely kizárólag a lényegre összpontosít – új szintre emelve ezzel a klasszikus Mini által bevezetett, kreatív helykihasználás fogalmát. Az új formanyelv maximálisan kiaknázza a tisztán elektromos meghajtásban rejlő lehetőségeket is, károsanyag-kibocsátás nélkül garantálva a MINI modelljeitől elvárt vezetési élményt. „A MINI tisztán elektromos meghajtású modelljei egyedülálló lehetőséget kínálnak nekünk arra, hogy teljesen újragondoljuk formanyelvünket. A részletekre való odafigyelés, a hagyományok tiszteletben tartása és a MINI innovációk iránti szenvedélye ugyanakkor változatlan” – fogalmazott Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője.

A MINI új modellgenerációjának vázszerkezetét már a kezdetektől a tisztán elektromos mobilitás szempontjai szerint fejlesztették ki a mérnökök, akik a rendelkezésre álló hely minden egyes négyzetcentiméterét rendkívül hatékonyan, a pihentető kényelmet, a kellemes atmoszférát, az érzelmekben gazdag innovációkat és a vezetés élményét szem előtt tartva használták ki. Mindez azt jelenti, hogy a MINI modelljei a jövőben is minimális alapterületen kínálnak majd maximális élményt, külső méreteiktől függetlenül.

A brit prémiumgyártó esszenciája a háromajtós MINI következő generációját is átjárja majd – tisztán elektromos meghajtással, a vezetés nagyvárosi élményét következetesen szem előtt tartva. A MINI Countryman utódja szintén tisztán elektromos meghajtással érkezik meg az utakra. Sőt mi több, a márka hamarosan reflektorfénybe gurítja a prémium kisautó szegmens crossover modelljének – tisztán elektromos meghajtású – tanulmányát is. „A MINI új formanyelvének vezérelvei az új modellgeneráció összes képviselőjét meghatározzák majd, rokonságukhoz így kétség sem férhet” – mondta Oliver Heilmer. „A MINI formatervező csapata ugyanakkor rendkívül egyedi és hangsúlyos terméksajátosságokat alkotott, amelyek minden eddiginél intenzívebben nyomatékosítják az egyediséget” – tette hozzá.

Az egyediség megteremtése a MINI új formanyelvének egyik központi eleme. A Charismatic Simplicity az új MINI modellcsalád összes tagjának egyedi kisugárzást kölcsönöz – magabiztos, mégis saját stílusban értelmezve újra a brit prémiummárka hamisítatlan esszenciáját. A modern, letisztult felületekkel dolgozó formanyelv hitelesen fejezi ki a MINI alapvető értékeit. A Charismatic Simplicity jelentős mértékben csökkenti az alkotóelemek számát és csak a lényeges elemekre összpontosít, hogy a jövőbeni MINI modellek formanyelve már első ránézésre is magával ragadó érzelmeket váltson ki.

P90468297_highRes_oliver-heilmer-head-_resize

„Új formanyelvünkben a MINI hamisítatlan esszenciáját innovatív, lebilincselő és technológiai inspirációkkal egyesítjük. Ez azt jelenti, hogy mindegyik új modellünk vérbeli, összetéveszthetetlenül egyedi MINI modell lesz, jövőbe mutató megoldásokkal” – fogalmazott a brit prémiummárka vezető formatervezője. A MINI hátsó lámpáiban például innovatív LED-technológia kelti életre a márka gyökereit hirdető britzászló-motívumot, mindegyik modell esetében egyedi fénydizájnnal.

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90

Az új MINI modellek utasterében a hagyomány és a fejlődés találkozása magával ragadó felhasználói élményt teremt, tovább erősítve a MINI páratlanul erős, ember és autó közötti kapcsolatát. „A MINI egy nagyvárosi márka, amelynek formanyelve minden elemével hozzájárul ahhoz, hogy a városi élet a lehető legélvezetesebb és a leginkább eseménydús legyen” – magyarázta Oliver Heilmer. A kulcsot ehhez a járművezérlés és a járműkapcsolati megoldások terén kifejlesztett, korszerű digitalizáció, valamint az intuitív funkcionalitás jegyében megtervezett, letisztult utastér-kialakítás jelenti.

A jövőbeni MINI modellek utasterében a letisztultság ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a brit prémiummárka ügyfeleinek bármit is nélkülözniük kell. Az OLED technológiával dolgozó, teljes egészében digitális kijelző és a MINI Vision Urbanaut tanulmányautóban elsőként bemutatott vezérlőegység kettőse lehetővé teszi, hogy a mérnökök egyazon elem, gomb vagy kapcsoló mögé jóval több funkciót rendeljenek. Kiváló példa erre a műszerfal közepén elhelyezett, archetipikus műszeregység: a MINI a világon elsőként mutat be tökéletesen használható, kör alakú érintőképernyőt, amelynek innovatív technológiája új felületkialakítási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. A MINI forradalmi megoldása ugyanakkor az analóg vezérlőegységeket, így például a műszerfal alján sorakozó billenőkapcsolókat is megtartja. Utóbbiak a részletekre való odafigyelés és a hamisítatlan egyediség megtestesítői, amelyek az intuitív funkcionalitást magával ragadó felhasználói élménnyé alakítják.

„A MINI jövőbeni formanyelvének alapja a változásokat ösztönző bátorság és eltökéltség, meghatározva a márka jellegzetes és utánozhatatlan arculatát” – mondta Oliver Heilmer. Ennek része a fenntarthatóságra összpontosító anyaghasználat is. A MINI új modellgenerációja teljes egészében nélkülözi majd a bőrözött felületek alkalmazását és szinte teljesen mellőzi a krómozott elemeket. A felelősségvállalás és a jövőre történő összpontosítás égiszei alatt formált, alapvető attitűd a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiában, az erőforrás-hatékony gyártásban, a szigorú környezetvédelmi előírások maradéktalan betartásában, valamint a másodlagos, természetes és újrahasznosított alapanyagok egyre nagyobb arányú alkalmazásában egyaránt jelentkezik. A lehető legkisebb ökológiai lábnyom a MINI egyik legősibb hagyományainak egyike, amelyet a MINI formatervező csapata minden korábbinál átfogóbb stílusban örökített át az új modellgenerációba.

Az új formanyelv részleteibe elsőként a MINI új, tisztán elektromos meghajtású nemzedékének crossover tanulmánya enged betekintést 2022 júliusának végén. A MINI az újdonsággal bemutatja, hogy a technológiai innovációk és a személyes mobilitás progresszív értelmezése miként ölthet testet a távoli jövőben.

 

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: