DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Menetpróba - Volkswagen Arteon Shooting Break R4 Motion

Wolfsburg legdögösebb modelljét már többféle motorral és mindkét karosszériával próbára tettük. Most a legjobb menetteljesítményeket produkáló változat következik.

Érdekes és nagy szakmai hozzáértést igénylő feladat lehetett az Arteon bivalyerős csúcsverziójának piacra hangolása. A mérnökök a fejlesztés során végig vékony jégen táncoltak, ugyanis a méretes, esztétikus autó nem lehetett olyan nyers, mint például a Golf GTi, a modellnek ugyanakkor mégis sokat kellett mutatnia, sőt bizonyítania a vevők irányába.

menetproba-2022-06-vw-arteon-01



A jól elvégzett munka egyik jele a futómű, amely – a 20 colos gumik ellenére – jó útfekvést biztosít. Komfort módban bátran rámondható a rugózásra, hogy kényelmes. Így a sportkombi utazóautóként és a mindennapi használatban is jól funkcionál. Aztán ha a sofőrnek „sportolni” támad kedve, akkor két lehetőség közül választhat: a menetprogramok közül a Sport állás vagy az R gomb megnyomása. Ezek után gyorsan versenyautó-keménységűvé válik a kombi. Ha aztán a szerpentinek eltűnnek, akkor lehet megint kényelmesen csorogni a forgalomban vagy suhanni az autópályán.

menetproba-2022-06-vw-arteon-03

A hajtás elemei szintén igazodnak a fentiekhez, mert mind a négy kereket bevonják a munkába. A hajtástechnika határhelyzetben belecsempész némi játékosságot a vezetésbe.

Az összhangról annyit, hogy a 320 lóerős autó tesztjének átlagfogyasztása valamivel 12 liter fölött alakult. Ez jól mutatja a német autó sokoldalúságát. A városok közötti nyugis közlekedés szépen kiegyenlítette az energiaigényes száguldós szakaszokat.

menetproba-2022-06-vw-arteon-02

Az Arteon sportváltozata maximálisan kitöltötte az űrt, amely esetlegesen a mérgesebb Passatok rajongóinak lelkében támadt. Elegáns, méretes, erős és – ahogyan a matrica mutatja – egy rendhagyó raliversenyen is megállja a helyét (lásd Ralitúra bekezdésünkben)

Az Arteon sportkombi a szépsége és a gyorsasága mellett kínál egy jó adag praktikumot is. Ezért egy igen érdekes és manapság már ritka kombinációt biztosít. A raktér 565 literes, ami kétüléses verzióban 1632 literesre hízik. Ebben az állásban könnyedén lehet kétméteres tárgyakat szállítani a fülkében.

Az Alcantarával burkolt sportülések nagyon jól néznek ki és kényelmesek. A szélességük méretezésénél gondoltak azokra is, akik testesebbek. Az utastér a külső ellentéte, ugyanis a beltér már kevésbé különleges, mint a dögös karosszéria. A műszerfal kialakításánál a tervezők ihlete elfogyhatott, mert a gazdasági részleg jelzett a megszaladó költségek miatt. Az anyagválasztással és a kidolgozással természetesen nincs probléma, és feltehetően kisebbségben lennének azok, akik nemet mondanának ennek az autónak a saját garázsba parkolására…

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4866/1871/1462 mm

Motor: 1984 cm3, 320 LE/3600, 420 Nm/210–5300

Gyorsulás (0–100 km/h): 4,9 s

Ár: 26 2740 000 Ft (alapár: 22 496 000 Ft)

Tesztautó: Porsche Hungária

 

Ralitúra

A Volkswagen hazai képviselete nemrégiben igazán különleges túrára hívta a magyar szakújságírókat: VW Rally címen hirdetett (fél)országjárást, melynek keretében olyan modellek legextrább verzióit vonultatta fel, mint a Multivan, az Arteon, a Passat, a Golf, a Taigo, vagy a Golf GTI, illetve a Golf R.

A túra során pecsétgyűjtés és úgynevezett 1/100-as feladatok vártak a résztvevőkre: ezek lényege, hogy a lehető legpontosabban kellett odaérni mindenhova, akár századmásodpercekre mérve is – megállni nem lehet, sietni viszont nem kell.

Az első nap erről (Budapest és Zalacsány között, egy három etapra bontott 275 kilométeres útról) szólt, másnap pedig a ZalaZONE tesztpályája következett – vezetéstechnikai oktatással és feladatmegoldással. Az Arteon itt is jól vizsgázott: stabilan lehetett leküzdeni vele a különböző problémákat, a szimulált városi vészhelyzeteket is meg lehetett vele oldani.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: