DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Nem mindegy, mivel világítasz: tippek izzóválasztáshoz

A késő őszi és téli időszakban felértékelődik egy jármű műszaki állapota, ezért ajánlott az előzetes felkészítés hiszen a hidegebb, csapadékosabb és sötétebb, borongósabb időjárás fokozottabban igénybeveszi az autót. Sőt ilyenkor a rendszeres ellenőrzés még inkább javasolt útnak indulás előtt: például, hogy üzembiztosan működik e a világításunk, hiszen ez az egyik legalapvetőbb a közlekedésbiztonság szempontjából. De az sem mindegy, hogy alapvetően milyen izzót használunk, ezért mutatunk pár szempontot egy megfelelő, jó ár-teljesítmény arányú izzó kiválasztásához.

December van, újra egy téli időszak elején vagyunk, ilyenkor az időjárási sajátosságok nagyobb mértékben vesznek igénybe egy járművet, amire nem árt időben előre felkészíteni. De szeretett kocsink megfelelő műszaki állapotának folyamatos nyomonkövetése is erősen javasolt, ajánlatos időt szánni rá útnak indulás előtt. Legalább a lefontosabbakra, például a világításra, hiszen: a megfelelő járművilágítás jelenti a közlekedésbiztonság legfontosabb és örökérvényű alapelvét, vagyis hogy Látni és látszani, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ezért sűrű rendszerességel javasolt megbizonyosodni arról, hogy jól működik e világításunk. Sőt, mivel a fényszórók optikai precíziós eszközök, ezért odafigyeléssel kell kezelni őket, így álatalánosságban is érdemes végiggondolni, hogy  megfelelő izzót használunk e. Az újgenerációs halogen, XENON, vagy éppen LED megoldások a hagyományosnál nagyobb fényerejükkel növelik a láthatóságot. Ezt felismerve a gyári alkalmazás mellett  az utólagos beszerelésük is széles körben terjed, hiszen egyre több autótulajdonos dönt úgy, hogy meglévő hagyományos halogén izzóit, vagy komplett lámpáit lecseréli, ami a biztonság mellett a kocsi megjelenését is javítja. A piacon rengeteg féle gyártó termékei érhetők  el, amik közül bizony nem könnyű jó döntést hozni. Az alábbiakban mutatunk pár szempontot a választáshoz.

Cool Blue Intense next gen_kép



A német autobild.de weboldal idén szeptember 30-án publikált egy izzó tesztet, ami során ugyan XENON izzókat (12 féle) vizsgáltak meg, de általános szempontok azért leszűrhetők:

- óvakodj a “no name” termékektől – a nagy, ismert gyártók termékeinél biztosan van olcsóbb, de ők garanciát jelentenek a minőségre, megbízhatóságra, ráadásul széles árpalettán, és termékskálán különböző tulajdonságú izzók közül választhatsz

- a lámpád foglalatához megfelelő izzóról bizonyosodj meg vásárlás előtt

- csak közúti forgalomba engedélyezett, ECE jelzéssel vagy jóváhagyási jelzéssel ellátott “onroad” terméket válassz – A jelzést azok a termékek kaphatják meg, amelyek megfelelnek az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (ECE) szigorú előírásainak - ez az esetleges Casco biztosítás érvényesítés szempontjából is fontos, mert pl. egy offroad, engedéllyel nem rendelkező izzó nagyobb áramerősségű/feszültségű is lehet, ami kárt okozhat a lámpatestben, stb.

- akármilyen technológiájú izzóról legyen szó, kerüld a kirívó szokatlan megjelenésű, formatervezésű izzót – a XENON-nál találni olyat, amelynek gyártója többféle foglalathoz kínálja ugyanazon izzóját, aminek semmi értelme, ráadásul felveti a megfelelő engedély törvényes mivoltát

- vásárlás előtt vizsgáld meg a fényerő adatot – egy átlagos izzó kb. 100 m-es hatótávolságot tud teljesíteni

- fontos: csak párban cseréld az izzókat - az eltérő világítás csökkenti a látást és a láthatóságot!

- a XENON és LED technológiájú világítás cseréjét szakemberrel végeztesd el

A gyártók halogen, XENON és LED izzóikat különböző tulajdonságokkal kínálják: életteratam, fényerősség, fénykéve, lumen vagy éppen kelvin, azaz a színhőmérséklet. Ezek határozzák meg azt, hogy mit látunk magunk előtt és mások mit látnak belőlünk. A modern LED technológia talán a legmegbízhatóbb megoldás, mind fényerő, mind élettartam szempontjából, ám hazánkban utólagos alkalmazásuk közúton alapvetően nem megengedett, de vannak kivételek: bizonyos autótípusokhoz elérhetők már ECE engedélyezett komplett első és hátsó ledes lámpatestek.

Magyarország azon országok közé tartozik, ahol napjainkban a halogén világítás a leginkább használt, de az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően mára léteznek olyan modern, új generációs megoldások, amelyek egyszerre kínálnak átlagon felüli fényerőt és akár LED-hez hasonlító megjelenést. Így azon dizájner rajongóknak, akiknek utóbbi is számít, azoknak jó választás lehet a piacvezetőnek számító autóvilágítási gyártó, az OSRAM legújabb fejlesztése, a “Cool Blue Intense Next Gen”. Ez a csúcstechnológiás halogén fényszóró izzó 5000 kelvines élénk fehér fényével elegáns megjelenést biztosít, valamint a minimális ECE szabványokhoz képest fényerejének 100%-kal nagyobb a hatótávolsága.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: