DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Hidrogénhajtású homokfutót villantott a Lexus

Erre valószínűleg kevesen számítottak: Lexus egy hidrogénhajtású buggy (homokfutó) koncepciót leplezett le. A Lexus ROV (Recreational Off-highway Vehicle koncepció már első ránézésre is szórakoztató és környezetbarát kalandokat, és a a luxus életstílus élményét kínálja azoknak az autósoknak, akik stílusosan szeretnék meghódítani az ismeretlent. A jármű a Lexus merész formáival és kiváló minőségével hódít, a gyártó első első hidrogénhajtású motorja pedig önfeledt terepjárós élményeket kínál a jövő alacsony széndioxid-kibocsátású társadalmának.

A Lexus bemutatta az új ROV (Recreational Off-Highway Vehicle, azaz szabadidős terepjáró jármű) tanulmányt, amely egyedülálló hidrogénüzemű járműként érkezik, közel zéró károsanyag-kibocsátású működéssel és rendkívüli terepképességekkel. Az újdonság hűen tükrözi a Lexus elkötelezettségét, hogy az izgalmas vezetési élmény és a felelős mobilitást középpontba helyező széndioxid-mentes társadalom együtt létezhessen.

Lexus_ROV (11)_resize



Merész megjelenés, amelyet a látványos Lexus formanyelv ihletett 

A Lexus ROV Concept képében a tervezőcsapat egy olyan járművet fejlesztett ki, amely mindenféle természetes környezetben jól mutat. Az autó magán viseli a terepjárók minden jellegzetességét, mint a szabadon lévő felfüggesztés, a bukókeret vagy a vaskos terepabroncsok, amelyek segítségével a sáros utakon sincs megállás. Méretei a következők: 3120 mm (hosszúság), 1725 mm (szélesség), 1800 mm (magasság). A Lexus „emberközpontú” filozófiájának kiindulópontjaként a tervezőgárda olyan négykerekűt kívánt megalkotni, amelyet az emberek egy luxusautó-gyártótól elvárnak, de mindezt úgy, hogy közben megőrzik a ROV típusú járművek robusztusságát és terepképességeit. Olyan karosszériát terveztek, amely megvédi az utasokat, magáénak tudhatja a Lexus ikonikus hűtőrácsát, és elegendő mozgásteret biztosít az első felfüggesztések számára. Ezenkívül az első sárvédőket úgy alkották meg, hogy védelmet nyújtsanak minden kósza kaviccsal és sárfröccsenéssel szemben. A hátsó hidrogéntankhoz csatlakozó felfüggesztésburkolat védi a funkcionális részeket, és egyben kifejezi a Lexus SUV modellekre jellemző tartósság érzését. A sötét bronz fényezés a kényelmet és a szórakoztató terepjárást egyaránt szem előtt tartó könnyű felépítésű karosszériával, valamint a felfüggesztés formáival együtt a gondos megmunkálás eredménye. A Lexus L-motívuma az első és hátsó fényszórókban is megjelenik, míg a hátsó LEXUS felirat a márka legfrissebb formanyelvére utal. Az utastérben a Tazuna koncepciót követve egy egyszerű óra található, amelyről azonnal leolvashatók a vezető számára szükséges információk, miközben a pilóta a vezetésre koncentrál.

Lexus_ROV (2)_resize

A legendás Lexus minőség és kidolgozottság a homokfutóban is tetten érhető

Az új koncepció kiemelkedő összeszerelési minőséget és a Lexus luxus kivitelezésének érzését hozza kívül és belül egyaránt, amire egy ROV típusú autóban még sosem volt példa. A luxust kifejező részletek között szerepel a bőr kormánykerék, a szépen formázott váltógomb és az ülések, amelyek saját felfüggesztéssel simítják ki a nagy bukkanókat útközben. Az ülések strapabíró szintetikus bőrrel vannak kárpitozva. Az elvárt terepes képességek elérését a Lexus első hidrogénhajtású belső égésű erőforrása áll rendelkezésre, amely teljesíti a gyártó szigorú követelményeit a csendesség, a tartósság és a megbízhatóság terén.

Lexus_ROV (45)_resize

Tiszta, mégis izgalmas hidrogénenergia

A karbonsemlegességet kitűző célok megvalósítása közben a Lexus szenvedélyesen elkötelezett a vezetés élménye mellett. A ROV Concept egyszerre nyújtja a belső égésű erőforrások izgalmas dallamait és érzékeny nyomatékemelkedését, amelyet a hidrogén gyors égési sebességének köszönhető – ez pedig a Lexus szerint kifejezetten illik egy ROV típusú járműhöz. Ez a hidrogénhajtású ROV koncepció a Lexus azon vágyának eredménye, amely szeretné megőrizni a terepjárás igazi élményét a jövő alacsony széndioxid-kibocsátású társadalma számára. A terepes élményekhez pedig a benzinesekkel azonos elven működő egyliteres hidrogénmotor biztosít erőt, amely a sűrített hidrogént egy magasnyomású tankból szállítja a motor számára egy közvetlen hidrogén-befecskendező segítségével. Fontos, hogy a Lexus új hidrogénmotorja közel zéró károsanyag-kibocsátást produkál, mivel működés közben elhanyagolható mennyiségű motorolajat éget el.

Lexus_ROV (25)_resize

A saját módján képes átélni a pillanatot

Az erős, csővázas felépítésű karosszéria és a nagy rugóúttal rendelkező felfüggesztés segítségével a pilóta élvezheti az autó természetesen mozgását, átélheti a pillanatot és bárhová eljuthat, ahová csak szeretne. A dinamikus és komfortos vezetést szem előtt tartó formaterv, a mozgékonyságot biztosító megoldások és a hidrogénmotor gyors reakciói igazán élvezetessé teszik a kiemelkedő terepképességekkel rendelkező Lexus ROV modellt.

Lexus_ROV (10)_resize

„A Lexus ROV a mi válaszunk a luxusfogyasztók természet iránti növekvő szenvedélyére és kalandvágyára. Koncepcióként ötvözi azt a vágyunkat, hogy életmód-orientált termékeket is fejleszthessünk a karbonsemlegességhez hozzájáruló új technológiákkal kapcsolatos, folyamatban lévő kutatásainknak köszönhetően. Amellett, hogy vezetés szempontjából is egy izgalmas koncepciót kínál, a hidrogénhajtású motorjának köszönhetően közel zéró károsanyag-kibocsátással rendelkezik.” – fogalmaz a koncepció kapcsán Spiros Fotinos, a Lexus európai vezetője.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: