DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Trükkök villanyautósoknak a téli „hatótávpara” ellen

Javában zajlik az átállás a helyi kibocsátástól mentes elektromos közlekedésre. A szinte hangtalan hajtásláncnak köszönhetően nyugodt vezetést és fokozott komfortérzetet ígérő villanyautók (EV-k) itt vannak, és velünk is maradnak. Kihívást jelent ugyanakkor, hogy a legtöbb EV-akkumulátor hasonló hőmérsékleteken működik a legjobban, mint mi, emberek. Azaz extrém hidegben vagy extrém melegben hozzánk hasonlóan nem a legjobb teljesítményt nyújtják.

A hideg csökkenti az akkumulátorokból kinyerhető hatótávolságot. Bár a „hatótávpara” egyre inkább a múlté, létezik néhány egyszerű lépés, amellyel megnövelhető az elektromos járművek hatótávolsága az akkumulátor számára rendkívül megterhelő téli körülmények között is.

Winter Tire 2



A Goodyear UltraGrip Performance+ téli abroncsok számos elektromos járművel kompatibilisek és több népszerű EV elsőszerelésű abroncsai, például a Volkswagen ID.3 is ilyen abroncsokon fut. Más vezető EV-gyártók – mint az Audi, a Porsche és a Tesla – szintén Goodyear abroncsokat választottak, bízva a vállalat elkötelezettségében az olyan termékek fejlesztése iránt, amelyek képesek kiszolgálni az elektromos járművek teljesítményigényét. A Goodyear szorosan együttműködik a legnagyobb autógyárakkal az elektromos és hibrid autózás területén; az elsőszerelésként használt abroncsait érintő európai fejlesztéseinek fele villanyautókkal és hibridekkel kapcsolatos.

Az UltraGrip téligumi család önmagában növeli az abroncs futásteljesítményét, ugyanakkor az EV-sofőrök néhány tipp segítségével is maximalizálhatják autójuk hatótávolságát az idei télen is.

Feltöltés

Hidegben tovább tart feltölteni az akkumulátorokat, ezért ne merítsük le szinte teljesen: próbáljuk tartani a legalább 20%-os töltöttségi szintet. Zordabb és hűvösebb időjárásban a töltöttség egy részét elviszi az autó elinduláshoz szükséges felmelegítése. Töltse az éjszaka során a járművét, és álljon be a garázsba, amennyiben lehetséges, így az nincs kitéve a hideg időjárási körülményeknek.

Előmelegítés

Még azelőtt energiát takaríthat meg, hogy útnak indulna otthonából. Amennyiben autója csatlakoztatva van az elektromos hálózathoz és töltődik, előmelegíti EV-jét, amikor különösen hideg van. Ez általában a házból kivitelezhető egy okostelefonos alkalmazás segítségével, ha pedig töltőn van az autó, nem az akkumulátor értékes energiáját fogja használni, így több marad az útra.

Lassan, de biztosan

Sokak számára az elektromos autó egyik legvonzóbb tulajdonsága az azonnali gyorsulás. Azonban a gyors indulások negatívan hatnak az akkumulátor töltöttségi szintjére, ezért ajánlott lassan elindulni, hogy energiát takarítsunk meg és nagyobb legyen a hatótávolság. Ez még fontosabb hidegebb téli időjárás esetén, amikor csúszósak az utak. A körültekintő vezetés eredményeképpen máris nagyobb biztonságban vagyunk, emellett a Goodyear UltraGrip Performance+ abroncs Winter Grip technológiájú keveréke rugalmasabbá teszi a gumit alacsony hőmérsékleten, így hóban jobb tapadás érhető el. Az EV-k nagy teljesítménye és nyomatéka tempós gyorsulást eredményezhet, a Goodyear UltraGrip Performance+ abroncsok tapadása pedig segít megteremteni az egyensúlyt a nyers erő és a finom kezelés között.

Winter Tire 4

Megfelelő nyomásszint fenntartása

A Goodyear UltraGrip Performance+ abroncsa Traction Protect technológiával van ellátva, amely egy új gyantának köszönhetően javítja az abroncs alakváltozási képességeit, így jobb fékezési erő érhető el, amely nagyobb tapadást jelent. Mindazonáltal fontos biztonsági tipp, hogy az abroncsok nyomását megfelelő szinten kell tartani hidegebb időben. A hidegebb levegő  az abroncsokban, alacsonyabb nyomást jelent. Az abroncsok a megfelelő nyomáson nyújtanak optimális teljesítményt, ekkor biztosítják a legnagyobb tapadást. A megnövelt gördülési ellenállás miatt az EV-k hatékonysága is csökken, ha túl alacsony nyomású abroncsokon futnak, ezért elengedhetetlen tartani a megfelelő nyomásszintet, így megőrizhetjük az optimális hatótávolságot és biztonságosan közlekedhetünk.

Mileage Plus technológia

Az olyan újítások, mint a Mileage Plus technológia, nagyobb futásteljesítményt tesznek lehetővé a Goodyear legújabb, UltraGrip 9+ és UltraGrip Performance+ SUV téli abroncsai számára a hidegebb időszakok során. A legújabb UltraGrip Performance+ alacsony gördülési ellenállása külön kiemelendő, sok energiát takaríthatunk meg vele. Az abroncs lenyűgöző, 99,6%-os eredményt ért el a gördülési ellenállás terén a nemrég lezajlott Auto Express csoportos gumitesztjén.*

Laurent Colantonio, a Goodyear EMEA-régió fogyasztói abroncsok területének regionális műszaki igazgatója így fogalmaz: Legyen szó kezdő vagy már tapaszalt EV-vezetőkről, a Goodyear díjnyertes UltraGrip családja minden elektromos autótípushoz kínál megfelelő abroncsot. Jobb tapadást és fékteljesítményt, valamint kiváló futásteljesítményt biztosít, az alacsony energiafogyasztást eredményező alacsony gördülési ellenállás pedig nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé az elektromos autók számára a kihívást jelentő téli időjárási körülmények esetén is.”

 

*Auto Express Téli vezetés, különszám, 2021. október 5. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: