DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Hogyan válasszak autógumit?

Az autózásban az egyik legtöbbet emlegetett kérdés, hogy mi alapján érdemes gumiabroncsot vásárolni a gépkocsikra. A mintázat lényeges? Fontos az abroncs tudása, vagy „csak guruljon”? Téli és nyári gumira is szükség van?

Mezey Tamás, az Autógumi Pláza gumiabroncs webáruház egyik tulajdonosa szerint egy kicsit mindegyik feltételnek meg kell felelni, ha a lehető legjobbat szeretnénk választani. Elárulta nekünk, hogyan lehet megtalálni az arany középutat autógumi vásárlásnál.

milyengumitvalasszak



„Az első és legfontosabb szempont, amikor abroncsot vásárolunk, hogy a szezonnak megfelelőt vegyük. Nyáron nyári gumival, télen pedig téli abroncsokkal kell felszerelnünk gépjárművünket” – mondja Mezey Tamás. – „A biztonságos vezetéshez az évszaknak megfelelő abroncsokra van szükség. Ezt nyáron az ennek megfelelően fejlesztett nyári gumikkal, télen pedig a többek között lágyabb téli abroncsokkal tudjuk biztosítani.”

Az sem mindegy, hogy milyen célokra használjuk az autónkat. Ha rövidebb távokat teszünk meg vele városban, akkor egy gazdaságos, árban is kedvezőbb gumi is tökéletes. Rendszeres nagy sebességnél és hosszabb távolságoknál azonban érzékelni fogjuk a prémium gumiabroncsok nyújtotta kiemelkedőbb tudás és biztonság hiányát.

„Az autógumik költségvonzata mindig fontos kérdés, és erre nehéz is választ adni. Ha valaki mindig, minden körülmény között - legyen szó téli-nyári időjárásról és változatos útviszonyokról - kiemelkedő vezetési élményt és biztonságot vár el az autójától, akkor nem érdemes a prémium márkák alá adni abroncsvásárláskor. Ha egy városi autóról beszélünk, amellyel napi szinten maximum 20-30 kilométert tesz meg a gazdája, akkor egy kedvezőbb árú abroncs is megfelelő lehet” – állítja Tamás.

De mi a helyzet a mintázattal? Sokan azt gondolják, hogy az abroncsok felülete csak a megjelenés miatt olyan, amilyen, pedig a futófelület kialakítása ennél sokkal többről szól.

„A mintázatnak főleg az irányíthatóságban, stabilitásban, vízelevezetésben van nagy szerepe. Ez már olyan tulajdonsága a gumiknak, amikor előfordulhat, hogy az átlag autótulajdonosok szakértő véleményére is kíváncsiak. Mi az Autógumi Plázánál minden vásárlónkkal kapcsolatba lépünk, hogy a saját igényeiknek és elképzeléseiknek megfelelő gumit tudjuk javasolni számukra. Azt viszont általánosságban fontos tudni, hogy a kopott, elhasznált, elöregedett gumiabroncsok azonnali cseréért kiáltanak, hiszen így az autózás nem biztonságos, és élménynek sem igazán nevezhető” – zárja le Tamás a választ kérdésünkre.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: