DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

“Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak...” Ideje váltani!

Sosem tudod korán elkezdeni a téli gumi vásárlását. Ilyenkor, több száz oldalt is képes vagy böngészni vagy akár még másoktól szerzett információkat is gyűjteni. Bármennyire is tisztában vagy az autód adta méret lehetőségekkel még is, olykor meg kell fontolnod, hogy melyik lenne a legjobb megoldás. Sokan mondják és tapasztalom is, hogy télen mindig a keskeny autógumi a lényeg. De mi van akkor, ha ez a szélesség nem felel meg az én autómhoz? Példaként, vegyünk egy 225/45R17-es méretű téli gumiabroncsot.

Ha jártas vagy a téli gumi kínálatban pontosan tudod, hogy egy 225/45R17-es méretű téli gumiabroncs, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Ám, nem árt néhány dolgot tisztázni, mielőtt nyáriról téli gumira váltasz. Ezeken az abroncsokon különböző jelölések találhatóak, ami még egy tapasztalt autósnak is néha gondot okoz, hogy mi mit jelent. 

telire-valtani



A 17 a felni méretet jelöli colban, ami nagynak számít, ebből következik, hogy ha sportos vagy nagyobb autód van és megnézed a gumiabroncson lévő felni méretet, általában ezzel a számsorral fogsz találkozni, amiről most írok. A H jelölés az, ami jelzi, hogy nagy sebességre gyártották. Ezzel aztán lehetne száguldani, de nem fogsz, viszont egy autópályán jobban ki tudod használni az autód. Olyan autók esetében jó, mint például egy Skoda Octavia vagy egy Hunday i30.      

Persze, ha például megnézzük az autogumiakcio.hu oldalon lévő, 225/45R17-es méretű gumiabroncs kínálatot ebből is látszik, hogy mennyire különböző gyártásúak vannak. Titka valójában a mintázatban rejlik, hiszen, ha belegondolsz télen sokkal rosszabbak az útviszonyok, ilyenkor fontos a jó vízelvezetés, a jó tapadás, és a kis féktáv, a nedves, latyakos talajon. Akármelyik kategóriában nézzük, legyen alacsony, közép vagy prémium kategóriás, mindegyik ezt nyújtja, viszont az élettartamuk más.   

Igen ám, de! Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy a keskenyebb téli autógumi abroncsok sokkal jobbak télen, mivel kevesebb felületen kell elvezetnie a vizet, ezáltal jobban tapad az út felületére is. Fontos megjegyezned, hogy sosem vehetsz annál keskenyebbet, mint amekkora a felnid mérete! Akármennyire is szeretnéd nem fogod tudni, hacsak nem szerepel az autód leírásában olyan gyári méret, melyhez megfelelne ez a váltó méret.  

Tehát a remek sportos kisautónk akármennyire is jól megy száraz útviszonyok között, felejtsd el a keskeny gumiabroncsot. Lehetetlen egy 17” méretű felnire feltenni. Inkább törekedj arra, hogy árban és még minőségben is megkapd azt, amivel igazán meg vagy elégedve. Hasonlítsd össze őket, ha kell.  

Ha összehasonlítok egy 225/45R17-es méretű Hankook téli gumit egy Taurus Winter téli gumival, első ránézésre a mintázata lesz az, ami feltűnik. Szinte egyforma, viszont a magasabb minőségű prémium kategóriás gumiabroncsnál a minta finomabb, jobb kidolgozásra utal. Ebből adódik, hogy mivel teljesen más eljárással készülnek, teljesen más mintázattal, az áruk is magasabb. Ezek között a prémium minőségű gumiabroncsok között is van olcsó, megfizethető áron kapható, sőt, ha szemfüles vagy még akár akciós áron is megtudod vásárolni bárhol ugyan azt a prémium minőséget. 

Nyilván, ha sportosan vezetsz és ki szeretnéd használni az autód adta lehetőségeket a prémium minőségűre törekszel. Emellett, még lehet defekttűrő és erősített is, de ezeknek is meg vannak a feltételei, hogy melyik autóra lehet szerelni. Hiszen, nem fogod feldobni az autódra a defekttűrő gumit, ha autód nem ilyen típusú gyári gumiabronccsal jött ki. Ellenkező esetben, ha nem így teszel akár tönkre is teheti az autó felfüggesztését. Emellett még nagyon fontos, főleg az új típusú autógumik esetében, ha van az autódban olyan érzékelő, amely jelzi, ha defektet kapsz. Ezzel elkerülöd, hogy veszélybe sodord magadat vagy akár az utasod biztonságát.     

Ezt azért említem meg, mert gondolj bele, ha sportosan vezetsz nem igazán veszed észre télen a kátyúkat vagy az úthibákat, ebből adódik, hogy nagyobb az esély a defektre. Ilyenkor, ha magad is meg tudod oldani, bár télen körülményesebb leállni gumit cserélni jó, ha olyan pótkerék van a csomagtartódban, ami téli gumi és megfelel a mérete az autódon lévővel. De alap esetben ez nem így van és ilyenkor praktikus, ha a gyári előírásoknak is megfelelő defekttűrő téli gumiabroncs van felszerelve a felnidre, ezzel akár el tudsz menni még a legközelebbi szervizbe is.  

Amikor keresem, a jó minőségi prémium kategóriás autógumikat, mindig összevetem az árakat, a különféle weboldalakon. Akármennyire is az ár alapján választok, mégis azt kell mondanom, hogy a minőséget meg kell fizetni. Hiszen, ha nem akarsz minden egyes évben új gumiabroncsot venni lehet, hogy drágább, de hidd el az ára előbb utóbb megtérül. 

Amennyiben ez az gumiabroncs váltóméret passzol a te autódhoz is, nem kell kétségbeesned és főként ne cseréld le az autódat sem (bár ez utóbbit kétlem, hogy megteszed) azért, hogy keskenyebb méretű autógumi abroncs legyen rajta. Az, hogy sportos autókhoz van kitalálva a 225/45R17-es méret nem azt jelenti, hogy kötelezően úgy is vezess. Ez csak lehetőség arra, ha ilyen a vezetési stílusod ki tudod használni, ha akarod. De télen figyelj oda, hiszen fő a biztonság! 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: