DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Mustang Mach-E-vezetés és Mustang GT-mustra

A fentiekkel lehet legjobban jellemezni a kék ovál ingyenes vezetéstechnikai képzését, amelyet szeptemberben ismét megtartanak. Legalább ilyen fontos: átalakul a közel jövőben az autóvezetés-oktatás.

Az 1936 óta működő Ford Alapítvány indította el az Egyesült Államokban a Driving Skills for Life elnevezésű programot. A tengerentúlon 2003-ban startolt vezetéstechnikai képzés azért hozta létre a Ford Alapítvány, mert szerettek volna tenni valamit a fiatalokért. Hazánkban is hasonló a helyzet: a 18-26 közötti fiataloknál a vezető halálozási ok a közlekedési baleset. A hatékony megoldást a problémára a sofőrök képzése jelenti.

Ennek köszönhető, hogy kék ovál hazai vezérképviselete már a negyedik alkalommal rendezi meg az ingyenes képzését. A Ford itthon eddig közel 2000 fiatalt sofőrt képzett tovább, a 2021-es tréningen 200 fő tud gyakorolni, természetesen a vírusszabályok teljes körű betartásával. A helyszín a megszokottnak mondható Pólus Center pakoló, az időpont szeptember 25-26. Jelentkezni a https://www.dsfl.hu oldalon lehet.

 



A vezetéstechnika csiszolásának egyik kellemes mellékterméke, hogy a feladatokat a legújabb Ford-modellekkel csinálják végig. Idén fókuszba kerül a mobiltelefon, az elektromos autó és az elektromos rollerek használata.

Az ide vonatkozó gyakorlatot a Mustang Mach-E elektromos autóval hajtják végre. A célja a kijelölt pályán történő körözésnek, hogy megmutassa, a vezetés közbeni mobilhasználat alatt hány másodpercig nem az útra figyel a sofőr. Fontos adat, hogy 50 km/órás sebességnél másodpercenként 15 métert tesz meg a jármű!

A témához jól kapcsolódott a Ford hazai képviselete által is támogatott Police Rally Team, amely a hazai ralik szervizparkjában végez felvilágosító munkát. Amellett, hogy a szériaközeli, azaz R3-as Fiestával versenyeznek.

A vezetéstechnikai képzést beharangozó sajtótájékoztatón két vendég is jelen volt, az egyik az említett ralicsapat sofőrje. Hoffer Zsolt főállásban a TEK vezetéstechnikai oktatója és egyébként rendőr alezredes.

A másik vendég az Országos Balesetbiztonsági Biztonság (OBB) vezetője, Óberling József rendőr ezredes. Ő lebegtette be a közelgő változást a jogosítvány megszerzésében.

A sofőrök továbbképzését ők is fontosnak látják, nem véletlenül támogatják a Ford ingyenes képzését. A kék ovál mellett még a HUMDA szervez ingyenes vezetéstechnikai képzéseket, és ezzel ki is merültek a lehetőségek.

Az újdonság a témában, hogy belátható időn belül megváltozik a jogosítványszerzés menete. A legjobb hír ezzel kapcsolatban, hogy a folyamat végére bekerül a kötelező vezetéstechnikai képzés, ahol a vészfékezéstől kezdve sok hasznos dolgot megtanulnak a friss jogosítvánnyal rendelkezők.

A problémát ezen a területen az jelentette, hogy az egy kézen megszámolható hazai vezetéstechnikai centrumok Budapestre és környékére koncentrálódnak. A terv az, hogy a közeljövőben – a HUMDA szervezésében – régiós központok létesülnek, ahol a képzés minden frissen jogosítványt szerzett sofőrnek elérhetővé válik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: