DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Teremts fokozott biztonságot, ha lerobbantál

Az elakadásjelző háromszög szabályszerű használatán és az elakadásjelző fényjelzés bekapcsolásán túl többet is tehetsz a biztonságért, ha valamilyen okból félrehúzódsz.

Autózáskor bármi, bármikor megtörténhet útközben: műszaki hiba, baleset. Ilyenkor amennyiben még alkalom nyílik rá, húzódjunk félre, hogy ne zavarjuk a többi közlekedőt. Ilyen helyzetben a közlekedésbiztonság a legfontosabb, ezért előbbin túl gondosan jól látható módon is szükséges jelezni a szorult helyzetet, míg a segítség megérkezik. Az elakadásjelző háromszög szabályszerű használatán és az elakadásjelző fényjelzés bekapcsolásán túl többet is tehetsz a biztonságért.

Az autógyártási iparág, azon belül is a világítási technológia hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. Egyrészt a kezdeti elektromos fényszórótól, a kétfonalas halogén izzókon át eljutottunk az olyan modern megoldásig, mint a LED technológia, amelynek használata nem csak az autógyártás során közkedvelt, de dinamikusan növekszik az utólagos alkalmazása is. Másrészt pedig az alapvető világításokon túl plusz funkcionális világítások is megjelentek az autókon: ilyen például a ködlámpa, a nappali menetfény, vagy egy kiegészítő lámpatest. Az út jobb megvilágítása mellett ezek mind-mind a közlekedésbiztonságot szolgálják, hiszen örökérvényű a látni és látszani alapelv fontossága. Ez pedig kimondottan igaz akkor, ha utunk során lerobbanunk, vagy balesetet szenvedünk, mert ilyenkor a forgalom zajlik körülöttünk, amitől nem mindig tudunk megfelelő távolságra kerülni.

osram-dam-18215018_LEDSL102__



 

Egy biztos: ha le tudunk húzódni, ha nem, a legfontosabb, hogy a KRESZ előírásai szerint gondosan jelezzük a többi autós számára a szorult helyzetünket. Az elakadásjelző háromszög szabályszerű használata és a jármű elakadásjelző fényjelzésének bekapcsolása alapvető a biztonság érdekében, míg a segítség megérkezik.

Létezik azonban egy olyan megoldás, amellyel méginkább láthatóvá tehetjük, hogy bajba kerültünk, így fokozva mások és magunk biztonságát. A világszinten piacvezető, a járművilágítási innovációk terén élen járó OSRAM piacra dobta a LEDGuardian ROAD FLARE Signal V16 elakadásjelző lámpatestjét, amely markáns fényjelzésével nagyon hasznos kiegészítő. A led-es fényforrás 2000 kelvines színhőmérséklettel 140 lumen teljesítménnyel 360 fokban világít, és akár már 1000 méterről is észlelhető. Az aktív villogásával jól láthatóan figyelmezteti a közúti forgalmat a veszélyhelyzetről. Egy 9V-os elemmel működik, amely a termékcsomag része. A lámpatest az IP védelmi osztály IP54-es besorolásásval rendelkezik, így olyan külső behatásoknak is ellenáll, mint a víz, a por, a hő, a hideg, a korrózió, vagy az ütődések. Kompakt kialakításának köszönhetően az autóban könnyen elérhető helyeken is tárolható. Használata azonban csak meghatározott módon engedélyezett. A KRESZ vonatkozó előírásai szerint az úttesten levő elromlott járművet az elakadásjelző háromszögön kívül meg lehet jelölni villogó narancssárga fényjelzéssel, ami vagy az autó elakadásjelző fényjelzése, vagy egy különálló lámpatest, utóbbi közúti forgalomban csak a földre helyezve alkalmazható, a gépjármű tetején nem. Hangsúlyozandó, hogy a lámpa használata nem helyettesíti az elakadásjelző háromszög használatát, csak kiegészíti azt. A termék CE engedéllyel rendelkezik, és a gyártó két éves garanciát biztosít.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: