DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Menetpróba - Audi S5 Cabriolet TFSI quattro tiptronic

Amennyiben valakinek nem lenne elég egy négykarikás sportos kupé által biztosított figyelem, akkor tudjuk ajánlani a nyitott kivitelű Audit. Ezzel az autóval gyorsan a középpontba lehet kerülni: akár lassan gurulunk vele nyaralásunk romantikus városkáinak szűk utcáin, akár sietve szeretnénk leküzdeni sok száz kilométert az autópályán. Sehol sem csalódunk…

Az Audi sportos nyitott kabriójának tulajdonosa nem érzi úgy, hogy bármiben is szűkmarkú lett volna a gyár, amikor összeszerelték számára az autóját. A háromliteres, V6-os turbómotorból kipréselt 354 lóerőtől és 500 Nm nyomatéktól ugyan lehet többet kívánni, de teljesen felesleges. Ha mellé tesszük, hogy 45 kiló híján két tonnás az autó, és a nyomaték már 1370-es fordulattól elérhető, akkor gyorsan más ligába helyeződik az S5 nyitott verziója. Itt a cél nem az RS modellek extra sportossága, hanem a mindennapokban jól használható, élhető sportosság megteremtése.

menetproba-2021-audi-s5-cabrio-01



A magasabbra pozicionálás nemcsak a jobb menetteljesítménynek köszönhető, hanem a megjelenésnek is. Az utastérbe pillantva még a legfinnyásabb ízlésű autós is elismeréssel csettint. A fejtámlával egybeépített sportülések varrása, kinézete megadja az alaphangot, amihez tökéletesen passzol az utastér elegáns formája és kidolgozása. A sportos külső és a 255/35 R19-es abroncsok is mutatják, hogy nem átlagos Audiról beszélünk.

menetproba-2021-audi-s5-cabrio-04

A vezetési és az utazási élményhez sokat hozzátesz a sportkipufogók hangja, amely a különböző menetmódokban változik

A kabriózás az utóbbi évek forró és erős UV-sugárzású nyarain leginkább a lemenő nap fényében, este vagy borultabb időben ajánlott. Ezt annak ellenére mondjuk, hogy jól működik az automata légkondicionáló. Sajnos – a látszat ellenére – a tűző napon nem akkora élmény baseball sapkában és pólóban aszalódni a forró bőrülésen, a csúcsforgalomban állva pedig mindez még inkább ellenjavalt.

menetproba-2021-audi-s5-cabrio-02

A nyitott autózás este jóval finomabb, a hangulaton sokat dobnak az autó állítható belső fényei. Aki ezt szeretné, könnyen tovább növelheti az irigyek táborát.

A hátsó ülésen két, átlagos méretű felnőtt fér el. Ha csak ketten veszik igénybe a négykarikás luxust, a huzatmentességről az első ülések mögé elhelyezhető szélterelő gondoskodik – így az erre érzékenyek is élvezhetik a nyitott tetős autózást.

menetproba-2021-audi-s5-cabrio-03

A pluszlóerők biztosítják azt, amivel könnyedén az A5 kabriók fölé helyezhető az S5

Ha valaki a hatásvadászatot ki akarja maxolni, akkor mindössze annyi a teendője, hogy az 50 km/órás tempóig 15 másodperc alatt nyitható tetőt sok ember előtt nyitja vagy zárja. Lehetőleg menet közben. Ezt azzal lehet fokozni, hogy közben sportfokozatban a gázpedált próbálgatja, bár ez a módszer már nem feltétlenül illik az Audi stílusához.

Ha meguntuk a külvilágot, egy vörös vászontetővel kizárhatjuk az illetékteleneket. Ez a megoldás jóval elegánsabb és könnyebb az összecsukható kemény tetőnél. Szokatlan, hogy az esőcseppek nem kopognak a jó zajszigetelésű szerkezeten. Zárt tetőnél kint marad a zajok nagy többsége, így teljes értékű, egész évben használható autóvá változik az S5 Cabriolet. Ekkor, 370 literes raktérrel lehet gazdálkodni, ami elfogadható méret.

menetproba-2021-audi-s5-cabrio-05

A feketelevest egyedül az árcédulán olvasható összeg jelenti: 34 millió forint az alapár és a szinte mindent magába foglaló extrák ellenértéke. Ebben a kategóriában persze semmin nem kell csodálkozni, a prémiumvásárlók még akkor is hajlandóak ennyire mélyen a zsebükbe nyúlni egy ilyen műremek beszerzésekor, ha kabriójuk csak második, sőt harmadik autóként teljesít majd szolgálatot a családi flottában.

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4637/1846/1384 mm

Motor: 2995 cm3, 354 LE/5400–6400, 500 Nm/1370–4500

Gyorsulás (0–100 km/h): 5,1 s

Ár: 34 070 820 Ft (alapár: 25 916 540 Ft)

Tesztautó: Miskolc Autó

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: