DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ismét nő az érdeklődés a használt autók iránt

A koronavírus okozta visszaesést követően 2021 első félévében újra magára talált a használt autó piac: január és június vége között 394.995 autóátírást regisztráltak hazánkban, amely 5,7 százalékkal szárnyalta túl 2020 hasonló időszakának eredményét. A statisztikák alapján a használt autó import még mindig lefelé ível, bár az utóbbi hónapokban kezd magára találni a terület – derül ki a Datahouse adataiból.

Az első félév statisztikái alapján ismét nő a használt autó piac: az első hat hónap során összesen 394.995 gépjármű talált új gazdára, amely 5,7 százalékkal több 2020-hoz képest. Ezzel párhuzamosan a használt autó import is javuló tendenciát mutat, bár összességében ezen a területen még visszaesésben vannak az értékesítési számok: idén januártól június végéig 62.836 autót helyeztek Magyarországon forgalomba, amely 3,5 százalékkal kevesebb az elmúlt év, hasonló időszakához képest.

2021_06_08_DasWeltAuto_011_RX2_3281L



Határon belül 75 százalékban 10 évnél idősebb autók cseréltek gazdát, az import esetében pedig 63 százalékot tett ki ezeknek a kocsiknak az aránya, amely továbbra sem javít a 14,7 éves hazai autóállomány átlagéletkorán.

Hazánkban jellemzően alsó-középkategóriás gépkocsikat, kisautókat és felső-középkategóriás modelleket kerestek a vásárlók 2021 első félévében, ezek el is vitték az átírások 67 százalékát. A márkák sorrendjét hat hónapot követően az Opel (47.070 autó), a Volkswagen (39.623 autó) és a Suzuki (35.587 autó) vezeti, de a TOP10-es listára felkerült a BMW, a Mercedes és az Audi is.

A típusok rangsorában június végén az Opel Astra (23638 autó) áll az élen a Suzuki Swift (19.670 autó) és a Ford Focus (11.295 autó) előtt, de a Volkswagen Golf és a Passat is karnyújtásnyira áll a dobogótól. Az első félévben a luxusautók iránti kereslet is élénk volt: többek között 728 Porsche, 76 Maserati, 20 Ferrari, 8 Aston Martin, 4 Rolls-Royce és 3 Lamborghini is gazdára talált. De ezzel párhuzamosan 615 Trabant, 256 Wartburg és 36 Zastava is új tulajdonoshoz került.

A legtöbb használt autót Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében írták át, a legkisebb érdeklődés Vas megyében, Tolna megyében és Nógrád megyében volt a másodkézből származó modellek iránt.

„Az átmeneti visszaesés után ismét nőtt az érdeklődés a használt autók iránt a piacon, amely tovább erősödhet az év végéig, amennyiben nem érkezik meg a koronavírus negyedik hulláma, vagy az nem lesz jelentős hatással az üzletkötésekre” – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. „A Das WeltAuto hálózatában továbbra is élénk a kereslet, az 1-7 éves gépkocsik kiváló alternatívaként szolgálnak a piacon, és gyors megoldást jelentenek a fiatal autót keresőknek. Rádadásul a feltételek nálunk szinte új autósak, így a finanszírozási lehetőségek sem térnek el igazán: az autóink jelentős része ÁFÁ-s, tehát cégre is megvásárolható, és sok esetben még gyári garanciát is biztosítunk autóinkra.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: