DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Bemutatkozott a vadonatúj Lexus NX

A prémium sláger crossover második generációjaként a vadonatúj NX új fejezetet nyit a Lexus számára, ugyanis külső és belső formatervével, valamint hajtásláncaival egyaránt új irányokba tart, beleértve a Lexus történelmének első plug-in hibrid elektromos hajtását. A továbbfejlesztett menetdinamika még élvezetesebb és közvetlenebb vezetési élményt kínál, az új generációs médiarendszerek és kapcsolódási lehetőségek pedig szorosabb köteléket fonnak a felhasználó és a jármű közé. Fejlett technológiák fokozzák a biztonságot, a kényelmet és a praktikumot.

A Lexus NX prémium crossover első generációja különösen sikeresnek bizonyult a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtású modelljeiről ismert japán luxusautógyártó számára Európában: 2014-es bemutatkozása óta több mint 170.000 példány talált belőle gazdára a kontinensen. A felhasználók legtöbbje (nem kevesebb, mint 70%-a) új ügyfél volt a Lexus számára, így az NX előző generációja különösen nagy mértékben járult hozzá a márka növekedéséhez a régióban. Erre a sikerre épít az új generáció, amely kimagasló minőségű terméket kínál azon ügyfelek számára, akik a megszokottnál többet várnak autójuktól. A vadonatúj Lexus NX teljes mértékben újjászületett. A modell céljait és elkötelezettségét hűen tükrözi a menetteljesítmények, a menetdinamika és a hatékonyság terén elért hatalmas előrelépés; ennek mértékét jól mutatja, hogy vadonatúj NX alkatrészeinek 95 százaléka megújult. A Lexus mindeközben megtartotta emberközpontú szemléletét, ami kulcsfontosságú tényezőként jelentkezik az új NX minőségében, és amit az „Élje át a pillanatot” filozófia határoz meg. A hamarosan már Magyarországon is megrendelhető vadonatúj Lexus NX várhatóan az idei év utolsó negyedévében érkezik majd meg a hazai márkakereskedésekbe.

Lexus_NX_300h (3)



A fejlesztési koncepció

Az „Életerő és technológia” koncepció a dinamikus agilitást modern technológiákkal egyesíti: az autó megjelenése az első lépést jelképezi a Lexus márka átalakulásában, amely új hozzáállást hoz el a termékfejlesztés, a formatervezés és a tesztelés tekintetében. „Életerő és technológia” – ez a kifejezés megtestesíti a vadonatúj NX fejlesztési koncepciójának alapját. Az életerő a modell dinamikáját fejezi ki, a technológia pedig a modern innovációk jelenlétére utal.

„Az új NX fejlesztésének középpontjában az állt, hogy a modell tökéletesen megfeleljen az ügyfelek különböző életstílusának a világ minden pontján. Mindezt legfőbb erősségei teljes megújulásával teszi, beleértve az elektrifikációt, a formatervet, a vezetési élményt és a fejlett technológiákat, amelyek magasabb szintre emelése még vonzóbbá teszi a modellt.” – magyarázza a modell főmérnöke, Takeaki Kato.

Lexus_NX_450_h+ (12)

Ez a hozzáállás fontos előrelépéseket hozott, beleértve az új formanyelvet, a Lexus történelmének első plug-in hibrid elektromos (PHEV) autóját, egy összekapcsolt és különösen élvezetes vezetési élményt a Lexus Driving Signature jegyében; egy lényegre törő, intuitív vezetőteret, amely az új Tazuna architektúra alapján készült, valamint a fejlett, emberközpontú technológiák használatát a kimagasló biztonság és kényelem érdekében. A vadonatúj NX fejlesztési programja fontos változásokat hozott a Lexus járműfejlesztésében: a digitális modellezés és a különféle, új számítógépes technológiák használatával a mérnöki tervezés során még magasabb szintű minőségbiztosítás vált lehetővé. Ugyanakkor a kézműves Takumi eljárások éppúgy alapvető részét képezik a legmagasabb szintű érzékelhető minőségnek, amihez a mesterek a világ legkifinomultabb és legtökéletesebb érzékszerveit használják: az emberi látást, hallást és tapintást. További innováció, hogy a fejlesztésben hivatásos autóversenyzők is részt vettek. A Lexus Shimoyama tesztpályáján így még tökéletesebbre csiszolták a menetdinamikát, különös tekintettel a kormányzásra és a fékezésre. Az új biztonsági és kényelmi technológiák gyors bevezetése is a fejlesztés középpontjában állt, ideális egyensúlyt teremtve a széles kínálat és az ügyfelek számára fontos költséghatékonyság között. A fejlesztési koncepció elemeit az „Élje át a pillanatot” elv foglalja össze; a Lexus ezzel a szlogennel szemlélteti a vadonatúj NX ébresztette érzelmeket és a modell kivételes vezethetőségét.

Még kifinomultabb érzések: új irányelv a Lexus formanyelvében

Az NX formatervének „funkcionális szépsége” közvetlenül a különböző ügyféligényeket és preferenciákat veszi alapul: megtartja az modell avantgárd megjelenését, miközben érettebb, kifinomultabb és erőteljesebb látványt nyújt, az ikonikus, orsó formájú Lexus hűtőrács ugyanakkor a formaterv meghatározó eleme marad. A szélesebb első és hátsó nyomtáv még jobb kiállást biztosít; a széles kerékjárati ívek akár 20 colos kerekeknek is helyet adnak. A hátsó rész középpontjában az új, L-alakú lámpatestek állnak, a jármű teljes hosszán átívelő megvilágítással. A korábbi L-embléma helyét a „LEXUS” név veszi át a csomagtérfedélen, letisztultabb és modernebb megjelenést biztosítva.

Lexus_NX_450_h+ (3)

A vezetés élménye: új koncepció az utastérben

A vadonatúj NX az első modell amely a Lexus új Tazuna vezetőtéri koncepciójának gyakorlatba ültetésével született: a vezérlők és az információk elrendezése a „kéz a kormánykeréken, szemek az úton” elv alapján történik, intuitív kezelőszervekkel, amelyek működtetéséhez minimális szem-, fej- és kézmozgásra van szükség. Az új belső kialakítás hozzájárul a vezetési élményhez, fokozva a vezető magabiztosságát és a járművel való összekapcsolódás érzését.

A megkérdőjelezhetetlen luxus érzete: kényelem, csendesség és omotenashi élmény

A vadonatúj NX utasterének kialakításakor a fejlesztők luxus lounge-ok érzetét vették alapul, ahol a takumi kézművesség kivételes minőségérzettel és kimagasló anyagminőséggel, és omotenashi vendégszeretettel társul. Utóbbi az autóban az üdvözlő világításban, az akár 64 színben választható hangulatvilágításban és a Lexus első  elektromos belső ajtónyitó rendszerében is testet ölt. A Lexus Link alkalmazás különböző távoli hozzáférési funkciókat kínál, mint például az utastér előfűtése és -hűtése, valamint az ajtók zárása és nyitása, miközben a csomagtérfedél-működtetés is minden korábbinál gyorsabb és csendesebb. Miközben az NX új Tazuna vezetőtér-kialakítása révén a vezető élményei egy helyre koncentrálódnak, az utasok minden eddiginél tágasabb térben foglalhatnak helyet, olyan kimagasló kényelemben, minőségben és részletgazdagságban, amely csak a Lexus autóit jellemzi.

Lexus_NX_450_h+ (6)

Felvillanyozott érzelmek és felelős szemlélet: környezetbarát hajtásláncok lenyűgöző teljesítménnyel

A Lexus NX vadonatúj hajtásláncokat kapott, amelyek mindegyikét kategóriaelső teljesítmény jellemzi. A modell Magyarországon két meghajtással, öntöltő hibrid elektromos és plug-in hibrid elektromos változatban lesz megrendelhető. A NX 450h+, a Lexus első plug-in hibrid elektromos autója és az NX modellkínálatának csúcsmodellje 306 lóerős teljesítményt, 63 kilométeres elektromos hatótávot és 40 g/km alatti CO2-kibocsátást kínál, míg az NX 350h a Lexus negyedik generációs hibrid rendszerét kapja, amely 22 százalékos teljesítménynövekedés mellett 10 százalékkal alacsonyabb emisszióval működik. Az Európában és Magyarországon is eddig közel 100%-ban öntöltő hibrid elektromos hajtással gazdára találó vadonatúj NX egy különösen fontos átalakulás kezdetét jelképezi a Lexusnál, amelynek célja a nagyobb piaci részesedés elérése. Ez tükröződik a környezettudatos hajtáslánc-kínálatban, amely új és továbbfejlesztett technológiákat használva kínál valós kategóriaelső teljesítményt. Ezek között megtalálható a Lexus első plug-in hibrid elektromos rendszere, amely teljesítményével, hatékonyságával és elektromos hatótávjával új mércét állít fel a szegmensben. A kínálatban ezen felül megtalálható a vadonatőj, negyedik generációs öntöltő hibrid elektromos meghajtású modell is, amely a  korábbinál is élvezetesebb teljesítményt nyújt.

Lexus_NX_450_h+ (4)

A magabiztosság érzése: a Lexus vezetési élmény és a vadonatúj GA-K padlólemez

A Lexus vezetési élmény a kényelmes rugózás mellett a pilóta szándékainak megfelelő, tökéletes kormányzási, gyorsítási és fékezési reakciókat kínál, miközben a a Lexus GA-K platformja jelentős menetdinamikai előrelépést szavatol. A kimagasló karosszéria-merevség világelső anyaghasználattal és innovatív kialakítással, valamint dinamikus menetteljesítménnyel társul, amelyet a tesztelés során hivatásos autóversenyzők véleménye alapján alkottak meg. Mindezt kiegészíti a továbbfejlesztett összkerékhajtási rendszer.

Professzionális tesztprogram

A vadonatúj NX átfogó teszteket teljesített a Lexus Shimoyama tesztpályáján, ahol hivatásos autóversenyzők is szerepeltek a csapatban. Alapos visszajelzéseik hozzájárultak az autó finomhangolásához, érezhetően javítva az NX válaszreakcióit, és tovább tökéletesítve a kormányzási és fékezési érzetet.

Lexus_NX_450_h+ (14)

Elektromos összkerékhajtás

Az új NX 450h+ plug-in hibrid és az NX 350h hibrid modellek E-Four elektromos összkerékhajtási rendszere is továbbfejlődött. A hátul hajtó elektromotor állandóan működik, még nagyobb nyomatékot leadva, amivel az eddiginél is jobb tapadási érzetet biztosít.

A kapcsolódás élménye: gyorsabb és okosabb rendszerek

A Lexus NX teljesen új központi rendszert kapott,  gyorsabb reakciókkal, új funkciókkal és kapcsolódási lehetőségek teljes körével, amelynek része az okos felhasználói felület érintőképernyővel és gombokkal az intuitív működtetés érdekében, és persze az új ‘Hey Lexus’ beszédvezérlés. A felhő alapú navigáció hozzáférést biztosít a valós idejű közlekedési információkhoz a jármű adatgyűjtő modulján keresztül – mobil adatfelhasználás nélkül. A vezeték nélküli okostelefontöltés sebessége 50%-al nőtt, az utasok kényelmét pedig a vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon-integráció és a Lexus Link alkalmazás kínálta távoli hozzéférés funkciók (példál a klíma beállítása) teszi teszik teljessé.

Lexus_NX_300h (4)

Fejlett aktív biztonsági és vezetéstámogató rendszerek

A vadonatúj Lexus NX-ben alapáron helyet kap a harmadik generációs Lexus Safety System +, átfogó aktív biztonsági és vezetési segédrendszer csomag, fokozva a fejlett biztonsági rendszerekhez való könnyű hozzáférés lehetőségét. A kibővített és továbbfejlesztett rendszerek még jobban védenek az ütközés kockázatától, miközben működésük még természetesebb, ami fokozza a vezető magabiztosságát. Izgalmas újdonság az az elektromos belső ajtónyitó rendszerhez kapcsolódó új kiszállási asszisztens rendszer.

Új Lexus NX műszaki adatok

MÉRETEK

ÚJ NX

KÜLÖNBSÉG AZ NX ELŐZŐ GENERÁCIÓJÁHOZ KÉPEST

Teljes hosszúság (mm)

4.660

+20

Teljes szélesség (mm)

1.865

+20

Teljes magasság (mm)

1.640

+5

Tengelytáv (mm)

2.690

+30

Első nyomtáv (mm)

1.605

+30

Hátsó nyomtáv (mm)

1.639

+59

Első túlnyúlás (mm)

1.007

+7

Hátsó túlnyúlás (mm)

963

-17

                                                                                                                                                                   

HAJTÓMŰVEK

NX 350h

NX 450h+

Típus

HEV

PHEV

Motor

Soros négyhengeres

Soros négyhengeres

Motor hengerűrtartalma (l)

2,5

2,5

Akkumulátor típusa

Lítiumion

Lítiumion

Max. teljesítmény (LE/kW)

242/178

306/225

Váltó

Hibrid váltómű

Hibrid váltómű

Hajtáslánc

Elsőkerékhajtás

vagy

összkerékhajtás

Összkerékhajtás

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: