DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Robot szimatolja az Audi háromhengeres motorjait

Az Audi Hungariánál évente több mint másfélmillió motor készül. A világ legnagyobb motorgyárában öt különböző Otto-, illetve három különböző dízelmotor-variánst, valamint egy elektromos meghajtás-családot gyártanak 63kW (86 LE) és 470kW (639 LE) teljesítményintervallumban.

A Győrben készülő legkisebb méretű erőforrás egyszerre hatékony, ugyanakkor igazán sportos és lendületes dinamikát biztosít az autónak. A háromhengeres, turbóval szerelt benzinmotort három éve gyártja a vállalat, ezidáig több mint 360 000 darab készült az Audi Hungariánál a Volkswagen Konszern különböző modelljei számára. 

audi-robot-1



A háromhengeres meghajtás a győri telephelyen számos ellenőrzésen esik át, mielőtt kiszállítják. Többek között az üzemanyag szivárgását is megvizsgálják az úgynevezett „szimatrobottal”, amely a felépített üzemanyagkör tömítettségét elemzi: amennyiben benzint észlel, azonnal jelzi a rendellenességet. A robot továbbá biztosítja a mérési eredmények visszakövethetőségét az elmentett adatokkal. A munkatársaknak a „szimatrobot” alkalmazásával természetesen nem kell üzemanyaggal érintkezniük.

Az R3 1.0 TSI típusú motorokat az Audi Hungaria mellett a konszern több telephelye is gyártja az Audi, Volkswagen, Seat és Skoda modellek számára. Az ezzel a meghajtással felszerelt autók elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban népszerűek. A motor 95, 110 vagy akár 128 lóerős teljesítményre képes, ennek köszönhetően számos, főként a városi autózásban használt modellbe építik be világszerte, a Volkswagen Konszern gyártótelephelyein.

audi-robot-2

A háromhengeres benzines meghajtás négyféle Audi modellbe (Audi Q2, A1 Sportback, A3 Limousine és A3 Sportback), öt Seat modellbe (Seat Arona, Leon, Leon ST, Ibiza, valamint Ateca), hét különböző Skoda típusú autóba (Skoda Rapid, Fabia, Karoq, Scala, Kamiq, Octavia és Octavia Combi), továbbá természetesen a Volkswagen járműveibe, méghozzá nyolc különböző modellbe (Volkswagen Golf, Golf Variant, Polo, up!, T-Roc, T-Roc Cabrio, T-Cross és Virtus) épül. 

Az Audi Hungariánál 1994-ben kezdődött meg a motorgyártás. Az első győri motor egy négyhengeres, ötszelepes erőforrás volt. Az évek során folyamatosan bővült a motorgyártás portfóliója, a belsőégésű motorok mellett 2018-tól elektromos meghajtások is készülnek Győrben. A vállalat a Volkswagen Konszern 37 járműgyártó telephelye számára gyárt erőforrásokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: