DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Menetpróba - Renault Clio E-Tech Hybrid R.S. Line

A gallok kisautóját ezúttal hibrid kivitelben tettük próbára. Ha a környezetbarátság nem lenne elég, a zöld modell sportos külsőt kapott.

Nem változik az autós műfaj: amikor a dízelmotor menő volt, akkor komoly számolgatások mentek, hogy a takarékosabb üzemével hány kilométer után hozza be a felárát. A matematika 2021-ben már arról szól, hogy a hibridek és a tölthető hibridek mikor dolgozzák le az ártöbbletüket…

menetproba-2021-05-renault-clio-01



A Renault jókora késéssel dobta piacra az első öntöltő hibridjét. A tesztautónkban két villanymotorral rendelkező, a megszokottaktól teljesen eltérően működő hibrid megoldás csatlakozik az 1,6-os, végtelenül egyszerű technikájú, turbótlan benzinmotorhoz – de ez a párosítás később az értéktartásban sokat tud segíteni.

A Hitachitól származik a 10 kilós, 1,2 kWh-ás energiatároló, a komplett hibrid rendszer ezen felül még 105 kilóval növelte a Clio tömegét. És hogy ennek mi volt a haszna? A 48 voltos technikával felvértezett hibridnél vegyes használatban, hideg időben, 6 liter körüli fogyasztást mértünk. Ezt persze lejjebb is lehet vinni, ha sokat használják a B állást, azaz az erősebb visszatáplálást. Ekkor az elektromos autóknál bevált, úgynevezett egypedálos módban lehet autózni, szinte nélkülözve a fékpedált vagy minimálisan használva. Így könnyedén össze lehet szedni az extra áramot.

menetproba-2021-05-renault-clio-03

Az RS Line felszereltsége és a különböző kiegészítők kifejezetten sportossá teszik az utasteret, a központi konzolt uraló tabletformájú műszeregységgel hamar meg lehet barátkozni

Hátramenetben és az autó megindulásakor (maximum 15 km/óráig) elektromos módban működik a Clio E-Tech. Az áram sose fogy ki belőle, mert ezekre a manőverekre mindig tartalékol elektronokat a rendszer. A teljes csöndben történő parkolás és a lassú tempós manőverezés hozza a villanyautós életérzést – környezettudatos autósnak érzi magát az ember a kisautóban.

A sportos külsőbe öltöztetett Clio műszaki megoldásai érdekesek. Nincs hosszabb elektromos mód, az elektronika dönti el, hogy melyik motor hajt vagy áll, esetleg összedolgozik a két rendszer. Egyetlen furcsaságot találtunk, ami az volt, hogy időnként váratlanul felpörög a belső égésű motor, ami kissé zavaró.

menetproba-2021-05-renault-clio-02

Az ötödik generációs Clio mint autó, hozza a formáját, azaz otthonos, kényelmes, jók az utastér anyagai, de hátul nem rendelkezik túl nagy lábtérrel. Az esős időben azt sikerült megfigyelni, hogy a Renault jel közepén a tolató kamera könnyen koszolódik. Ettől függetlenül az is megállapítást nyert, hogy a kamera képe nem túl jó felbontású – az ilyesmire valamiért kényesek a tesztelők...

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4050/1988/1440 mm

Motor: 1598 cm3 + villanymotor. Összteljesítmény:140 LE/300 Nm

Gyorsulás (0–100 km/h): 9,5 s

Ár: 9 139 000 Ft (alapár: 7 099 000 Ft)

Tesztautó: Renault Hungária Kft.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: