DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Kiszámolták: A nők nagyobb eséllyel sérülnek közúti balesetnél

Különös megállapításra jutott egy amerikai tanulmány, miszerint a közúton balesetet szenvedő emberek közül a nőknél nagyobb a valószínűsége, hogy sérülést is szereznek, főleg a lábukon. Utánajártak az okoknak.

crashtest



A vizsgálatot az Insurance Institute of Highways Safety végezte el az Egyesült Államokban 1998 és 2015 között történt közúti balesetek adatbázisa alapján. A múltbeli adatok elemzésével pedig arra derült fény, hogy frontális ütközés esetén a balesetet szenvedett nőknél háromszor nagyobb az esélye annak, hogy közepes súlyosságú sérülést szereznek (csonttörés, agyrázkódás), mint a férfiak. A súlyos sérülések (például agy- vagy tüdősérülés) előfordulásának valószínűsége pedig szintén jelentősen, kétszer nagyobb a nőknél a férfiakhoz képest.

Az okok feltárásakor feltűnt a vizsgálatot végzőknek, hogy a férfiak statisztikailag nagyobb valószínűséggel ülnek nehezebb, robusztusabb járművekben, mint például pickupokban, ráadásul a balesetek alkalmával valószínűbb, hogy a férfi autója csapódik neki a nő autójának, semmint fordítva. A nagyobb autó és a becsapódó autó egyaránt azt eredményezi, hogy a másik járműnek nagyobb erőt kell elnyelnie, vagyis megnövekszik a benne utazók sérülésének veszélye.

Érdemes viszont megemlíteni a lehetséges okok között azt is, hogy a személygépjárművek alapvetően még mindig inkább a férfiak testfelépítéséhez vannak tervezve. Az átlagosan alacsonyabb termetű nőknek emiatt közelebb kell ülniük a kormányhoz, így a lábukon nagyobb eséllyel szerezhetnek sérülést, és a légzsák sem biztos, hogy a rendeltetésének megfelelően tudja megvédeni a hölgyutast.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: