DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

A magyar utak a világ legbiztonságosabbjai közt

Egy frissen készült tanulmány a világ 56 országának közlekedésbiztonságát vizsgálta, Magyarország pedig megtisztelő helyen, hatodikként került a rangsorba.

A Zutobi (egy jogosítványszerzésre felkészítő app) által készített tanulmányban öt tényezőt vizsgáltak az országokban: a 100 ezer főre jutó közúti haláleseteket, az autópályán megengedett maximális sebességhatárt, a biztonsági öv viselési arányt (az anyósülést tekintve), az alkoholfogyasztáshoz köthető közúti haláleseteket, valamint a véralkoholszint felső határértékét. Ez alapján kapott minden ország egy pontszámot.

Magyarország, ahol 100 ezer főre 7,8 halálos közlekedési baleset jut, a biztonsági öv viselése pedig 82,8 %-os, 7,71-es pontszámot kapott. Ebben szerepet játszott az is, hogy az ország egy tekintetben kiemelkedik a többi közül: az 56 vizsgált országból itt van egyedül zéró tolerancia az alkoholfogyasztást illetően.



Ezzel a pontszámmal Magyarország hatodik helyen van a rangsorban: csupán Izland, Észtország, Svédország, Japán és a listavezető Norvégia előzi meg. Utóbbi ország 8,21-es pontszámot kapott, a halálesetek száma itt a legalacsonyabb, csupán 2,7 100 ezer főre vetítve.

Elrettentő a lista alja: az öt legkevésbé biztonságos ország a közutakon Argentína, India (ahol mindössze 7,5 % visel biztonsági övet), az USA, Thaiföld és végül Dél-Afrika. Utóbbi 3,23-as pontszámot kapott, elsősorban az alkoholfogyasztásból fakadó balesetek megdöbbentően magas, 57,5 %-os aránya miatt. A 100 ezer főre jutó tragédiák száma azonban a 4,35-ös pontszámú Thaiföldön legmagasabb, 32,7 ez az érték. A teljes táblázat itt böngészhető végig.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: