DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Jóval erősebb és drágább autókat is megver gyorsulási versenyben az új GR Yaris

Minimális módosításokkal is ütőképes technikának bizonyult a Toyota új hot hatch modellje, remek időket futott egy ausztráliai drag futamon. De kiket győzött le?

Az új GR Yarist azzal a céllal fejlesztette ki a Toyota a Tommi Makinen Racinggel együttműködésben, hogy a rali-világbajnokságban szereplő gyári csapat következő versenyutójának a homologizációs alapja legyen. Eredetileg 2020-ban mutatkozott volna be az új GR Yaris WRC a bajnokságban, de a koronavírus-járvány miatt a Toyota elhalasztotta a debütálását, és megtartotta a sokat bizonyított, két gyártói és egy egyéni világbajnoki címet szerzett régi Yaris WRC-t.

gryaris2020-136_fullboost



Ez a 2017-ben bemutatott versenyautó olyannyira versenyképes a mai napig, hogy a 2021-es szezon első versenyén, a január 21-24. között megrendezett Monte-Carlo-ralin rögtön kettős győzelmet szerzett vele Sébastien Ogier és Elfyn Evans.

A GR Yarisból készített vadonatúj WRC raliautó csak egy év múlva mutatkozik majd be a világbajnokságon, amikor a szabályváltozások miatt már közel 500 lóerős, tisztán elektromos hajtásra is képes plug-in hibrid versenyautók futnak majd a csúcskategóriában. De már hamarabb, idén márciusban is látható lesz a GR Yaris a ralipályákon, igaz nem a vb-n, hanem az ausztrál bajnokságban, ahol a helyi, AP4 szabályrendszernek megfelelő változatát fogja indítani a Toyota Gazoo Racing.

Hiába tervezték ugyanis ralizásra, a GR Yaris remek adottságainak köszönhetően más szakágakban is versenyképes lehet, amint az nemrég egy Knowsley-ben (Ausztrália, Victoria állam) rendezett gyorsulási versenyen is kiderült. A futamra vitt autóra a Maxx Performance tuningcég csak egy kis ellenállású, nyitott sportkipufogó-rendszert szerelt fel, emellett betettek egy K&N sportlégszűrőt, és a 225/40 18-as méretű utcai Michelin Pilot Sport 4 S gumikat nagyobb tapadású, lágyabb és szélesebb 255/35 18-as slick abroncsokra cserélték.

A 261 lóerős, 1,6 literes, háromhengeres turbómotorhoz nem nyúltak, de nem is volt szükség rá, mivel az 1280 kg tömegű GR Yaris már gyári állapotában is kevesebb mint 5,5 másodperc alatt gyorsul fel fel 0-100 km/h-ra, amivel sok erősebb és nagyobb konkurenseket is maga mögé utasít, ahogy azt a versenyen is bizonyította.

Már ezekkel a minimális módosításokkal is remek időket futott a kis Toyota a klasszikus negyed mérföldes (402,33 méteres) távon. Első próbálkozásra 13,38 másodperc alatt érte el a célvonalat, de ahogy a vezető ráérzett az helyes pedálkezelésre, és a gumik is melegebbek lettek, ebből még több mint fél másodpercet le tudott faragni, a legjobb ideje végül 12,84 másodperc lett.

Összehasonlításképp, az utcai autók gyorsulását rendszeresen mérő Carwow toplistáján az 510 lóerős Mercedes-AMG C 63 S kupé 12,8 másodperces idővel áll az összetett ranglista 120. helyén, de például a Yarishoz hasonló összkerekes hot hatch-nek, a 381 lóerős Mercedes-AMG A 45 AMG-nek is (2017-es modell) csak 12,9 másodperc alatt sikerült a negyed mérföldes távot teljesítenie. Érdekesség, hogy a 350 lóerős, szintén összkerékhajtású Ford Focus RS-t könnyedén verte a GR Yaris. A Ford legjobb ideje ugyanis 13,5 másodperc volt a mérések szerint. 

Fotók: Toyota

Videó: Fullboost

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: