DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Hol a legfurcsább élmény jogsit szerezni?

Kamerák által felügyelt mozdulatok, játékautó, akadálypálya – egy 190 országot felölelő felmérésből kiderült, a világ különböző országaiban hogyan is zajlanak a járművezetői vizsgák.

Magyar állampolgárokként alapvetésként gondolunk arra, hogy egy járművezetőnek képesnek kell lennie elsősegélynyújtásra, és fizikailag is alkalmasnak kell bizonyulnia a vezetéshez. Ezek azonban nem univerzális feltételek a jogosítvány megszerzéséhez. A Zuto 190 országot felölelő felmérése alapján kiderült, óriási különbségek vannak a különböző nemzetek vizsgái között. Ezek közül gyűjtöttük ki a legfurcsábbakat.

drivign2



Kenya: A kenyai járművezetői vizsgák kelléke egy játékautó és egy társasjátékra hajazó tábla. A vizsgázóknak ezeken kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a forgalomban való navigációra. 

Andorra: Itt kizárólag szerda reggelenként lehet vizsgát tenni.

Kazahsztán: A helyi járművezetői vizsgákon fedélzeti számítógép figyeli a sofőr teljesítményét. Ebből következik, hogy nem ül vizsgabiztos az autóban.

Lesotho: Az itteni egyenetlen útfelületek miatt számos tanuló négykerék-meghajtású autóval vizsgázik.

Líbia: Az itteni vizsgázóknak össze kell húzniuk magukat, ugyanis a vizsgabiztos mellett egy rendőrtiszt és más tanulók is velük tartanak a nagy napon.

Románia: Egyetlen romániai forgalmi vizsga során háromszor készül fotó a vizsgázóról, így bizonyítva azt, hogy teljesítette a feladatokat.

Kína: A járművezetői vizsgát egy akadálypályán kell teljesíteni, a vizsgabiztos helyett azonban kamerák és szenzorok figyelik a sofőröket.

Szlovénia: A környezetkímélő személyautók egyre nagyobb térnyerését figyelembe véve a szlovén tanulóvezetőket a gyakorlati vizsga során a környezet- és energiatudatos vezetés alapjaira is megtanítják.

Az érdekességek felsorolásából Magyarország sem maradhatott ki. Kis hazánkat azon 15 nemzet között sorolták fel, ahol a jogosítvány megszerzése során kötelező elsősegélyvizsgát tenni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: