DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Menetpróba - Opel Grandland X Hybrid4

A villámos márka feltöltős hibridjének a gyorsasága lenyűgöző. A tulajdonosok mégsem ezért vásárolják: ha a megfelelő távon ingáznak, akkor elektromos autóként használhatják. Feltöltési félelmek nélkül.

Kezdjük a legkeményebb tétellel: az árral. Az átöltöztetett Peugeot 308-as Opel jelvénnyel igen drága, annak éri meg ez a változat, aki ki tudja aknázni az autó képességeit. Ha a tulajdonos otthon vagy a munkahelyén tudja tölteni és 40 kilométer körüli távon ingázik, akkor tökéletes választás a Grandland X Hybrid. Gyakorlatilag elektromos autóként tudja használni, miközben elillan a töltés miatti aggodalma. Ami igen megnyugtató dolog: ha elfogy az áram – akkor odafigyelve – 5-6 liter körüli fogyasztást produkál az autó.

menetproba-opel-grandland-xhybrid4-2020-01



A zöld Grandland azoknak is ideális, akik kacérkodnak a villanyautó-vásárlással, de a töltőhálózat miatt még bizalmatlanok a teljesen elektromos modellekkel. Ezért a tölthető hibrid SUV nekik biztonságos kezdő lépés a zöld közlekedésben.

A környezetbarát Opel hozza a műfaj minden előnyét és az elektromos autós életérzést. Töltött állapotban teljes csendben lehet vele közlekedni. A cím nem véletlen, mert az átlagos kinézetű és méretű szabadidő-autó komolyan meg tud indulni. Ezt nem csak a 6,1 másodperces százra sprint bizonyítja, hanem az 50-100 km/óráról történő gyorsulás is. Sok autóst megviccel a Grandland hibrid verziójának fürgesége...

menetproba-opel-grandland-xhybrid4-2020-03

A 300 lóerős összteljesítmény az 1,6-os turbós erőforrás, az elöl és a hátul dolgozó villanymotorok teljesítményéből áll össze. Az azonnali reakciót az elektromos hajtás biztosítja, ami sosem meríti le teljesen a 13,5 kWh-s akkumulátort. Feltöltött állapotban 520 Nm áll a sofőr rendelkezésére, erre talán a túlmotorizált a megfelelő jelző.

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90

A négykerék-hajtás itt nem a terepjárásról szól, a rendszernek a hangolása remek, és finoman működik együtt a két technika. A hiányossága talán az, hogy kevésbé lehet egyénre szabni a működtetését. Például a visszatáplálás erősségének a beállítását.

menetproba-opel-grandland-xhybrid4-2020-02

Alapból kényelmes családi autó, a hibrid hajtással pedig olyan teljesítményre képes, amit ki se néznénk belőle

Az akkumulátor az otthoni hálózatról egy éjszaka alatt tölthető fel. Ezen lehet gyorsítani az extrák között lévő fali töltővel, ekkor két órára csökken a töltési idő.

menetproba-opel-grandland-xhybrid4-2020-04

A „hiperaktív” Grandland a mindennapokban jól használható, a 390 literes csomagtartó a hátsó ülések eldöntése után 1528 literesre növekszik. Kiváló hangszigetelésű autó, viszont az átlagosnál kisebb a terhelhetősége (460 kg).

Műszaki adatok:                   

Hossz/szél./mag.: 4477/1856/1609 mm

Motor: 1598 cm3 + 2 db villanymotor, 300 LE/520Nm

Gyorsulás (0–100 km/h): 6,1 s

Ár: 16 693 000 Ft (alapár: 14 630 000 Ft)

Tesztautó: Opel Southeast Europe Kft.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: