DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Milyen gépjármű-akkumulátort válasszak?

Mindenki szereti a biztonságot. Szeretjük biztonságban tudni az értékeinket, a lakásunkat, a családunkat, stb. Ugyanez vonatkozik az autónkra is, melynél nagyon szeretjük, ha biztonságosan eljutunk vele A-ból B-be, ha garantáltan nem hagy cserben. De mind tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is fog romlani egy idő után, így 100%-ig biztosak soha sem lehetünk abban, hogy minden rendben lesz az út végéig.

De törekedhetünk arra, hogy kiküszöböljük azokat a tényezőket, amelyek az autónk lerobbanásához vezetnek. Rendszeres karbantartás, kopó alkatrészek cseréje, és persze ott van még az akkumulátor is, mely az indításkor is felel. Nagyon bosszantó lehet, főleg akkor, ha egy fagyos, téli reggelen nem indul az autónk. Érdemes megfelelő odafigyeléssel megelőzni ezt, és időben cserélni a gépjármű akkumulátorát.

 https-__www.auto-motor-akkumulator.hu_ - 2020 október - Cikk1



De miért is merül le egyáltalán az akkumulátorunk?

Egyszer ott van a természetes elhasználódás, mely ellen nem igazán tudunk tenni semmit. Manapság nagyságrendileg 3-5 éves időtartamra vannak kalibrálva a gépjárművek akkumulátorai. Egyes autók műszerfalán külön jelzik nekünk, ha kezdi megadni magát az akkumulátorunk, ezt követően cserélnünk kell. Persze lehet, hogy ezt ki lehet tolni akár 6-7 évre is, de minél tovább húzzuk a cserét, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy cserben fog hagyni az autónk egy téli reggelen. Ha már ott tartasz, hogy cserélni kell az autód akkumulátorát, látogass el az Autó-Motor-Akkumulátor oldalára, ahol széles választékból csemegézhetsz.

Nem mindegy, hogyan használom?

Előfordulhat, hogy még az eredetileg tervezett 3-5 évet sem bírják ki az akkumulátorok. Ennek általában a használat módja az oka. Ha túl rövid utakra használjuk csak az autónkat (pl. csak városon belül, kis távolságokra), akkor az jelentős többlet terhelést jelent. A gyakori indítás okozta nagy terhelést nem tudja ellensúlyozni a generátor töltése a rövid utakon, így akkumulátorunk hamar megadja magát.

Aztán ott vannak még az elektromos kütyük is, melyek beszerelése ismét csak többlet terhelést jelent az akkumulátor számára. Így előfordulhat, hogy egy-egy ilyen beszerelést követően nem indul többet az autó, vagy csak nagyon nehezen. Érdemes a bekötést és az akkumulátor ellenőrzését is szakemberre bízni. Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

Hogyan válassz új akkumulátort?

Első és legfontosabb, hogy nézd meg, hogy jelenleg milyen van benne. Számít a mérete, a kapacitása és az indítóáram mérete is. Ha azzal, ami az autóban volt, jól ment, akkor egy azonos paraméterekkel rendelkező akkumulátorral nem lőhetsz mellé.

Figyelned kell továbbá arra, hogy a gyárilag megadott kapacitásnál kisebbet ne tegyél bele. Ugyanakkor kicsivel nagyobbat már bátran bele lehet tenni, sőt olykor érdemes is lehet. Például akkor, ha gyakran használsz nagy fogyasztókat, mint a lámpa (sok éjjeli vezetés), az ablak-, illetve ülésfűtés. A sok kényelmi extra zabálja az akkut, erről jó, ha tudsz!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: