DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Ne hagyd ki az őszi sétákat, erősítsd saját és kutyád szereveztét egyaránt!

Az ősz és a picit hűvösebb idő beköszöntével sem szabad bekuckózni a lakásba és az ablakból figyelni a levelek hullását. Ebben az időszakban az erdő is megpihen, hogy tavasszal újult erővel virágba és levelekbe borulhasson. Azonban ilyenkor is számos gyönyörűséggel kényeztethet az őszi természet, a lehullott levelek sokszínűsége, a barna, a vörös és a sárga színek kavalkádja és a hűvös szellős simogatása útra csábíthat mindenkit.

Nem csak a szemet gyönyörködtető természeti szépségek miatt érdemes útnak indulni, hanem a saját és kutyád egészségének megőrzése érdekében egyaránt. 

A séta egészségügyi hatásai

Az őszi séta mindamellett, hogy segít felkészíteni a szervezetet az előtte álló hidegebb, téli időszakra, a lélekre is kifejezetten jó hatással van. Az erdőben történő tudatos időtöltés hatására sokkal relaxáltabbá, nyugodtabbá és egyben fókuszáltabbá válhat az ember. Bizonyítottan stresszcsökkentő hatással bír az erdőben való séta mindamellett, hogy a japán kultúra szerint segít a daganatokkal való küzdelemben egyaránt. 

 https-__kutyabarat.hu_ - 2020 október - Cikk2



A természettel való összhangba kerülés egy-egy rövidebb séta alkalmával is növelheti a szervezet ellenálló képességét, és sokkal kiegyensúlyozottabbá teheti, nem beszélve arról, hogy kedvencednek is hatalmas örömet okozhatsz, ha új és izgalmas terepekre viszed. A kutyád számára is nagyon fontos, hogy hozzászokjon a hidegebb és nedvesebb időhöz, mivel ezeknek a sétáknak köszönhetően nem csak fizikailag, de lelkileg is fittebbek és ellenállóbbak lesznek, így könnyen megbirkózhatnak a tél kihívásaival. 

Mire kell odafigyelned az őszi séta alkalmával?

Amennyiben az utcák helyett a parkot vagy az erdőt választod, akkor kiskutyád is önfeledtebben szaglászhat, játszhat és felfedezhet. Ősszel is mindenképpen gondoskodj a kullancsok elleni védelemről. Biztosítsd a megfelelő felszerelést, a nyakörv, a hám, a póráz meglétét, igény esetén pedig adj ruhát kutyádra.

Ősszel sokkal hamarabb sötétedik, így mindenképpen gondoskodj a megfelelő láthatóságról, legyen az kutyád számára egy láthatósági mellény vagy világító nyakörv, míg magadnak is gondoskodj fejlámpáról vagy egy jó elemlámpáról. 

Amennyiben az erdő mellett döntesz, akkor mindenképp időben tájékozódj a vadvédelmi és vadászati erdőlátogatási korlátozásokról vagy lezárásokról. Például szarvasbőgés időszakában vagy a vadászidény miatt számos hazai erdőben rendelnek el erdőlátogatási korlátozást vagy tilalmat, amelyről az illetékes erdészet, nemzeti park vagy vadásztársaság honlapján találsz megfelelő információt. Azonban mindig pórázon sétáltasd kutyádat, mivel egy-egy vad láttán elszaladhat tőled, és te sem szeretnéd, ha a vadász célkeresztje előbb találna rá, mint te magad.

Amennyiben szeretnél megfelelően felkészülni az őszi sétákra, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin weboldalát, ahol számos hasznos cikk és bejegyzés közül válogathatsz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: