DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Menetpróba - MINI Cooper S 60 Years

Hatvan éve, hogy bemutatkozott az eredeti Mini, és az ezredfordulón újraélesztett márka a legendás ősök előtt tiszteleg a legújabb különkiadásával. A stílusos megjelenésű 60 Years Edition a MINI legjobb hajtásláncával járt nálunk.

1959-ben mutatták be az eredeti Minit, és Alec Issigonis zseniális kisautója egyhamar rendkívül népszerűvé vált, generációkkal ismertette meg az autózás örömét, és egészen az ezredfordulóig gyártásban volt. A stílusa a BMW által fejlesztett utódjában él tovább, és a MINI-nek ez már a harmadik generációja, amiből most hatvanadik születésnapi különkiadás készült. A retró stílusú 17 colos kerekeivel és Union Jack hátsó lámpájával a kisautó ennél britebb már nem is lehetne.

menetproba-2020-mini-cooper-s60-02



Az eredeti versenyzöldre hasonlító, de teljesen új színt kevertek hozzá, amihez remekül mutat a fehér tető, és az elmaradhatatlan motorháztető-csíkok is megvannak. Sok helyen felfedezhetjük rajta a 60-as emblémát, így a gépháztetőn, az irányjelzőkön és a küszöbökön, odabent a műszerfalon, a fejtámaszokon és a kormánykeréken is. Sőt, a MINI még az aszfaltra is ezt a logót vetíti minden kiszálláskor. A zöld fényezéshez remekül illik a gesztenyebarna kárpit, ami prémium bőrből készült, és az egész utastér jó minőségi benyomást kelt.

menetproba-2020-mini-cooper-s60-01

Hatvan éves a MINI, és ezt egy stílusos különkiadással ünnepli a márka, az örökzöld dizájnú 60 Years kivitelből később értékes gyűjtői darab lehet

A tesztelt modell a legjobb, amit a kínálatból választhatunk, a Cooper S, aminek a kétliteres, turbós négyhengerese 192 lóerős, és valósággal repíti a kisautót, a fokozatokat immár hétfokozatú duplakuplungos váltó kapcsolgatja nekünk. A direkt kormányzással és feszes futóművel a fordulékony MINI-t tényleg olyan szórakoztató vezetni, mint sejtenénk, de a hangja lehetne egy kicsivel határozottabb.

menetproba-2020-mini-cooper-s60-03

A Cooper S változatát lehet, és érdemes is kiélvezni, erős motorja és direkt vezethetősége minden napra tartogat élményeket

A fogyasztását mérsékelt szinten lehet tartani, országúton és autópályán is hét liter alatt marad, az árára azonban érdemes áldozni, mert prémiummárkához illő extralistából válogathatunk. A 60 Years kiadás az ötajtós karosszériával, kézi váltóval és 136 lóerővel is választható, az egyedi fényezést, kárpitot és kerekeket tartalmazó csomagért 982 ezer forintot kérnek, és érdemes lecsapni rá, mert már nem sokáig rendelhető.

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 3850/1727/1414 mm

Motor: 1998 cm3, 192 LE/4700, 280 Nm/4700

Gyorsulás (0–100 km/h): 6,7 s

Ár: 12 405 000 Ft (alapár: 7 210 000 Ft)

Tesztautó: BMW Magyarország Kft.

Megjelent az Autó és Stílus magazin 2019/5. számában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: