DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Megkezdődött a Toyota GR Yaris gyártása

Megkezdődött nagy várakozások övezte Toyota GR Yaris sportautó gyártása: az autó Japánban, a Toyota Motomachi üzemében készül, nem messze onnan, ahol az LFA született. A négykerékmeghajtású, 261 lóerős vadonatúj Toyota GR Yaris vérbeli utcai versenyautó, ez szolgál majd a jövőben a rali világbajnokságban induló új Toyota Yaris WRC homologizációs alapjául is. Az első európai vásárlók várhatóan novemberben vehetik át autójukat.

Éppen egy hete, augusztus 26-án Japánban, a Motomachi üzemben legördült a szerelőszalagról az első sorozatgyártású GR Yaris. A vadonatúj üzemcsarnokot kifejezetten úgy tervezték meg, hogy megfeleljen a GR Yaris gyártásával kapcsolatos különleges igényeknek. Azáltal, hogy a Toyota újra elkezdett sportkocsikat építeni Japánban, a gyártástervező mérnököknek lehetőségük nyílt, hogy kifejezetten a GR Yarishoz igazítsák a gyártási folyamatot. Ennek érdekében a Toyota Gazoo Racing felépítette a ‘GR üzemet’, vagyis egy olyan gyártási létesítményt, ahol a GR sportkocsik készülnek. Az üzem több különálló termelési egységből áll, amelyeket automatikus vezérlésű járművek (AGV-k) kötnek össze, így a karosszéria-részleget és az szerelősorokat nem kellett külön szállítószalaggal kiegészíteni. Itt készülnek azok a rendkívül merev karosszériák, amelyek elengedhetetlenek egy sportkocsihoz, és az új megoldás lehetővé teszi a rendkívül pontos összeszerelést, ami nehezebben lenne biztosítható a szokványos, nagy volumenű gyártósorokon.

Toyota_GR_Yaris_7



Híven ahhoz a meggyőződéséhez, hogy az emberek fejlődése is rendkívül fontos, a TOYOTA GAZOO Racing ebben az üzemben magasan képzett szerelőket gyűjtött össze a Toyota különféle részlegeiből. Ezek a “Takumi” néven ismert csapattagok híresek kivételes kézműves készségeikről, így idővel ez az új TGR-üzem a Toyota más gyáraiban dolgozó szerelők kézműves és műszaki ismereteinek fejlesztésére is szolgál majd.

Toyota_GR_Yaris_4

A WRC tüzében kovácsolt GR Yaris igazán különleges sportkocsi, ami új padlólemezre épül; a vadonatúj háromhengeres, 1,6 literes turbómotor 261 lóerős teljesítményét és 360 Nm forgatónyomatékát az egyedi G-FOUR hajtáslánc továbbítja a mindössze 1280 kilogrammot nyomó autó mind a négy kerekéhez. A március 20-án megnyitott online előrendelés hatalmas sikernek bizonyult, és az első vásárlók 2020 végén/2021 elején vehetik át autójukat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: