DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Ezek a legjobb kutyás autók 2020-ban

Az amerikai Autotrader magazin idén is összeállította azoknak a személyautóknak a listáját, amelyek a legalkalmasabbak a kutyák rendszeres szállítására. Ahogy korábban, a Toyota idén is helyet kapott a Top10 között, méghozzá egy igazán különleges modellel.

A gyermekek biztonsága, a környezet védelme után szerencsére a kutyák felelősségteljes szállítása is bekerült a tudatos autósok prioritásai közé.

Egyre többen ismerik fel, hogy élőlényként, méghozzá társas élőlényként a kutyának különleges autós szükségletei vannak, amelyek nem feltétlenül egyeznek meg a kétlábú utasokéval. Legalább ilyen fontos, hogy ezt a szemléletet az autógyártók is kezdik elsajátítani, és ahogy az emberek eltérő igényeinek eltérő autótípusok felelnek meg, ugyanúgy léteznek kutyabarát és kevésbé kutyabarát modellek.

rav4_for_dogs_7



Az Autotrader.com magazin ezt a pozitív trendet felismerve már évekkel ezelőtt elkezdte összeállítani a kutyások elvárásainak leginkább megfelelő modellek listáját.

Könnyen tisztítható kárpitok, alacsony csomagtérperem, hátsó légbeömlők, variálható belső tér – ilyen jellemzőkkel kaphatott eb-kompatibilis minősítést egy autó.

Az évek során egyre népesebbé vált ez a lista, ami azonban nem változott, az a Toyota modellek jelenléte a legjobbak között. Ráadásul míg más gyártók gyakran ugyanazzal a modellel szerepelnek a felsorolásban, a szerkesztők minden évben más és más Toyota gyártmányt tüntettek ki a kutyabarát címmel – két éve az alsó-középkategóriás ferdehátú Corolla, tavaly a RAV4 középkategóriás szabadidőjármű érdemeit ismerték el a szerkesztők.

best_cars_for_dog_lovers_toyota_sienna

Az idei összeállításba egy vadonatúj modellel: az alapjaiban megújult Sienna egyterűvel került be a Toyota. Az alacsony csomagtérperem és a tágas, jól variálható csomagtartó csak a kezdet: a buszlimuzin rengeteg olyan jellemzővel bír, amelyek nem csak a család, de a családi kedvenc számára is ideálissá teszik.

Vegyük rögtön a második sori, opciós komfortüléseket, amelyek kihajtható lábtámasza ugyan nem izgalmas a kutyák számára, az azonban annál inkább, hogy az ülések 635 milliméterrel (!) tolhatók hátrébb, így akár egy nagytestű eb is elfér a lábtérben.

Ráadásul nem csak elfér, de jól is érzi magát, köszönhetően a három- vagy akár négyzónás klímaberendezésnek. Ha itt utazik, gesztusvezérelt oldalsó tolóajtón keresztül szállhat be, ha pedig célhoz értünk, exkluzív rendszer figyelmezteti a vezetőt, hogy ne hagyja hátul szeme fényeit: a gyereket, a kézi táskát vagy éppen az ebet – ezzel nyáron megelőzhető a végzetes hőguta.

Előrelátó gazdi megtörli a kutya lábát, mielőtt az beszállna az autóba, a Sienna esetében azonban akkor sincs baj, ha ez elmarad, hiszen az autóhoz beépített fedélzeti porszívó is rendelhető. Egy másik extra, az integrált hűtőszekrény révén a leghosszabb utazás során is frissen tartható a kutyus étele, itala.

2021_toyota_sienna_platinum_07_0

Márpedig a Sienna esetében nem csak a nagy távolságok, de a koszos környezet is része a mindennapoknak: az előbbiről az a különösen takarékos hibrid hajtáslánc gondoskodik, amely csekély károsanyag-kibocsátásával hozzájárul a kutyák (és az emberek) környezetének védelméhez, az utóbbi pedig annak az opciós, villanymotoros összkerékhajtásnak tudható be, amelynek köszönhetően nem csak aszfaltozott környezetben sétáltathatjuk meg a blökit.

A kutya nyugalmáról a Sienna modern padlólemezéből adódó, élvonalbeli jellemzők gondoskodnak: egyrészt a fokozott zaj- és rezgéscsillapítás, másrészt a karosszéria-merevség, amely a stabil ívmeneti jellemzők révén hozzájárul az utazási betegség megelőzéséhez.

Végül ne feledjük, hogy a Sienna fedélzeti intercom rendszerének köszönhetően a kutyus mindvégig tisztán és érthetően hallhatja a gazdája hangját, ami a kutya megnyugtatásában és fegyelmezésben egyaránt fontos szerepet játszik.

A tíz legjobb kutyás autó 2020-ban (ábécé sorrendben): Audi Q5, Chrysler Pacifica, Honda Fit (Honda Jazz), Hyundai Kona, Kia Soul, Jeep Wrangler, Subaru Outback, Tesla Model Y, Toyota Sienna, Volvo V60.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: