DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A T.50 újraértelmezi a szuperautó fogalmát

Aktív aerodinamikával, elképesztően könnyű karosszériával és bivalyerős V12-es motorral mutatkozott be az egykori F1-es tervező, Gordon Murray új közúti autója.

Lerántotta a leplet új közúti sportautójáról a Gordon Murray Automotive. A T.50-re keresztelt fenevad a 663 lóerős 3,9 literes V12-es motorjával és a mindössze 986 kilogrammos tömegével a katalógusok lapjain meggyőző számokat produkál, ám igazi varázsa nem ezeken a területeken, hanem az aerodinamikájában keresendő. Az autó alatt keletkező szívóhatást ugyanis egy óriási, 40 centiméteres ventilátor növeli úgy, ahogy a Formula 1978-os szezonjában rövid ideig felbukkanó Brabham "Fan Car" esetében is tette. A párhuzam nem véletlen, ugyanis a két gép tervezője egy és ugyanaz a személy, Gordon Murray.

Ahogy a leleplezés kapcsán fogalmaztak, az autó megalkotásában mindent a vezetési élménynek rendeltek alá, ennek megfelelően a T.50-es sallangoktól mentes és könnyű konstrukció. Bár ezek a tulajdonságok elsősorban a pályaautókra jellemzők, a tervezők kihangsúlyozták, a típus a hétköznapi használatra is teljes mértékben alkalmas. 

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90



Az egyedi aerodinamikai megoldás mellett az autó erőforrására is nagy figyelmet fordítottak. A mérnökök a világ legnagyobb fordulatszámú (12 100/perc) belsőégésű utcai V12-esét alkották meg, ami mindössze 178 kilogrammot nyom. Ennek köszönhetően az autó tömeg/teljesítmény aránya 1,5 kg/1 lóerő.

A típust Nagy-Britanniában gyártják, és mindössze 100 darab készül belőle.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: