DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Levegőminőség az utastérben: ősszel érkezik a nanoszálas szűrőtechnológia

A BMW Group aktuális modellpalettájának tagjaiban az iparág legkorszerűbb levegőszűrő technológiája dolgozik, a mérnökök azonban a továbbfejlesztett, minden korábbinál kifinomultabb megoldással is elkészültek.

Az utastér levegőminősége alapjaiban határozza meg az autóban érzett közérzetet, e tekintetben pedig a levegőben található részecskék és mikrobiális szemcsék kiszűrése az egyik legfontosabb szempont.

P90393162_highRes_bmw-nano-filter-tech_resize



A BMW Group az 1990-es évek elejétől alkalmaz autóiban kifinomult szűrőrendszereket. ’90-ben a modellpaletta tagjaiban elkezdtek megjelenni a részecskeszűrők, amelyeket ’98-tól aktív szénszűrővel dolgozó kombinált szűrők egészítettek ki. 2015 óta a Kínában, 2020 júliusától pedig a Dél-Koreában kapható új BMW, MINI és Rolls-Royce modellekben egyaránt finom részecskeszűrők végzik a levegőben található részecskék és szemcsék kiszűrését. A technológia – amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy nem csupán a levegőben található porszemcséket, de a koromrészecskéket, sőt, egyes esetekben a mikrobiális szemcséket is megszűri – utólagosan beszerelhető opcióként világszerte elérhető a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára.

A következő lépés e tekintetben a nanoszálas szűrőtechnológiával dolgozó, innovatív utastér-levegőszűrő. A BMW Group mérnökei az elmúlt években intenzíven dolgoztak a technológia kifejlesztésén: a megoldás a levegő ultrafinom részecskéit, a mikrobiális szemcséket és az allergén anyagokat is minden korábbinál nagyobb mértékben képes távol tartani az autó utasterétől.

A beszerelt levegőszűrő technológiától függetlenül a BMW megfelelő felszereltségi szintű modelljei már most is képesek érzékelni a külső levegő minőségét, szükség esetén pedig automatikusan belső levegőkeringetésre állnak át. Az utastér gyors átszellőztetésével a technológia gyorsan képes megtisztítani a levegőt.

P90393163_highRes_bmw-nano-filter-tech_resize

A nanoszálas szűrőtechnológia új szintre emeli az utastér levegőminőségét, hiszen kifinomult levegőkeringető üzemmódjának köszönhetően két perc alatt szinte az összes részecskétől és szemcsétől megtisztítja az utastér levegőjét.

A belső keringetést az autó vezetője manuálisan is aktiválhatja és kikapcsolhatja, ráadásul nem csupán a volán mögül: a BMW Connected okostelefon-alkalmazás „Szellőztetés most” opciója például azt is lehetővé teszi, hogy az utazás megkezdése előtt vagy után a bajor prémiumgyártó ügyfele a távolból tisztíttassa ki a technológiával az utastér levegőjét. A kiegészítő szellőztető funkció így gyorsan és alaposan megtisztítja az utastér levegőjét.

A nanoszálas szűrőtechnológia idén ősszel mutatkozik be a Rolls-Royce modellek alapfelszereltségeként, majd 2021-től a BMW modellpalettáján is fokozatosan megjelenik, kezdve a BMW 7-es és 8-as sorozattal, illetve a BMW X5, a BMW X6 és a BMW X7 modellekkel.

A nanoszálas szűrőtechnológia a piaci bevezetéssel párhuzamosan utólagosan beszerelhető opcióként is elérhetővé válik a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára, az aktuális modellpaletta szinte összes tagjához. A BMW Group így hamarosan megannyi ügyfelének felkínálja a lehetőséget, hogy minden korábbinál hatékonyabban távolítsák el autójuk utasteréből a káros részecskéket és szemcséket.*

* Az utólagosan beszerelhető opció elérhetősége piaconként változhat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: