DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Nincs vége: tovább csökken a benzin és gázolaj ára

A válság egyik következményeként drámaian esnek az üzemanyagárak, és még nincs vége: szerda után pénteken még olcsóbb lesz a benzin és gázolaj.

Két csökkenés is jutott ezen a héten a folyamatosan eső üzemanyagárakra. A mai nappal bruttó 6 forinttal csökkent a gázolaj ára literenként, 323 forintra, miközben a benzin 285 forintos átlagára nem változott.

A szerdai csökkenéssel együtt azonban érkezett a hír a következő esésről. A dízel újabb 7 forinttal csökken, és a benzin is kevesebbe kerül literenként 2 forinttal. Így a hét végén egy liter gázolajat bruttó 316 forintért, egy liter benzint 283 forintért tankolhatunk. Csak emlékeztetőként: szinte pontosan egy éve arról szóltak a hírek, hogy átlépte a 400 forintot a benzin ára…

 



A folyamatos csökkenés oka, hogy a világjárvány és kijárási korlátozások nyomán globálisan jelentősen visszaesett az üzemanyagfogyasztás, amit a kőolaj kitermelése nem tud követni. A tárolók gyorsan telítődnek, így fordulhatott elő, hogy az Észek-Amerikában termelt WTI olaj ára az olajpiacon korábban példa nélküli negatív tartományba, -37 dollárra esett: azaz adott pillanatban az eladó fizetett volna a vevőnek azért, hogy átvegye és raktározza a nyersolajat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: