Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. április 8. szerda
Autó

Formát öltött a Skoda diákjainak tanulmányautója

A visszaszámlálás elindult a Skoda diákjainak hetedik tanulmányautója számára: az idei évben a Skoda Akadémia 20 diákja vesz részt az ambiciózus projektben. Ők huszan úgy döntöttek, hogy megtervezik és megépítik az új kompakt modell Skoda Scala nyitott tetősspider kivitelét.

Néhány hónapja már, hogy a Skoda szakképző iskolájának 20 gyakornoka nagy lelkesedéssel és kreativitással elkezdett a hetedik diák tanulmányautón dolgozni, amely az új kompakt modell, a Skoda Scala nyitott tetős kivitele lesz majd. Ezen a projekten keresztül a feltörekvő tehetségek támogatást kapnak a MladáBoleslav-i Skoda főhadiszálláson dolgozó mérnököktől és nagy tapasztalattal rendelkező kollégáktól a műszaki fejlesztés, a formatervezés és a gyártás területéről.

200320-seventh-skoda-student-concept-car-1-1920x1357A tanulók munkájának alapjául a 2018. év végén bemutatott új kompakt modell, a Scala szolgál, amely fontos szerepet tölt be a cseh autógyártó modellkínálatában. A diákok kifejezett kívánsága volt, hogy a modell letisztult vonalait és érzelemgazdag formavilágát még hangsúlyosabbá tegyék a spider kivitelben, ezzel is kiemelve a jármű dinamikus összképét.

A szakképzésben résztvevő diákok látogatása MladáBoleslavban, a Skoda Design formatervezési részlegénél fontos lépés volt az egyedülálló – egyelőre név nélküli - jármű 2020. júniusában történő, hivatalos bemutatásához vezető úton. A látogatás során bepillantást nyerhettek Oliver Stefani, a Skoda vezető tervezőjének és csapatának mindennapi munkájába és a szakemberek támogatásával megalkothatták a következő tanulmány terveit. „A számítógépek és a szimulációk egyre nagyobb térnyerése ellenére a rajzok még mindig meghatározó részét képezik a formatervezők munkájának. Minden vonással valami valóság születik egy ötletből, gondolatból. A vázlat az első lépés egy új autó születéséhez vezető hosszú és izgalmas úton.” – részletezi Oliver Stefani, a Skoda Design vezető tervezője.

200320-seventh-skoda-student-concept-car-7-1920x1280

Az első tervek és vázlatok elkészítéséhez a diákok értékes segítséget és ötleteket kaptak a Skoda Design munkatársaitól, nyitottságukkal és lelkesedésükkel pedig könnyen megnyerték maguknak a szakemberek figyelmét. „A kezdetektől fogva minden résztvevő óriási lelkesedéssel és eltökéltséggel vett részt a projektben. A terveik igen lenyűgözőek, igazán tetszik a koncepció.” – nyilatkozta JirnHadascok, a Skoda külső formatervezési koordinátora.

A diákok által évente elkészített Skoda tanulmány projekt nagyszerűen igazolja a Skoda szakképző iskola magas szintű képzését, amely már több, mint 90 éve működik Mladá Boleslavban. Minden gyakorlati képzés csúcsa egy tanulmányautó megalkotása és kézzel történő megépítése. „Mindannyian büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk ebben a projektben. Diákként hol máshol jutsz ilyen lehetőséghez, hogy a saját ötleteidet és elképzeléseidet beleviheted egy autó tervezésébe és utána meg is építheted azt? Az első vázlatok elkészítése nagyon jó szórakozás volt, rengeteget tanultunk Oliver Stefanitól és csapatától.” – nyilatkozta Vojtech Spitálsky.

A Skoda diákjainak tanulmányautó építése 2014. óta tartó hagyomány. Hetedik éve van lehetősége a MladáBoleslav-i Skoda szakképző iskola diákjainak egy látványos tanulmányautó tervezésére és saját kezű megépítésére. Minden ilyen koncepcióautó nagyszerűen mutatja be a Skoda ifjú tehetségeinek kreativitását és elhivatottságát. A ŠKODA Storyboard felületén elérhető négy diák beszámolója, akik a korábbi projektekben vettek részt illetve egy áttekintést is tartalmaz a korábbi Skoda tanulmányautókról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?