DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Stílusteremtő: a BMW Concept i4 tanulmányautó

Első tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé modellje bemutatásával a BMW Group új fejezetet nyit évszázados sikertörténetében. A BMW Concept i4 tanulmányautó a bajor prémiumgyártó portfóliójának középpontjába emeli az elektromos mobilitást és a vezetés élményének új korszakát hozza el a jelenbe. A koncepció a müncheni központú vállalatcsoport első zéró emissziójú, prémium minőségű közép-méretosztálybeli modellje, a 2021-ben érkező BMW i4 formanyelvét vetíti előre. A BMW által fémjelzett menetdinamika egyszerre modern és elegáns kupéformával, valamint a négyajtós Gran Coupé karosszériaváltozat tágas helykínálatával és páratlan funkcionalitásával egyesül – mindez károsanyag-kibocsátás nélkül.

„A BMW Concept i4 tanulmányautó az elektromos mobilitást a BMW portfóliójának középpontjába emeli” – nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „A modell formanyelve egyszerre dinamikus, letisztult és elegáns. Röviden: a tökéletes BMW, zéró emisszióval” – tette hozzá. A hajtáslánc magával ragadó teljesítményadatai közül a 600 kilométer tisztán elektromos hatótávolság, az 530 lóerő maximális teljesítmény, a 4,0 másodperc alatt abszolvált nulla-százas gyorsulás és a 200 km/órát meghaladó végsebesség is kitűnik, miközben a számok közel sem adják vissza a BMW Concept i4 tanulmányautó nyújtotta vezetési élményt. A fejedelmi teljesítmény gyakorlatilag hangtalan jelenléte a menetdinamika élményének merőben új dimenzióját váltja valóra.

P90384987_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize



„A BMW Concept i4 tanulmányautó formanyelve fantasztikus arányokat, egy erőteljes karaktert és rengeteg csodás részletet mutat. A BMW Ívelt Kijelzővel (BMW Curved Display) egészen extrém módon értelmeztük újra a BMW jellegzetes, vezetőre összpontosító műszerfal-kialakítását, miközben a BMW Concept i4 tanulmányautó minden porcikájából a vezetés hosszú távon fenntartható élményének ígérete árad” – fogalmazott Domagoj Dukec, a BMW márka vezető formatervezője. A koncepción megjelenő számos karosszériarészlet és utastéri stílusjegy a sorozatgyártásban elérhető BMW i4 modellen és a közeljövőben érkező hálózatról tölthető BMW modelleken is visszaköszön majd.

A tisztán elektromos meghajtás szemet gyönyörködtető formája

A rendkívül dinamikus vezetési élmény modern, elegáns karosszéria képében ölt testet. A négyajtós Gran Coupé karosszériaváltozat sportautós arányai magabiztos, korszerű és egyedülálló megjelenést garantálnak, mialatt az elegancia és a menetdinamika forradalmi kettőse a hosszú tengelytávolság, a meredeken lejtő tetővonal és a rövid túlnyúlások harmóniájára épül. Négy ajtajának köszönhetően a BMW Concept i4 tanulmányautó nem csupán kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóságot és páratlan funkcionalitást garantál, de a karosszéria dinamikusan rajzolt vonalvezetéséből sejtett helynél messzemenőkig többet is kínál.

P90384985_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize

Letisztult felületek és aerodinamikai részletek

Az éles törések, a lágy átmenetek és a nagyméretű karosszériafelületek egy iránymutató részletekben gazdag, aprólékosan kidolgozott formanyelvben egyesülnek. A Frozen Light Copper fantázianévre keresztelt karosszériafényezés a koncepció és a BMW Vision iNEXT tanulmányautó rokonságát hirdeti, maximálisan kiemelve a karosszéria vonalvezetésében rejlő fényjátékokat. A BMW i divízió technológiai gyökereit a modell alsó felén körbefutó kék betétek jelzik, amelyek így a karosszéria mögött megbúvó innovációkat is a figyelem középpontjába terelik. A vese alakú „hűtőrács-pár” például teljes egészében „intelligencia panelként” funkcionál, a küszöbtoldatok mögött jövőbe mutató akkumulátor-technológia húzódik, a kipufogóvégek nélkül megtervezett hátsó diffúzor pedig a koncepció légellenállási hatékonyságát fokozza.

A BMW Concept i4 tanulmányautó tisztán elektromos hatótávolságát mindezeken felül megannyi aerodinamikai különlegesség növeli. Az „intelligencia panel” zárt, mégis apró légrésekkel megtervezett kialakítása a modellbe fektetett aerodinamikai szaktudást nyomatékosítja, a BMW Concept i4 tanulmányautó számára tervezett keréktárcsák pedig nem csupán ultrakönnyűek és rendkívül masszívak, de légellenállási hatékonyságuk is páratlan. A felniken a karosszéria színei és anyagai köszönnek vissza, a koncepció átfogó luxus minőségét hangsúlyozva.

P90384989_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize

Egy új korszak tekintete

A BMW Concept i4 tanulmányautó frontrésze új formában kelti életre a BMW által fémjelzett stílusjegyeket, erőteljes tekintettel ruházva fel a bajor prémiumgyártó hálózatról tölthető korszakának új fejezetét. A zárt „intelligencia panel” már első ránézésre is összeköti a múlt és a jövő BMW modelljeit, miközben a legendás stílusjegyek új funkciókat kapnak. Tekintve, hogy a BMW Concept i4 tanulmányautóban nincs hűtést igénylő belsőégésű erőforrás, a vese alakú „hűtőrács-pár” ezúttal „intelligencia panelként” dolgozik, számtalan szenzorral, érzékelővel és radarral. Az „intelligencia panel” kialakítását kifejezetten a koncepció számára tervezték meg a mérnökök. A fényszórók ugyancsak összekötik a múltat a jövővel, hiszen a klasszikus ikergyűrű-motívumok rendkívül modern formában köszönnek vissza. A LED-technológiás első fényszórók keskeny fénycsíkokkal operálnak. A frontrész egységét kevés törésvonal és letisztult felületek erősítik, az „intelligencia panel” BMW i kék színű kerete pedig egyszerre diszkrét és látványos formai megoldás.

Az új arculat első lépései

A bajor prémiumgyártó a BMW Concept i4 tanulmányautó világpremierjével leplezi le új arculatát. A koncepción első ízben jelenik meg az átlátszó dizájn szerint megtervezett, kétdimenziós márkaembléma, amely még nagyobb teret enged a Frozen Light Copper karosszériafényezésnek. A BMW Concept i4 tanulmányautó nem csupán esztétikai, technológiai és innovációs szempontból enged idő előtti betekintést a jövőbe, hiszen a BMW által fémjelzett stílusjegyekben rejlő lehetőségeket is reflektorfénybe gurítja.

P90384991_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize

Látványos hátsó kialakítás aerodinamikai megoldásokkal

A BMW Concept i4 tanulmányautó hátsó kialakítását erőteljes vonalvezetés mentén, alacsonyra húzva álmodták meg a készítők. Az egyszerre modern, mégis lágyan ívelt felületek luxus minőségű megjelenést garantálnak, amelyet az „L” alakú, keskenyre húzott hátsó lámpák erősítenek. A világítótestek alatt befelé fordított karosszériafelületek és függőlegesen megrajzolt légkivezető nyílások fokozzák a koncepció légellenállási hatékonyságát. A függőleges vonalak a modell sportosságát is erősítik. A hátsó kialakítás alsó részén egy BMW i kék keretbe foglalt diffúzor árulkodik a tisztán elektromos meghajtásról és a BMW i Vision Dynamics tanulmányautóval való rokonságról.

Innováció és minimalista dizájn az utastérben

A BMW Concept i4 tanulmányautó utastere az utazási idő azon részére összpontosít, amikor az autó önmagát vezeti. Az utastér első felében így minden a vezető kényelméről szól. A BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) és a vadonatúj kialakítású kormány kettőse a BMW iNEXT és a sorozatgyártásban kínált BMW i4 utasterét vetíti előre. A digitális műszerfal és a központi kijelző itt egyetlen, vezető felé forduló, ívelt kijelzőben egyesül, a legkülönfélébb információkat megjelenítő felület pedig minden korábbinál intuitívabb módon vezérelhető. A tükröződésmentes üvegből készült kijelzőnek köszönhetően nincs szükség műszerfal-árnyékolóra, a BMW Concept i4 tanulmányautó műszerfala így kifejezetten letisztult és átlátható.

P90384992_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize

A BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) a műszerfal nagy részét elfoglalja, amellyel felettébb modern hangulatot teremt. Vékony, keretmentes kialakítása a minőség és a kifinomult dizájn párosát sugallja. A tervezőmérnökök szinte az összes járművezérlő funkciót beépítették az intelligens kijelzőbe, hogy ezzel is minimalizálják a középkonzolon található fizikai gombok és kapcsolók számát. Még a légkondicionáló kezelőpanelje is az érintés-érzékeny felületről vezérelhető.

Összpontosítás a lényegre

A BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) környezetét végtelenül letisztult dizájn szerint álmodták meg a tervezők, akik az eltérő anyagok módszeres alkalmazásával, valamint a fizikai gombok és kapcsolók gondos elrendezésével egyszerre korszerű és luxus minőségű hangulatot teremtettek. Mint ilyen, az utastéri szellőzőnyílások szinte láthatatlanul olvadnak bele a műszerfal geometriájába.

A Gold Bronze árnyalatú króm betétek exkluzív stílust képviselnek. A központi vezérlőpanelen billenőkapcsoló-szerű kar helyettesíti az automataváltó előválasztó karját, a BMW iDrive vezérlőtárcsája és az ajtókba épített ülésmemória-gombok pedig exkluzív üvegből készültek. Az üléseket szövet és cserzett olajlevél-kivonattal finomított bőr kettőse borítja, amely kivételesen magas minőséget garantál és a hosszú távú fenntarthatóság ígéretét hordozza. A végeredmény egy végtelenül letisztult, fényes és szellős utastér, amelyet a tisztán elektromos meghajtás jelentette nyugalom hangulata jár át.

Tágas helykínálat a hátsó üléssorban is

A BMW Concept i4 tanulmányautó hátsó üléssorában akkora fej- és lábtér fogadja a bajor prémiumgyártó ügyfeleit, amekkorát az elegánsan ívelt kupé karosszéria messze nem sejtet. A sportosság érzését mindkét üléssorban integrált fejtámlák erősítik, kivágott középső részük pedig a legmodernebb BMW sportmodellek előtt tiszteleg.

Az utastér hátsó részének kialakítása vízszintes vonalvezetés mentén öltött testet, az ajtókárpitokból kiinduló vízszintes elrendezés az ülésekhez érkezve elegáns lounge hangulatot teremt. A hátsó üléssor széleit ugyanakkor a sportosra párnázott első ülések mintájában alakították ki a tervezők, a letisztultságot és a modern kisugárzást erősítő, vékony varrásmintával.

P90384990_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize

Továbbfejlesztett kezelőfelület három különböző „élménymóddal”

Az intelligens BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) megnyitja a kaput a bajor prémiumgyártó hálózatról tölthető korszakának új fejezete előtt. A jövőbe mutató technológiai megoldás a legkorszerűbb elektronikai eszközök kialakítását és működési szisztémáját idézi, forradalmi autóipari innovációk széles sorát vezérelve. A BMW Ívelt Kijelzőt (BMW Curved Display) a minél egyszerűbb olvashatóság és vezérelhetőség szempontjai szerint tervezték meg a készítők.

2021-től a BMW a központi operációs rendszer új generációjával kényezteti környezetbarát ügyfeleit, amelybe – és a tisztán elektromos meghajtásban rejlő eltérő karakterek felfedezésébe – a BMW Concept i4 tanulmányautó esetében három különböző „élménymód” (Experience Modes) enged betekintést. A vizuálisan is eltérő „élménymódok” („Core”, „Sport” és „Efficient”) nem csupán a járművezérlés módjára és a kijelzett tartalmakra, de az utastér hangulatára is hatással vannak. A műszerfal, az ajtókárpitok és a kijelző megvilágítása is az „élménymódok” változásával módosul.

„Core” módban a BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) a hagyományos, kör alakú mérőműszerek újraértelmezett formáját jeleníti meg, az utastér átfogó harmóniája érdekében a szellőzőnyílásokhoz hasonló minta mentén, Gold Bronze árnyalatban. A központi kijelző helyén a navigációs rendszer térképe és néhány digitális műszer látható. Utóbbiak között a bajor prémiumgyártó ügyfele egyetlen mozdulattal lapozhat, az elemek sorrendjét pedig bármikor átrendezheti egyetlen érintéssel. A BMW ügyfele így a kijelzett tartalmakat is maximálisan személyre szabhatja.

„Sport” módban a mérőműszerek közelebb kerülnek egymáshoz és a vezetésre történő koncentrációt segítik. A kijelző két oldalán mozgó elemek mutatják a közelgő kanyar ívét, a vezető perifériás látómezejébe vetített tartalmak a sportos vezetés hatékonyságát és biztonságát fokozzák. A BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) jobb oldalán eközben a BMW M modellekből ismerős, digitális mérőműszerek dolgoznak.

„Efficient” módban mutatkozik be először az úgynevezett „Assisted Driving View” funkció, amely vezetés közben valós időben mutatja a vezetőnek a jármű összes szenzorának, érzékelőjének és radarjának adatait. A technológia minden korábbinál mélyebben mutatja be a BMW és a környezet közötti interaktív kommunikációt. A BMW Concept i4 tanulmányautóban bemutatkozó, forradalmi innováció az előrelátó, egyszerre hatékony és biztonságos vezetést élteti. A BMW Ívelt Kijelző (BMW Curved Display) jobb oldalán olyan kiegészítő járműinformációk olvashatók, mint például a nagyfeszültségű akkumulátor aktuális töltöttségi szinte és a tisztán elektromos meghajtással megtehető hatótávolság.

P90384988_highRes_bmw-concept-i4-02-20_resize

A BMW Concept i4 tanulmányautó hangzása

A BMW Concept i4 tanulmányautót nem csupán egyedülálló megjelenése, de hamisítatlan hangzása is kiemeli a tömegből. A koncepció hangzásvilágát a világhírű zeneszerző, Hans Zimmer és Renzo Vitale zeneművész közösen komponálta meg, a BMW IconicSounds Electric márkanév égisze alatt. A bajor prémiumgyártó a BMW IconicSounds Electric márkanév alatt megkomponált hangzásvilág segítségével váltja valóra a vezetés élményének merőben új formáját, összetéveszthetetlen, intuitív, érzelmekben gazdag hangokkal emelve új szintre a hálózatról tölthető BMW modellek hamisítatlan karakterét. Hans Zimmer és Renzo Vitale változatos, könnyed és azonnal felismerhető hangokat komponált, amelyek még inkább elválasztják egymástól a BMW Concept i4 tanulmányautó három „élménymódját”. A hangzásvilágnak természetesen az ajtónyitások és az üdvözlő jelzések is részei.

Járműtechnológiai fejlődés a BMW i4 érkezésével

A sorozatgyártásban kínált BMW i4 a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációját is elhozza, amellyel új korszak kezdődik az elektromos mobilitásban. A 2020-ban debütáló BMW iX3 idő előtt utat mutat a jövőbe mutató technológiának, amely 2021-től számos BMW modellben megjelenik – a BMW iNEXT modelltől és a BMW i4 tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé-tól kezdve. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik nemzedéke az elektromos motor, a vezérlőelektronika, a járműtöltő egység és a nagyfeszültségű akkumulátor továbbfejlesztett változatával büszkélkedik, amellyel a BMW Group újabb jelentős lépést tesz a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák világméretű népszerűsítése felé vezető úton. A BMW i4 számára kifejlesztett elektromos motor maximális teljesítménye 390 kW / 530 lóerő, amely napjaink belsőégésű V8-as benzinmotorjainak maximális teljesítményével vetekszik. Azonnali teljesítmény-leadásával a BMW i4 egészen páratlan menetdinamikát ígér, példaértékű hatékonyság mellett.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációjában a vadonatúj akkumulátorcella-technológiával dolgozó, továbbfejlesztett nagyfeszültségű akkumulátor is bemutatkozik. A BMW i4 lemezei alatt extrém vékony kialakítású, optimalizált energiasűrűségű energiatároló egység kap helyet, amely mindössze 550 kilogrammot nyom. 80 kilowattóra bruttó energiateljesítményével az új akkumulátor a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint egyetlen feltöltéssel 600 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot garantál.

Mindent egybevetve, a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja nem csupán teljesítményben és hatékonyságban, de a tisztán elektromos hatótávolság tekintetében is új mércét állít az autóiparban.

A BMW i4 sorozatgyártása

A BMW i4 sorozatgyártása 2021-ben kezdődik a BMW Group müncheni gyárában, ahol így a belsőégésű erőforrással, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és tisztán elektromos meghajtással szerelt modellek egyazon gyártósoron látnak napvilágot.

A bajor prémiumgyártó müncheni üzemét kihívást jelentő feladatok elé állítja a BMW i4 érkezése, hiszen a tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé karosszériaváza – már csak a padlólemezbe épített nagyfeszültségű akkumulátor okán is – nagymértékben eltér a gyártósorokon eddig készült modellekétől. A Münchenben működő gyártósorok 90 százalékban megfelelnek a BMW i4 sorozatgyártási követelményeinek, a tömegtermelés beindításához azonban az eltérő 10 százalékot – kiváltképp a modell hátsó kialakításának gyártóegységét – is fel kell építeniük a mérnököknek.

A nagyfeszültségű akkumulátor beépítéséhez új gyártóegységet alakítanak ki: az energiatároló egységet alulról kell behelyezniük a készítőknek a BMW i4 karosszériavázába. A legnagyobb kihívást a zsúfolt üzemcsarnok átalakítása jelenti, amely során a régi gépek helyét új összeszerelő berendezések veszik át – mindezt ráadásul hat hét alatt. Egy ilyen mértékű átalakítás hosszú távú gondolkodást és precíz munkavégzést követel.

A BMW Group mintegy 200 millió euró befektetésével készíti fel müncheni gyárát a BMW i4 érkezésére.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: