DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A Skoda két tanulói autója a wolfsburgi Autostadtban

Igazán nagystílű környezetben jelenhet meg a Skoda jövőbeli formatervezőinek, technikusainak és mérnökeinek munkája az wolfsburgi Autostadt márkapavilonjában: a Mountiaq és a Sunroq formájában a cseh autógyártó két olyan járművét is bemutatja, amelyeket a Mladá Boleslav-i Skoda Akadémia hallgatói terveztek meg és készítettek el. Emellett az új, hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszerű Skoda Superb iV, valamint a Skoda Kamiq és a Scala Monte Carlo változata is három hónapig az új kiállítás része.

Andrea Frydlová, a Skoda Múzeum vezetője, egyben a kiállított járművek kiválasztásának felelőse: „Az Autostadt ideális helyszín, hogy az autók iránt érdeklődő széles közönséghez is közelebb hozzuk a Skoda márkát. Az állandó kiállításon túl a tematikus időszaki kiállítás kapcsolja össze a múltat és a jelent. Különösen örülünk annak, hogy elsőként mutathatjuk be a MOUNTIAQ és a SUNROQ tanulói autókat, amelyek éppoly egyediek, mint maga a projekt, s a Skoda Akadémia magas szintű képzéséről tanúskodnak.”

200205_skoda_pavillon_1__resize



A Skoda tehetséges utánpótlása immár 2014 óta tervez és épít oktatói irányítása alatt évről-évre egy-egy új Skoda tanulói koncepcióautót (Skoda Azubi Concept Car). Ez az innovatív és jövőorientált projekt egyedülálló lehetőséget kínál a holnap szakembereinek, hogy a gyártással, a formatervezéssel és más szakterületekkel együttműködve különleges módon tegyenek tanúbizonyságot tudásukról. Eddig hat tanulói autó született, amelyek egyaránt új részletmegoldásokat is kínáltak, teljes mértékben illeszkedve a Skoda „Simply Clever” hagyományaiba. Jelenleg is mintegy húsz fiatal dolgozik a következő, vagyis a 2020-as év látványos járművén. A Skoda tanulói autók a vállalat Mladá Boleslav-i székhelyén működő Skoda Szakiskolában zajló képzés magas színvonalát igazolják.

200205_skoda_pavillon_3_resize

A 2019-es Skoda MOUNTIAQ a Skoda KODIAQ műszaki alapjaira épülő, tekinteteket vonzó kétajtós pickup-koncepció. A z eddigi hatodik Skoda tanulói autó erőteljes csörlőt, tető-fényhidat, valamint megvilágított rakfelületet, alatta pedig rejtett tárolórekeszt is kínál. A tanulók által megalkotott Naplemente-narancs (Orange Sunset) színárnyalat a MOUNTIAQ utasterében is feltűnik.

Egy évvel korábban 23 hallgató tervezte és építette meg a Skoda SUNROQ kabriót. A Skoda KAROQ alapmodell SUNROQ kabrióvá alakítása során a fiataloknak először a tetőt kellett eltávolítaniuk, majd meg kellett erősíteniük a karosszériát. A teljes egészében új csomagtérfedél révén a SUNROQ csomagtartójának térfogata még nagyobbra adódott, mint a KAROQ esetében. Különös figyelmet fordítottak a hallgatók a fény témakörére, a SUNROQ ajtókilincseit és kerékjáratait így LED-egységek világítják meg, s mindkét lökhárító, illetve az összes ajtó fényes Skoda-emblémát vetít az útra.

200205_skoda_pavillon_2_resize

Elektromos csúcsmodell – a Skoda SUPERB iV

Az új Skoda SUPERB iV környezetkímélő üzemét hosszú utazásokra is korlátlan alkalmassággal ötvözi. A cseh gyártó első sorozatgyártású, hálózatról tölthető hibridmodellje (Plug-in Hybrid) akár 62 kilométert is közlekedhet tisztán elektromos hajtással, így városi forgalomban és a környezetvédelmi zónákban helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélkül teheti meg a napi távokat. A SUPERB iV teljes hatótávja akár a 930 kilométert is elérheti.

Robusztus és dinamikus – a Skoda KAMIQ

A Skoda KAMIQ elsőként hozza el a Skoda SUV-családjának formai nyelvezetét a City-SUV szegmensbe. Kimondottan széles elején markáns kettős bordákkal kiformált, függőleges hűtőrácsot hordoz, míg motorházfedelének teljes hosszában megemelt középső része különösen határozott fellépést kölcsönöz a Skoda KAMIQ számára. E benyomást hangsúlyozza feltűnő első légterelője, illetve olyan további kiegészítő elemei, mint például hátsó diffúzora és a Style felszereltségi szint mélyre nyúló oldalsó küszöbborításai.

Különösen sportos – a Skoda SCALA MONTE CARLO

A Skoda SCALA 2019 vége óta szerepel a kínálatban sportos MONTE CARLO lifestyle-felszereltségében is, amelynek neve a márka e legendás raliversenyeken aratott sikereire, illetve a Monacói Hercegség pompájára és ragyogására utal. Számos fekete dizájnelem szolgál dinamikus stílusjegyként, mint például a teljes-LED fényszórók között húzódó, ez esetben fényes fekete hűtőrács. Szintén feketében tűnik fel az önálló betűkből álló „SKODA” felirat, akárcsak a hátsó diffúzor. A panorámatető és a sötétített oldalablakok a MONTE CARLO modell bővített felszereltségének részei, s a modellsorozat mindegyik motorváltozata kombinálható e felszereltségi szinttel.

Az Autostadt 2000 óta a világ legnagyobb autóátadó-központja, egyben a Volkswagen Csoport összes márkájának kommunikációs platformja, amely „Emberek, autók és ami mozgatja őket” mottója jegyében minden korosztály számára közvetlenül megélhetővé teszi a vállalatcsoport értékeit és a mobilitás témáját. Évente több mint kétmillióan látogatnak el az Autostadtba, ahol a Borek Sípek cseh építészprofesszor tervezte, 650 négyzetméteres Skoda-pavilon is található.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: