DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Környezetbarát Toyoták kísérik körbe Japánban az olimpiai lángot

Tokiói Olimpia és Paralimpia Szervezőbizottsága (Tokió 2020) bemutatta azoknak az autónak a látványtervét, amelyek részt vesznek az olimpiai lángot kísérő konvojban. A konvoj segít majd a váltófutás útvonalán az ünnepi hangulat kialakításában, valamint a váltófutás biztonságos lebonyolításában. Az olimpiai láng 2020. március 26-án indul a fukusimai prefektúrában lévő J-Faluból, majd áthalad Japán összesen 47 prefektúráján, valamint érinti a nemzeti történelem és kultúra számos fontos helyszínét. A konvoj az olimpiai és paralimpiai mozgalom mobilitási főtámogatója, a Toyota által rendelkezésre bocsátott környezetbarát autókból áll majd.

A 2020-as olimpiai láng váltófutás konvojában részt vevő autók dekorációját úgy tervezték, hogy hűen tükrözze a váltófutás koncepcióját: „A remény bevilágítja utunkat”. Az autók oldalán az okkersárga részek és a láng a váltófutás útját jelenítik meg; a háttérhez a tradicionális fanyomatoknál használt fukibokashi színátmenet-technikákat alkalmazták megkülönböztető ecsetvonásként.  Az autók több feladatot is ellátnak, hiszen felvezetik a konvojt, előzetesen ellenőrzik az útvonalakat és kísérik a lángot vivő sportolókat, ám alapvetően mindegyik ugyanazt a célt szolgálja: „Bekísérni az új olimpiai stadionba a fellobbanó lángot, képviselni a lángot vivő sportolók és a nézők álmait, és ünnepélyessé avatni a láng útját.” Ez az üzenet díszíti majd a járművek elején elhelyezett szalagot, és megjelenik a lánggal futó sportolók egyenruháján is. A konvoj 121 nap alatt halad át Japán 47 prefektúráján, bevilágítja a remény útját, miközben bekíséri a lángot a véső helyére, az új tokiói olimpiai stadionba.

tokioi_olimpiai_lang_konvoj_1



Az olimpiai láng váltófutás a lángot vivő sportolókból és a váltófutást kísérő autókból áll majd. A 2020-as olimpiai láng váltófutás autókonvoját a Toyota, a 2020-as Tokiói Olimpiai világszintű mobilitási partnere biztosítja. A váltófutás autókonvoja többféle járműből és modellből áll majd, amelyek között öntöltő hibrid elektromos autók és abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás autók is helyet kapnak. A konvoj célja az útvonal mindegyik állomásán előre jelezni az olimpiai láng érkezését, és emelkedett hangulatot kialakítani a lánggal futó sportolók és az út szélén ünneplő nézők körében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: