Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. szeptember 29. kedd
Autó

Környezetbarát Toyoták kísérik körbe Japánban az olimpiai lángot

Tokiói Olimpia és Paralimpia Szervezőbizottsága (Tokió 2020) bemutatta azoknak az autónak a látványtervét, amelyek részt vesznek az olimpiai lángot kísérő konvojban. A konvoj segít majd a váltófutás útvonalán az ünnepi hangulat kialakításában, valamint a váltófutás biztonságos lebonyolításában. Az olimpiai láng 2020. március 26-án indul a fukusimai prefektúrában lévő J-Faluból, majd áthalad Japán összesen 47 prefektúráján, valamint érinti a nemzeti történelem és kultúra számos fontos helyszínét. A konvoj az olimpiai és paralimpiai mozgalom mobilitási főtámogatója, a Toyota által rendelkezésre bocsátott környezetbarát autókból áll majd.

A 2020-as olimpiai láng váltófutás konvojában részt vevő autók dekorációját úgy tervezték, hogy hűen tükrözze a váltófutás koncepcióját: „A remény bevilágítja utunkat”. Az autók oldalán az okkersárga részek és a láng a váltófutás útját jelenítik meg; a háttérhez a tradicionális fanyomatoknál használt fukibokashi színátmenet-technikákat alkalmazták megkülönböztető ecsetvonásként.  Az autók több feladatot is ellátnak, hiszen felvezetik a konvojt, előzetesen ellenőrzik az útvonalakat és kísérik a lángot vivő sportolókat, ám alapvetően mindegyik ugyanazt a célt szolgálja: „Bekísérni az új olimpiai stadionba a fellobbanó lángot, képviselni a lángot vivő sportolók és a nézők álmait, és ünnepélyessé avatni a láng útját.” Ez az üzenet díszíti majd a járművek elején elhelyezett szalagot, és megjelenik a lánggal futó sportolók egyenruháján is. A konvoj 121 nap alatt halad át Japán 47 prefektúráján, bevilágítja a remény útját, miközben bekíséri a lángot a véső helyére, az új tokiói olimpiai stadionba.

tokioi_olimpiai_lang_konvoj_1Az olimpiai láng váltófutás a lángot vivő sportolókból és a váltófutást kísérő autókból áll majd. A 2020-as olimpiai láng váltófutás autókonvoját a Toyota, a 2020-as Tokiói Olimpiai világszintű mobilitási partnere biztosítja. A váltófutás autókonvoja többféle járműből és modellből áll majd, amelyek között öntöltő hibrid elektromos autók és abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás autók is helyet kapnak. A konvoj célja az útvonal mindegyik állomásán előre jelezni az olimpiai láng érkezését, és emelkedett hangulatot kialakítani a lánggal futó sportolók és az út szélén ünneplő nézők körében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?