DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Egyedülálló töltéstechnikával jelent meg Prágában a Skoda Auto

Különösen innovatív gyorstöltő állomás próbaüzemét kezdte meg Prágában a Skoda Auto DigiLab, amely a lendkerék-technikára épül és kétszer akkora töltőteljesítményt kínál, mint amekkora az elektromos hálózatról érhető el. A Prága-Letnany vásárterületen üzembe helyezett töltőállomás a Cseh Köztársaságban az első és világszerte is csupán a harmadik ilyen technika. Az innovatív töltéstechnika az izraeli Chakratec start-up cég fejlesztése, amelyet a Skoda Auto DigiLab Israel Ltd. fedezett fel, illetve nyert meg közös munkára.

A Skoda Auto a közelmúltban, az október végén Tel Avivban rendezett Smart Mobility Summit alkalmával számolt be az olyan innovatív mobilitási startup-cégekkel és technológiai vállalkozásokkal folytatott, új partneri együttműködésekről, amelyek az autóipar számára fejlesztenek hardver- és szoftver-megoldásokat. E vállalatok közé tartozik a Kinetic Power Booster feltalálója, a Chakratec is. Ez az innovatív töltőállomás ott is lehetővé teszi az elektromos járművek gyorstöltésű áramellátását, ahol eredetileg nem áll rendelkezésre elegendő töltőteljesítmény. A töltőállomás az elektromos hálózat terhelési csúcsait felvéve lendkerekeket gyorsít fel magas fordulatszámra, mozgási energia formájában tárolva az elektromos áramot. Elektromos hajtású gépkocsi csatlakoztatásakor a Kinetic Power Booster elektromos áramot szolgáltat, megduplázva az elektromos hálózat által önmagában kínált töltőteljesítményt. Az ötletes töltési megoldás egyaránt optimális például autókereskedések és bevásárlóközpontok számára.

191114-chakratec-bring-unique-charging-technology-to-prague-2



Andre Wehner, a Skoda Auto digitális igazgatója hangsúlyozta: „A Chakratec vállalattal folytatott együttműködés jól mutatja, hogy a Tel Aviv-i Skoda Auto Digilab Israel Ltd. cégünk révén hatékony felkutatással és célzott támogatással hogyan válhatnak konkrét projektekké az innovatív ötletek. Döntésünkkel, amellyel Prágába hoztuk a világ harmadik Kinetic Power Booster töltőállomását, egyértelműen jelezzük, hogy következetesen dolgozunk az ügyfeleinknek az elektromos mobilitás, illetve az integrált mobilitási szolgáltatások terén nyújtott kínálatunkon.”

Vojtech Fried, a PRE elektromos mobilitási menedzsere így egészítette ki: „A Chakratec technikája, amely az akkumulátorhajtású elektromos járművek gyorstöltéséhez szükséges teljesítményt biztosítja, további lépés az egyéni mobilitás elektromos jövője felé. A legnagyobb prágai töltőhálózat üzemeltetőjeként egyértelmű célkitűzésünk, hogy már a kezdetektől erős partnerként kísérjük a Kinetic Power Booster bevezetését.”

Ilan-Ben David, a Chakratec ügyvezető igazgatója hozzátette: „A Skoda Auto és a PRE vállalatokkal folytatott együttműködés mérföldkő számunkra. Állunk a kihívás elébe és készek vagyunk partnereinkkel közösen fejleszteni az elektromos mobilitást.”

A Chakratec rendszere áramfelesleg idején energiát tárol, miközben csúcsidőben tehermentesíti a hálózatot. Az akkumulátoralapú töltőállomásoktól eltérően kapacitása mindvégig egyenletesen magas marad, emellett a tisztán mechanikus Kinetic Power Booster kémiai akkumulátorcellák nélküli, különösen környezetkímélő technika. Mintegy 200 ezer gyorstöltési és kisülési ciklust tesz lehetővé, ami nagyjából húsz évi élettartamnak felel meg.

Műszakilag a töltőállomás szíve a speciális házban, vákuumban forgó tíz lendkerék, amelyek hálózati áram csatlakoztatásakor felgyorsulnak. Jármű töltése során elektromos áramot termelnek, miközben veszítenek fordulatszámukból. Az energiatároló egy Škoda Citigo e iV és egy másik elektromos autó egyidejű töltéséhez is elegendő, mégpedig az elektromos hálózat által kínált teljesítmény kétszeresével. A töltési folyamatot követően a forgó tömegeknek idő szükséges ismét a megfelelő fordulatszámra gyorsulni, ami a 100 kilowattos prágai töltőállomáson mintegy 45 percet jelent.

Prága-Letnany gyorstöltő állomását a Pre Group üzemelteti, hivatalos üzembe helyezését az e-SALON alkalmával jelenti be a Skoda Auto és a PRE. Az elektromos mobilitási vásárt november 14. és 17. között Letnanyban, a Prágai Vásárközpontban rendezik.

Jelenleg az elektromos járművek vezetői az új technika megismerése céljából díjmentesen tankolhatnak itt elektromos áramot, az üzemszerű használat árairól és a fizetési módokról később tájékoztat az üzemeltető. A tesztidőszak tapasztalataitól függően a partnerek további Chakratec-elven működő gyorstöltő állomások telepítését is tervezik Csehországban, illetve további országokban.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: