DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

A karosszéria védelmét is növelhetjük egy jó minőségű autófóliával

Amennyiben a magyar autósok körében szóba kerül az autófóliázás, a legtöbben azonnal az úgynevezett „sufnituningra” gondolnak, aminek részeként egykoron boldog-boldogtalan lesötétítette az apáktól vagy nagyapáktól megörökölt Ladák és egyéb régi autók hátsó szélvédőit.

Egykoron a sportkipufogó és a könnyűfém felni mellett rengeteg embernek ez jelentette a nagybetűs tuningot – sajnos sokaknak még ma is –, de miután szigorodtak a szabályok, egyre gyakrabban lehet találkozni az utakon minőségi munkákkal.

Ennek az oka, hogy a magyar piacon is megjelent a kereslet az úgynevezett prémium kategóriás tuningra, hiszen legyen szó az autó szinte bármelyik eleméről – a karosszériától kezdve, a motoron és az utastéren át, a futóműig bezárólag – ma már rengeteg gyártó kínálatában találhatunk univerzális vagy direkt egyes márkákhoz és típusokhoz készített alkatrészeket.Ezek azt a célt szolgálják, hogy a szabályok betartása mellett minőségi elemeket használhassanak az autósok, ha a gyári helyett valami nagyobb és látványosabb módosítást szeretnének alkalmazni járműveiken.

A minőségi tuninghoz pedig ma már a kliséken felül szervesen hozzátartozik az autófóliázás is, ami a közhiedelemmel ellentétben korántsem csak az ablakok és a szélvédők sötétítését jelenti, hanem a teljes karosszéria módosítására egyaránt lehetőséget ad – legyen szó akár a szín megváltoztatásáról, akár a védelem növeléséről.

autofolia2



Autófóliázás az elemek színének módosításával

Magyarországon az elmúlt néhány évben kifejezetten nagy népszerűségnek örvendtek a tuningrajongók körében a karosszéria színének módosítására szolgáló autófóliák. Ez nem meglepő, hiszen aki szeretné járműve megjelenését gyorsan, elfogadható áron, nem mellesleg pedig tartósan módosítani, az garantáltan jól dönt az autófólia alkalmazásával. A klasszikus fényezés ugyanis rendkívül körülményes, kifejezetten drága, és nehéz olyan szakembert találni, aki megfelelő felszerelésekkel és tudással rendelkezik, továbbá belátható időn belül képes lenne vállalni egy komplett autó átfújását.

A karosszériások ugyanis általában csak egy-egy elem javításával foglalkoznak, de teljes autókat ritkán fújnak át csak azért, mert a tulajdonos megunta a régit. Manapság azonban már hazánkban is elérhetők azok a jó minőségű fóliák – főként a német gyártóktól –, melyek nemcsak mutatósak, de tartósak is, ezáltal garantáltan éveken át képesek módosítani a gyári fényezést, így ha egy szép citromsárga, netán szivárványszínű, vagy éppen valamilyen mintás árnyalatot szeretnénk autónknak, az fóliázással rendkívül könnyedén kivitelezhető, ha gyakorlott szakemberekre bízzuk a munkát. Választhatunk matt és fényes színeket, de akár a gyári színt is megtámogathatjuk egy átlátszó fóliával, ami inkább a metálos árnyalat mattságának növelésére szolgál, és nem a védelmet támogatja.

Autófóliával a karosszéria védelméért

Az autó színének módosítása mellett ma már léteznek olyan fóliák, melyek nem az eredeti fényezés árnyalatának módosítását, sokkal inkább annak és a teljes karosszériának a védelmét szolgálják. Ezek kifejezetten előnyösek egy nagyobb értékű új autó esetében, melyek kapcsán egyetlen karcolás is több százezer forintos kárösszeget jelenthet, egy fóliával azonban megelőzhetjük mindezt, hiszen kisebb felületi sérüléskor az eredeti fényezés sértetlen marad.

Ma már léteznek olyan magas minőségű védőfóliák, melyek teljesen áteresztik a napfényt, tehát amennyiben csak az autó sérülékenyebb elemeit fedettük volna velük, az eltávolítás teljesen nyomtalanul megvalósulhat, vagyis nem fakulnak másként az autó fedett és szabadon hagyott részei. Mindezen felül a karosszériavédő fólia előnye, hogy nem színeződik el, képes védelmet nyújtani akár a kisebb koccanások és karcolások – okozza azt másik autó, bevásárlókocsi vagy éppen kőfelverődés – mechanikai sérüléseitől, nagy vastagsága ellenére pedig pontosan illeszkedik, illetve nem befolyásolja negatívan a jármű megjelenését.

autofolia1

Fényvédő fólia az autó üvegfelületeire

Az autófóliázás során természetesen nemcsak a fém- vagy műanyagelemek kerülhetnek szóba, hanem a különféle üvegfelületek is, így az oldalüvegek és a hátsó szélvédő esetében alkalmazhatunk sötétített fényvédő fóliákat. Bár sokan élnek ezen a területen olcsó és házilagos módszerekkel, azonban főként egy drágább jármű esetében nem szabad rossz minőségű fóliákat otthoni körülmények között feltákolni az üvegekre, mert elég egy rossz árnyalat, és máris olyan drasztikusan csökken az autóból a kiláthatóság mértéke, hogy az akár súlyos balesethez is vezethet.

A prémium kategóriás tuning műhelyek ma már kizárólag ellenőrzött minőségű és bevizsgált fényvédő fóliákat alkalmaznak az autók üvegfelületein, melyek nemcsak előnyösebbé és sportosabbá teszik a gépjármű megjelenését, de mindemellett extra hővédelmet is kínálnak az autónak, ezáltal nagy melegben csökken az utastér felmelegedésének valószínűsége, nem hatol át az üvegen a káros UV-sugárzás, megfelelő minőség mellett pedig árnyalatvesztés, avagy fakulás sem várható. Ma már hazánkban is elérhető az első szélvédő megóvására szolgáló védőfólia, mely nem színezett, tehát nem befolyásolja vagy torzítja a kilátást, ellenben speciális kialakításának köszönhetően kimagasló védelmet nyújt a felcsapódó kavicsok ellen, de például a törlőlapátok sem tudják összekarcolni közvetlenül az üvegfelületet. Biztonsági okokból tehát érdemes lehet alkalmazni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: