DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Tarolt a Supra és a Joker az NFL nyitányán

Köszönhetően annak, hogy az amerikai foci az Egyesült Államok egyik legkedveltebb és legtöbb nézőt vonzó sportja, az NFL idénynyitóját, és a döntőt, azaz a Super Bowlt a tengerentúlon, de tulajdonképpen az egész világon a legértékesebb reklámfelületek között tartják számon. A szeptember 5-én a Chicago Bears és a Green Bay Packers összecsapásával debütáló évadnyitóra - amely ráadásul a 100. idény első meccse volt - így érthetően számos nagyvállalat készült különleges reklámokkal. Mostanra megérkeztek a reklámok sikerét vizsgáló elemzések is, amelyekből egyértelműen kiderül: a Toyota és a Joker előzményfilm voltak a legnagyobb nyertesek az NFL idénynyitóján.

A Toyota Supra és az új Joker című film reklámjai voltak a legnagyobb hatással a fogyasztókra szeptember 5-i NFL idénynyitó során. Az Entertainment Data Oracle (EDO) nevű elemzőcég pontozta a 2019-es NFL idénynyitó meccs idején lejátszott összes reklámot, majd rangsorolta ezeket az általuk generált járulékos internet-forgalom nagysága alapján. Az EDO szerint az autógyártók közül a messze Toyota érte el a legnagyobb részesedést a keresésekből 47%-al (az út követő két autógyártó 30%-os illetve 17%-os részesedést ért el). A filmek közül a "Joker" 48%-os részesedést ért el a keresésekből, utána pedig az "IT Chapter Two" (32%) és az "Ad Astra" (11%) következett. Az NFL amerikaifutball-közvetítések több okból is „célcsoportban gazdag” médiakörnyezetet kínálnak az új autót vásárlók eléréséhez, véi Kevin Krim, az EDO elnök-vezérigazgatója.

Toyota_Supra_Wizard_hirdetes_9



“Először is, az NFL közönségben enyhe többségben vannak a férfiak, ahogyan az új autót vásárlók között is.” – fogalmaz a Marketing Daily című magazinnak adott interjúban. “De az amerikai foci a nők körében is magasan a legnépszerűbb sportnak számít, és a nők erős hatással vannak az új autókat érintő vásárlási döntésekre. Másodsorban pedig összességében az NFL nézői általában az átlagnál kevésbé aktív tévénézők, ezért ez egy olyan esemény, ahol az autók el tudják érni a tévénézőket.”

Miközben összességében stagnál a televízió népszerűsége, az élő közvetítések – köztük a sportközvetítések is – igen nagy nézettséget élveznek, mutat rá Krim.

“Az NFL jelenti a maximális élő közvetítési élményt: a nézettsége nagyon magas, és a hirdetők és szponzorok számára hatalmas hasznot hoz a szurkolók szenvedélye, illetve az, hogy a nézők milyen erősen azonosulnak a pályán zajló játékkal, miközben élőben nézik a meccset.” – magyarázza Krim.

Joker_trailer_4

A hamarosan mozikba kerülő Joker című film reklámja volt a leghatásosabb az NFL idénynyitó meccsén 3,513-ös Search Engagement Index értékkel, ami több mint harmincötször nagyobb online tevékenységet generált a lejátszást követő percekben, mint a medián NFL nyitómeccs-reklámok szoktak.  A tíz legütősebb reklám közül négy volt filmelőzetes: az “IT Chapter Two” vitte el az ötödik-hatodik helyet, míg az “Ad Astra” előzetese nyolcadik lett. Az Amazon és a Netflix reklámjai a harmadik, illetve a 14. helyet szerezték meg. A Joker előzményfilm reklámja az alábbi linkre kattintva látható:

https://www.youtube.com/watch?v=zAGVQLHvwOY

Toyota_Supra_Wizard_hirdetes_2

Az autógyártók reklámjai is jól szerepeltek az első tízben: a Toyota második lett, de a negyedik és a tizedik helyen is befutott egy-egy autós hirdetés. A Toyota mindent vivő Supra reklámja az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=9hHCIqQGK7I

A márkaérték épp olyan fontos mint a kreatív munka

Az EDO nevű piackutató és elemző cég szerint 13 autós reklám ment le a meccs idején, ami ennek a kategóriának a szokatlanul erős jelenlétét mutatja. A Toyota ugyanazzal a Supra "Pinball Wizard" reklámmal szerepelt sikeresen, ami már az idei Super Bowl reklám rangsorában is a legerősebbnek bizonyult. Steve Shannon, az EDO tanácsadói testületének tagja és régi autóipari vezető szerint határozottan erős hatást vált ki, hogy a Toyota az egyik főszponzor az NFL-ben, mivel ez a márka egyértelműen egyike a három, legtöbb pénzt elköltő cégnek az NFL-hez kötődő TV-reklámok tekintetében.

“Ez részben megmagyarázza, hogy miért teljesítettek ilyen jól a netes keresések tekintetében, ugyanakkor különösek impozáns az is, hogy elköltött dolláronként mekkora keresési forgalmat generáltak.” – hívja fel a figyelmet Shannon a Marketing Daily munkatársának. “Ez javarészt a Toyota márkaértékének, illetve a kreatív munka hatásosságának tudható be.”

A négy félperces és egy egész perces reklámmal szereplő Toyota számára így sokkal jobban alakult az este, mint a Chicago Bears számára, akiket alaposan elvert ősi riválisuk, a Green Bay Packers. Tekintettel arra, hogy ezekben a rangsorokban általában a szórakoztatóipari és autóipari márkák dominálnak, figyelemre méltó fejlemény, hogy a hetedik helyen bekerült az első tízbe a Papa John új Better Day kampánya is Shaquille O’Neallel, illetve az új Apple Card reklám is a kilencedik helyen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: