DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Nem bűnös a Bécsben gázoló önvezető busz

Nem szokványos baleset történt az osztrák fővárosban: egy automatizált jármű ütött el egy járókelőt. A történteket vizsgálat követte, hogy fény derítsen rá, szabályosan reagált-e a kisbusz.

Ausztria célja, hogy az élmezőnybe tartozzon az önvezető autók területén, ezért Bécsben is folynak járműtesztelések. A főváros Seestadt Aspern nevű városrészében auto.Bus-Seestadt néven zajlik egy 1,5 millió euró költségvetésű projekt automatizált kisbuszokkal. A két önvezető jármű június 6-án kezdte meg a tesztüzemet, amely a tervek szerint 2020-ig tart. A projekt azonban rövid időre leállt egy baleset miatt, amely felvetette, hogy az egyik automata kisbusz hibázott.

„A szerencsés kimenetelű baleset július 18-án délelőtt 9:30 körül történt, amikor egy 30 éves, fejhallgatót viselő és éppen a mobiltelefonját néző hölgy ütközött össze az egyik kisbusszal” – beszélt az Autopro.hu-nak a balesetről és következményeiről dr. Nyalka Csaba, a DLA Piper Hungary együttműködő ügyvédje. „Az incidens következtében a fejlesztők azonnal felfüggesztették a további tesztelést és a Navya szakértőinek bevonásával haladéktalanul kivizsgálták az esetet.”



„Ennek eredményeként néhány nap múlva, július 23-án arról számoltak be, hogy a 12 km/h-s sebességgel haladó kisbusz teljesen szabályosan reagált, azaz amikor a szenzorok érzékelték a gyalogost, a jármű hangjelzéssel azonnal figyelmeztette a hölgyet, vészfékezett és 1,6 másodpercen belül megállt. Mivel a gyalogos a jelzés ellenére tovább folytatta az útját, a balesetet nem lehetett elkerülni, de a hölgy szerencsére csak kisebb horzsolásokat szerzett. A fejlesztők a vizsgálat eredményeként arra jutottak, hogy a tesztelés július 24-étől újraindítható” – összegezte a jogász. A vele készült teljes interjú itt olvasható el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: