DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Megérkezett az új BMW 530e limuzin

A felső-középkategória iránymutató üzleti limuzinjának plug-in hibrid hajtáslánca mostantól 30 százalékkal nagyobb tisztán elektromos hatótávolságot és 20 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátást garantál, miközben az opcionális extrafelszereltségek palettájára a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás is felkerült.

A bajor prémiumgyártó tovább fokozza felső-középkategóriájú üzleti limuzinja páratlan hatékonyságát, magával ragadó kifinomultságát és részletekbe menően kidolgozott sokrétűségét. A BMW 530e limuzin plug-in hibrid hajtásláncába épített legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiának köszönhetően az iránymutató újdonság tisztán elektromos meghajtással megtehető hatótávolsága a nagyfeszültségű energiatároló egység egyetlen feltöltésével 61-66 kilométerre* nő. Sőt mi több, a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legfejlettebb nemzedékével felvértezett modell átlagos üzemanyag-fogyasztása több mint 20 százalékkal, 100 kilométerre vetítve 1,6 – 1,8 literre*, kombinált károsanyag-kibocsátása pedig kilométerenkénti 36 – 41 grammra* csökken. A BMW 530e limuzin kombinált energiafogyasztása mostantól 13,6 – 14,5 kWh* 100 kilométerenként. Az újdonság piaci premierjével párhuzamosan ráadásul a modellpalettán a BMW 530e xDrive limuzin (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,0 – 2,2 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 15,0 – 15,4 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 46 – 49 gramm / km)* is megjelenik, amely a legfejlettebb plug-in hibrid hajtáslánc-technológia innovációit a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás kvalitásaival egyesíti.

P90359979_highRes_the-new-bmw-530e-sed_resize



A BMW 5-ös limuzin plug-in hibrid hajtáslánc-technológiáiban a BMW Group hálózatról tölthető modelljeihez kifejlesztett legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiai innovációk dolgoznak. A BMW 530e limuzin és a BMW 530e xDrive limuzin vadonatúj, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátora változatlan külső méretekkel kínál 9,2 kilowattóráról 12,0 kilowattórára növelt bruttó energiateljesítményt. A jelentős mértékben fejlődött kapacitással a bajor prémiumgyártó ügyfelei már a hétköznapi ingázások oroszlánrészét károsanyag-kibocsátás nélkül tehetik meg, a hátsó üléssor alá épített akkumulátornak köszönhetően pedig a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt BMW 5-ös limuzinok is szinte literre pontosan akkora csomagteret kínálnak, mint belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodelljeik. A BMW 530e limuzin és a BMW 530e xDrive limuzin csomagtere alapesetben 410 liter térfogatú.
Mindkét modell alapfelszereltségének része a háztartási aljzathoz csatlakoztatható töltőkábel, amellyel a nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor kevesebb, mint hat óra alatt feltölthető. A BMW i Wallbox falitöltővel ez az idő 3 óra 35 percre csökken. Az akkumulátor töltőnyílását a bal első kerékjárati ívben, az Air Breathers légkivezető nyílás fölötti ajtó mögött találják az ügyfelek.
A BMW 530e limuzin és a BMW 530e xDrive limuzin belsőégésű erőforrása és elektromos motorja közötti, intelligensen vezérelt együttműködés egyszerre váltja valóra a hajtáslánc hatékonyságának páratlan szintjét és a BMW által fémjelzett legendás vezetési élményt. Mindkét modell plug-in hibrid hajtásláncában egy BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres, 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményre képes benzinmotor és egy 83 kW / 113 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor működik együtt, 185 kW / 252 lóerő maximális rendszerteljesítményt és 420 Nm csúcs forgatónyomatékot hívva életre. Az elektromos motort a mérnökök a nyolcfokozatú Steptronic automataváltóba építették be, a BMW 530e limuzin így 6,1 másodperc alatt, a BMW 530e xDrive limuzin pedig 6,2 szekundum alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Mindkét modell végsebessége 235 km/óra.

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológia intelligens energiamenedzsmentje optimális belső hatékonyságot garantál. A tisztán elektromos hatótávolság növelése, az üzemanyag-fogyasztás, az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése, valamint a vezetés élményének fokozása érdekében a technológia a navigációs rendszer adatait is képes számításba venni a legideálisabb vezetési üzemmód meghatározásakor. Utóbbit a bajor prémiumgyártó ügyfelei is személyre szabhatják és aktiválhatják az eDrive gomb segítségével. Az alapértelmezett beállításként aktiválódó AUTO eDRIVE vezetési üzemmód egészen 110 km/órás sebességig képes fenntartani a zéró emissziójú, tisztán elektromos meghajtást, amely MAX eDRIVE vezetési üzemmódba váltáskor egészen 140 km/órás sebességig emelkedik. A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW 5-ös limuzinok alapfelszereltségének az akusztikus gyalogosfigyelmeztető rendszer is része, amely tisztán elektromos meghajtás esetén, 30 km/órás sebesség alatt egy összetéveszthetetlen hangjelzéssel figyelmezteti az autó környezetében közlekedőket a jármű jelenlétére. A hálózatról tölthető BMW modellekhez speciálisan kifejlesztett hangjelzés egyáltalán nem zavarja az utasok menetkomfortját.

P90361864_highRes_the-new-bmw-530e-sed_resize

A minden korábbinál korszerűbb akkumulátorcella-technológia nem csupán a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia működési hatékonyságát, de egyetlen feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolságát is optimalizálja. A zéró emisszióval megtehető távolság a BMW 530e limuzin esetében 61 – 66 kilométerre*, míg a BMW 530e xDrive limuzin esetében 55 – 58 kilométerre* nőtt. A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológia páratlan hatékonyságát 100 kilométerre vetített 1,6 – 1,8 liter* átlagos üzemanyag-fogyasztás és 13,6 – 14,5 kWh* kombinált energiafogyasztás, illetve kilométerenkénti 36 – 41 gramm* kombinált károsanyag-kibocsátás igazolja (a BMW 530e xDrive limuzin esetében az adatok 2,0 – 2,2 literre*, 15,0 – 15,4 kilowattórára* és 46 – 49 grammra* módosulnak). 

A BMW 530e limuzinban és a BMW 530e xDrive limuzinban kiegészítő légkondicionáló berendezés is aktiválható, amelynek köszönhetően az utastér már indulás előtt a kívánt hőmérsékletűre hűthető vagy fűthető – akár a BMW Connected okostelefon-alkalmazás távolról vezérelhető funkciójával is. A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiákkal szerelt BMW 5-ös limuzinokhoz ráadásul a belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodellek összes opcionális extrafelszereltségi tétele megrendelhető. A portfólión nem csupán az adaptív futómű és a 17”, 18”, 19” és 20” méretekben megrendelhető könnyűfém keréktárcsák, de a BMW Individual részleg rendkívül elegáns, kivételes minőségű extrafelszereltségi opciói, valamint a Driving Assistant Plus és a Parking Assistant Plus csomagok intelligens vezetést támogató rendszerei is megtalálhatók. Az opcionális extrafelszereltségek listáját a 12,3” képernyő-átmérőjű, teljes mértékben digitális műszeregységgel, illetve a 10,25” képernyő-átmérőjű, teljes mértékben digitális központi kijelzővel dolgozó BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés funkciói és a BMW ConnectedDrive szolgáltatás-paletta innovációi színesítik tovább. A BMW 530e limuzinban és a BMW 530e xDrive limuzinban dolgozó kijelzőpáros megjelenített tartalmainak személyre szabhatóságát olyan hibrid-specifikus elemek fokozzák, mint a tisztán elektromos hatótávolság, az aktuális töltöttségi szint, a nyilvános járműtöltő oszlopok és sok más információ egyedi kijelzése.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: