Steward
Bognár Viktor
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. július 4. szombat
Autó

A Derby és Divat Fesztiválon ünnepli 100. születésnapját a Citroen

A Citroen, amely kreativitásáról, úttörő megoldásairól és persze legendás kényelméről híres, idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját, hiszen az első az alapító nevét viselő automobil, a Citroen „Type A” 1919 júniusában gördült ki a Citroen-gyárból.

Június 29-én 11 órakor Budapesten a Budapesti Műszaki Egyetem központi épülete elől indul a CENTENÁRIUMI CITROEN PARÁDÉ, amelyben a márka old és young timer, valamint mai modelljei azaz több mint 50 autó vonul fel a városon keresztül, a Szabadság-hídon, Andrássy úton, Hősök terén át, hogy megérkezzen a Kincsem Parkba, ahol franciás programok teszik emlékezetessé a 100. születésnapot. A Derby és Divat Fesztiválon a Citroen legújabb városi terepjárója, a C5 Aircross, valamint 7 személyes családi modelljei, a Berlingo, Grand C4 Spacetourer mellett megcsodálhatók a márka young és old timerei: az 1919-es „A Típustól” a kacsákon (2CV) és cápákon (DS) át, a mai teljes kínálatig.

citroen100-01A Citroen100 rendezvény legidősebb résztvevője az 1919-es gyártású „Type A”, amelyet restaurálatlan állapotban láthatnak az érdeklődők. Két oldallemezét az első világháborút követően az afrikai hadszíntéren veszítette el! A szélvédőn látszik a biztosítási címke, bizonyítandó, hogy tavaly Franciaországban még horgászni jártak vele!

Horgászoknak köszönheti újjászületését, így azt is hogy a 100 éves parádén felvonulhat, az egyik, 1972-es gyártású 2CV. Ellopták a kis Kacsát az utcáról, és nyoma veszett. Egy nap aztán dabasi horgászok olajfoltot láttak a helyi bányató felszínén, és gyanút fogtak. Ott lapult az ellopott Kacsa, „akit” végül daruval kiemeltek, elemeire szedtek és teljes körűen felújították. A fekete-fehér szín egyedi, gyárilag ilyen változat nem készült a 2CV Charlestonból.

A felvonuláson részt vesznek a repülő szőnyeg érzetet nyújtó DS-ek, az Év Autója nyertes CX-ek, jönnek Xantiák, XM-ek, C5-ösök, hogy hirdessék a Citroën modellek legendás kényelmét, stabilitását. Az 1955-ben bemutatott hidropneumatikus felfüggesztési rendszer világhírűvé tette a Citroen rugózását, hiszen a legrosszabb úthibákat is elnyelte. Ma új technológiai megoldások teszik lehetővé a Citroen modellek gördülési kényelmének tökéletesítését. Az új C5 Aircross SUV és az új C4 Cactus modellekhez elérhető, progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztés® az útegyenetlenségek jobb megszűrését biztosítja, a Citroen felfüggesztési beállítások megtartásával. Ennél a Citroen komfortfutóműnél két hidraulikus ütközőelem van beépítve a lengéscsillapítóba a két végállásnál, amelyek a nagyobb döccenőknél, úthibáknál elnyelik és szétszórják az energiát, „kisimítják” az utat.

citroen100-03

Noha a családot nem a Citroen találta fel, de az autót hozzá igen, így nem maradhatnak ki a családok nagy kedvencei a Berlingók és a C4 Spacetourerek (egykori Picasso-k), amelyek hatalmas, világos, könnyen variálható utasterükkel, akár 7 üléssel a családi vakációk örök bajnokai.

Lesz egy „filmsztár” is a felvonuló autók között: az idén megjelent Most van most című magyar film egy szökött menyasszony és egy szabadnapos taxis huszonnégy óra alatt lejátszódó kalandjait mutatta be főszerepben Tompos Kátyával, Mohai Tamással és a Citroen C4 Spacetourerrel, amely hűséges társa munkaadójának és csibész cinkosa a szökött menyasszonynak.

citroen100-02

Hogy miért a Kincsem Parkban ünnepli a Citroen a 100. születésnapot? Mert ez a helyszín közel egyidős a Citroënnel. Mert a Derby és Divat felsztivál „lóerőkről” és kreativitásról szól, akár a Citroën. És ne feledjük, hogy a versenysport, a lóerők, a kitartás, a technológiai újítások áthatják a Citroen 100 évét. Az André Citroen által szervezett legelső Szahara-átkeléstől a WRC rali-világbajnokságig a Citroen folyamatosan önmaga legyőzésére törekszik és nem szűnő kalandvágyról tesz tanúbizonyságot Az idei Monte Carlo Ralin aratta 100. WRC futamgyőzelmét a Citroen Racing csapata, amely 8 konstruktőri és 9 egyéni ralivilágbajnoki címmel büszkélkedhet.

Ha a hazai versenysportot nézzük, a Citroen Rally Team Hungary magyar legénysége - Velenczei Ádám, pilóta és Zsiros Gábor, navigátor egy 282 lóerős Citroën C3 R5 versenyautóval már a harmadik közös versenye után pezsgőzhetett a magyar bajnokság egyik leggyorsabb versenyén, a Székesfehérvár Ralin. A magyar csapat C3 R5 raliautóján a centenárium jegyében a 19-es rajtszám szerepel.

A felvonulásról és a Kincsem Park béli eseményekről a Sláger FM élőben tudósít, és a helyszínre érkezők a kívánságműsorban kérhetik majd kedvenc zeneszámaikat. Amíg a felnőttek az új vagy veterán autóknál időznek, a család legifjabb tagjai sem fognak unatkozni. A Citroen várja a legkisebbeket is a Kincsem Parkba, ahol az arcfestés, körhinta, kalapdekorálás, kifestők és pétanque mellett a százéves évfordulóra készült új játékokat is megnyerhetik a szerencsekeréken. A szerencsések hazavihetik többek között az 1920-as évekbeli Citroen látványvilágát idéző, a márka ikonikus modelljeit felvonultató memóriajátékot vagy a hagyományos autós kártya Citroenre szabott kiadását, amelyen a Citroen legendás utcai modelljei mellett, megjelennek a Párizs-Dakar győztes ZX-ek, ralivilágbajok versenyautók és az autókiállítások elmaradhatatlan tanulmányautói is.

Aki fel akar készülni Citroen történelemből a rendezvényre, látogasson el a márka 100 évét illusztráló virtuális múzeumba, azaz a Citroen Origins weboldalra, amely a Citroen gazdag örökségébe enged bepillantást otthonról. A látogatók elmerülhetnek a különböző korszakok legendás Citroen modelljeinek részleteiben: 360°-os bemutató, autentikus hangok (motor, kürt, irányjelző stb), korabeli katalógusok és érdekes információk teszik élményszerűvé az oldalon eltöltött időt. A múzeum non-stop nyitva áll!

Végezetül egy fun fact, amelyben a lovak és a Citroen a főszereplő: a francia filmművészet rangos elismerése a César-díj, amelyet egyetlen egyszer, 1985-ben reklámfilm kategóriában is kiosztottak: ezt a világhírű „Chevrons sauvages” című Citroen reklám nyerte el, amelyben 100 ló kiront a karámból, hogy szabadon száguldjon a végtelen mezőn… természetesen a Citroen dupla nyíl logójának formáját kiadva.

A centenáriumi eseményről a magyarországi Citroen folyamatosan hírt ad facebook és instagram oldalán:

facebook.com/citroen.magyarorszag;

instagram.com/citroenmagyarorszag/

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?