DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Új, digitális műszerfallal érkezik a Kia XCeed

Kia első, 12,3 colos vagy 12,3”-os képátlójú, teljesen digitális Supervision műszeregysége az XCeedben debütál. A június 26-án bemutatkozó újdonság műszakilag és fedélzeti elektronika szempontjából a piac egyik legfejlettebb modelljeként érkezik a márkakereskedésekbe.

Emilio Herrera, a Kia Motors Europe ügyvezetője elmondta: “Az új Supervision műszeregység csak egy az új XCeedhez elérhető rengeteg technológiai felszerelés közül. A digitális műszerfal sok mindenre alkalmas, és főleg a magasabb felszereltségi szinteken rengeteg kiegészítő információt is eljuttat a vezetőhöz egyszerűen, gyorsan és világosan. Később más modelljeinkben is megjelenik, hiszen fő célunk, hogy az egyre több menet közbeni információ a lehető legegyszerűbb, legtisztább és legbiztonságosabb formában érjen célt.”

Kia XCeed_digitális műszerfal_2019.06.11



Nagy felbontás, éles és tiszta kép

Az új Supervision műszeregység tervezésénél a lehető legjobb leolvashatóság volt a fő cél. A nagyfelbontású 1920x720 pixeles képernyő teljesen leváltja a hagyományos műszereket, így az analóg sebességmérőt és a fordulatszámmérőt is. A kijelző tűélesen, digitálisan, grafikus úton jelzi ki a fordulatszámot és a sebességet, képernyőfrissítési sebessége magas, így a változásokat - köztük a vezető utasításait - is valós időben követi.

A két digitális főműszer között egy, a kormány gombjaival szabályozható multifunkciós kijelző helyezkedik el, ezen akár a navigációs rendszer utasításai, az audio-beállítások, az autóra csatlakoztatott telefon információivagy a fedélzeti számítógép adatai is megjeleníthetők. Utóbbiak között a pillanatnyiés az átlagfogyasztás is előhívható. A rendszer az autó működésével kapcsolatos figyelmeztetések megjelenítésére is alkalmas, akár az aktív biztonsági eszközökkel és a vezetői asszisztensrendszerekkel kapcsolatosakra is. Az éberségfigyelő vészjelzései szintén itt jelennek meg.

Amikor a vezető leállítja az autót, a műszeregység képernyőjén megjelenik az XCeed mozgó képe, és a megtett út összefoglaló adatsora is: a vezetés időtartama, a megtett távolság, az átlagfogyasztás és a tank tartalmával még megtehető út.

Az új Supervision műszeregység extraként rendelhető az új XCeedhez, piactól és felszereltségtől függően. Megrendelése esetén természetesen leváltja a hagyományos analóg műszeres, és 3,8 colos mono-LCD kijelzővel, valamint a 4,2 colos színes TFT képernyővel futó változatokat.

A Drive Mode Select

A Ceedekhez hasonlóan az új XCeed bizonyos változatai is Drive Mode Select kapcsolóval készülnek. Ennek beállításaival (Normal vagy Sport) a vezető szabályozhatja autója teljesítményjellemzőit, gázreakcióját, és a kormányrásegítés erejét.

A beállított menetmódtól függően a Supervision műszerfal jelzései és grafikái is változnak. Normal állásban az üzemanyag-hatékonyság értékein kívül analóg sebesség- és fordulatszámmérő is megjelenik az adott útra vonatkozó információk mellett. Sport módban megváltozik és nagyobb is lesz a két főműszer rajzolata, ugyanakkor a kevésbé fontos információk eltűnnek.

A jövő digitális műszerfalai

A digitális műszerfal az adatkezelés kulcsa a jövő autóiban, s az új rendszer megjelenése egyben azt is jelenti, hogy a Kia felkészült a jövő biztonsági és műszaki technológiáira.

A kijelzőt grafikai képességei alkalmassá teszik a teljesen, vagy részben elektromos hajtások adatainak kijelzésére, köztük például a hajtásláncok energiaáramlásainak bemutatására (a motorok és az akku között), és az Eco üzemmód üzeneteinek megjelenítésére is. A Kia most bemutatott új műszeregysége hamarosan a márka könnyű-hibridjeiben, hibridjeiben és elektromos autóiban is megjelenik.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: