DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Coupé és Cabrio: Új modellek a BMW-nél

A BMW M GmbH a nagyteljesítményű sportautó-paletta vadonatúj fejlesztésű kvartettjével gurít új mércét a luxusszegmens élére: bemutatkozik a vezetés abszolút élményét éltető portfólió négy csúcsmodellje, az új BMW M8 Coupé, az új BMW M8 Competition Coupé, az új BMW M8 Cabrio és az új BMW M8 Competition Cabrio.

Az újdonságok a BMW M GmbH által kifejlesztett és sorozatgyártásba küldött eddigi legerősebb benzinmotorból merítik kivételes teljesítményüket. A BMW M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as szív az új BMW M8 Coupé és az új BMW M8 Cabrio modellpárosában 441 kW / 600 lóerő, a Competition modellekben pedig 460 kW / 625 lóerő maximális teljesítményre képes. A nagyteljesítményű erőforrás egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltón keresztül továbbítja teljesítményét és forgatónyomatékát a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtáshoz.

P90348795_highRes_the-all-new-bmw-m8-c_resize



A mérnökök a típus-specifikus futómű-technológiát a versenypályás használat egyedi követelményei szerint tervezték meg és finomhangolták. Az egyik legkiemelkedőbb műszaki újítás e téren a vadonatúj fejlesztésű, BMW M-specifikus integrált fékrendszer, amely kétféle pedál-visszajelzési lehetőséget is kínál a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek. A BMW M GmbH új csúcsmodelljei 2019. június 25-27. között, a BMW Group müncheni, BMW Weltben megrendezendő #NEXTGen fesztiválján ünneplik világpremierjüket.

A hajtáslánc, a futómű-technológia és az aerodinamika mérnökien precíz együttműködését a BMW Group dél-franciaországi tesztpályáján, a svédországi Arjeplog sarkvidéki tesztközpontjában, a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján és sok más versenypályán hangolták tökéletesre a fejlesztők. A munkában a BMW M8 GTE versenyautóval szerzett tapasztalatok is fontos szerepet kaptak. Az erőforrás, a váltó és a futómű-technológia teljesítmény-központú egységével az új BMW M8 Coupé 3,3, az új BMW M8 Cabrio pedig 3,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Az új BMW M8 Competition Coupé mindezt 3,2, míg az új BMW M8 Competition Cabrio 3,3 szekundum alatt letudja.

P90349308_highRes_the-all-new-bmw-m8-c_resize

Rendkívüli rendszerreakciók, kielégíthetetlen fordulatszám-éhség és hosszan tartó teljesítmény-leadás: V8-as benzinmotor hamisítatlan BMW M teljesítménykarakterisztikával

A magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as erőforrás a borotvaéles rendszerreakciók, a kielégíthetetlen fordulatszám-éhség és a kivételesen széles fordulatszám-tartományban fennálló, hosszan tartó teljesítmény-leadás magával ragadó harmóniáját testesíti meg. A 4.4 liter hengerűrtartalmú, BMW M TwinPower Turbo technológiával dolgozó motorban két darab optimalizált hatékonyságú turbófeltöltő – a „V” alakban elrendezett hengersorok közé építve –, egy közvetett töltőlevegő-hűtő, valamint egy 350 bar maximális nyomáson dolgozó közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer található. A kipufogócsonkokat szintén a hengersorok közé építették be a tervezők.

Az új BMW M8 Coupé és az új BMW M8 Cabrio modellpárosában az erőforrás percenkénti 1 800 és 5 600 főtengely-fordulat között állítja elő 750 Nm csúcs forgatónyomatékát, amely percenkénti 6 000 főtengely-fordulatnál jelentkező és egészen a percenkénti 7 200 főtengely-fordulatnál tiltó leszabályozásig kitartó, 441 kW / 600 lóerő maximális teljesítménnyel párosul. A Competition csúcsmodellek percenkénti 5 800 főtengely-fordulatig fenntartják az erőforrás csúcs forgatónyomatékát, percenkénti 6 000 főtengely-fordulatnál pedig 460 kW / 625 lóerő maximális teljesítmény leadására képesek. A bajor prémiumgyártó által tömegtermelésben kínált eddigi legerősebb V8-as benzinmotort a végtelenül merev kapcsolódás érdekében speciális megoldások rögzítik a vázszerkezethez, amely minden korábbinál élénkebb gázreakciót és még gyorsabb gyújtást, az utastérben pedig intenzívebb motorhangot garantál.

A hajtáslánc üzemi hőmérsékletének optimalizálásáról minden pillanatban kifinomult hűtési rendszer gondoskodik, legyen szó akár hétköznapi, akár versenypályás használatról. A központi hűtőmodult ezért két plusz hűtőkör egészíti ki, ráadásul a rendszer része egy kiegészítő motorolaj-hűtő és egy önálló váltóolaj-hűtő is. A versenypályás használat egyedi kihívásaival egy forradalmian új kenési szisztéma száll szembe: a mérnökök az olajteknő elejére egy kisebb olajkamrát terveztek, amely extrém igénybevétel esetén avatkozik be az olajozásba. A speciális motorolaj-ellátást így egy plusz szívóág egészíti ki, amely szükség esetén az első kamrából merít olajat az optimális működéshez. Ez utóbbi még a legextrémebb hossz- és oldalirányú gyorsulások esetén is garantálja az erőforrás tökéletes kenését.

P90348805_highRes_the-all-new-bmw-m8-c_resize

Nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó Drivelogic-kal és BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás

Az új BMW M8 Coupé, BMW M8 Competition Coupé, BMW M8 Cabrio és BMW M8 Competition Cabrio hajtásláncában egy nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó dolgozik, amelynek működési elvét a bajor prémiummárka ügyfelei a vadonatúj tervezésű előválasztó karon található Drivelogic gombbal háromféle váltási karakterisztika szerint állíthatják be, hatékonyra, sportosra és rendkívül dinamikusra. A kormány mögött BMW M-specifikus váltófülek segítik a manuális sebességváltást.

Az új BMW M8 csúcsmodellek lélegzetelállító menetteljesítményének felépítésében a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozó BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás is kulcsfontosságú szerepet játszik. A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az aktív M differenciálmű központilag vezérelt együttműködése minden vezetési szituációban garantálja, hogy a motorból érkező erő veszteségek nélkül jut az aszfaltra, a központi operációs rendszer „Beállítások” menüpontjában pedig a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek arra is lehetőségük van, hogy az alapértelmezett beállításként aktiválódó 4WD meghajtást 4WD Sport üzemmódra váltsák, amely az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték nagyobb arányát a hátsó tengelyre továbbítja. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) kikapcsolásával a 2WD üzemmód is elérhetővé válik. Ilyenkor a technológia kizárólag a hátsó kerekeket hajtja, a legtapasztaltabb pilóták színtiszta vezetési élményét pedig semmiféle menetstabilizáló rendszer nem befolyásolja.

P90348783_highRes_the-all-new-bmw-m8-c_resize

BMW M-specifikus futómű-technológia extrém feszes hangolással

Az új BMW M8 csúcsmodellek a BMW M GmbH által fémjelzett vezetési élmény abszolút esszenciáját testesítik meg, amelyek még a legextrémebb vezetési szituációkban is verhetetlen iránystabilitást, a legerősebb oldalirányú gyorsulások esetén is lineáris keresztirányú terhelés-felépülést és határon autózás közben is semleges kormányviselkedést garantálnak. A típus-specifikus futómű-technológia alkatrészeit és finomhangolásukat intenzív versenypályás tempóknál tökéletesítették a mérnökök. Az új kvartett futómű-technológiája ugyanakkor a fejedelmi luxusautóra vágyó ügyfelek kényelmi elvárásainak is maradéktalanul megfelel, nem csupán a hétköznapokban, de a hosszabbra nyúló utazások alkalmával egyaránt.

A nagyteljesítményű sportautók kivételesen dinamikus vezethetősége érdekében a hátsó tengelyen számos speciális alkatrész dolgozik. Az új BMW M8 csúcsmodellek letaglózó agilitását BMW M-specifikus, kovácsolt felfüggesztések, a rugóstagok és a lengéscsillapítók precíz rendszerreakcióit pedig a minden korábbinál feszesebb stabilizátorok fokozzák. Az újdonságok versenyautós irányíthatóságát a frontrészen alkalmazott merevítő megoldások emelik új dimenzióba: a motortérben egy tűzfalhoz rögzített toronymerevítő és egy vadonatúj fejlesztésű, integrált oldalcsatlakozásokkal kiegészített, rendkívül merev szerkezeterősítő panel is található. A hátsó tengelyen acél X-merevítő és alumíniumból készült támasztótag felel a minden korábbinál feszesebb vázkapcsolatért.

Az új BMW M8 Coupé, BMW M8 Competition Coupé, BMW M8 Cabrio és BMW M8 Competition Cabrio széleskörű alapfelszereltségének a BMW M-specifikus adaptív futómű is része, amely elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal és BMW M Servotronic funkcióval felszerelt, elektromechanikus szervokormánnyal dolgozik. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) tökéletesen együttműködik a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással és az aktív M differenciálművel, sőt mi több, M Dinamikus Módot (MDM – M Dynamic Mode) is kínál. Utóbbi nagyobb szabadságot enged a kerekek megcsúszásának és a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozó BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással együttműködve kivételesen sportos, erőcsúsztatásokkal végigfűzött kanyarodásokat is lehetővé tesz. Az alapfelszereltség 19” méretű, ikerküllő-dizájnú BMW M könnyűfém keréktárcsákat és nagyteljesítményű gumiabroncsokat tartogat, elöl 275/40 R19, hátul pedig 285/40 R19 méretben.

P90348744_highRes_the-all-new-bmw-m8-c_resize

Integrált fékrendszer konfigurálható pedál-visszajelzésekkel

Az alapfelszereltségként kínált BMW M fékrendszer alternatívájaként az új BMW M8 csúcsmodellek alá BMW M karbon-kerámia fékrendszer is megrendelhető, az opcionális extrafelszereltség részeként. Mindkét változat a BMW M-specifikus integrált fékrendszer csúcstechnológiás elvei mentén működik, amelyeknek köszönhetően a fékek reagálási sebessége, erőssége és vezérlőfunkciói is személyre szabhatók. Az optimális lassuláshoz szükséges féknyomást egy elektromos egység állítja elő, amely intenzívebb működést, optimalizált pedál-visszajelzéseket, a menetstabilizáló rendszerekkel pedig jelentősen gyorsabb és pontosabb együttműködést garantál.

A BMW M modellek számára kifejlesztett, új fékrendszer kétféle pedál-visszajelzési lehetőséget kínál: a COMFORT üzemmód a komfortos vezetési élmény működési elvét részesíti előnyben, SPORT üzemmódban pedig a fékpedál már a legenyhébb érintésre is végtelenül közvetlen, azonnali fékhatással reagál.

Összetéveszthetetlen formanyelv a dinamizmus és az exkluzivitás jegyében

Az új BMW M8 csúcsmodellek exkluzivitását a nagyteljesítményű sportautók típus-specifikus, funkcionális szempontok szerint megtervezett kiegészítői fokozzák. Az újdonságok dinamikus kiállását és exkluzív atmoszféráját nagyméretű első légbeömlők, ikerlamellákkal szerelt BMW M hűtőrács, az első kerekek mögött BMW M légkivezető nyílásokkal kiegészített, erőtől duzzadó kerékjárati ívek, hátsó légterelő szárny, kontraszt-árnyalatú diffúzorral ellátott hátsó lökhárító és aerodinamikailag optimalizált külső visszapillantó-házak teremtik meg. Az opcionális extrafelszereltség részeként M Carbon külső felszereltségi csomag is megrendelhető.

Az új BMW M8 Coupé jellegzetes stílusjegyei közé tartozik a szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tető duplahullám-kontúrja, amely a klasszikus versenyautók emlékét idézi. Az új BMW M8 Cabrio utasait eközben prémium minőségű szövetből készült, feszes vászontető védi az időjárási viszontagságoktól. A többrétegű tető egyetlen gombnyomással nyitható és zárható, mindössze 15 másodperc alatt, akár utazás közben is.

P90349309_highRes_the-all-new-bmw-m8-c_resize

Utastér: hamisítatlan BMW M élmény luxus hangulatban

A nagyteljesítményű sportautó-kvartett utasterében a BMW M-specifikus kialakítás és a progresszív luxus magával ragadó harmóniája kel életre. Az új BMW M8 Coupé, BMW M8 Competition Coupé, BMW M8 Cabrio és BMW M8 Competition Cabrio alapfelszereltségének a típus-specifikus bőrkárpitozás, a BMW Display Key okoskulcs, a BMW M-specifikus tartalommal dolgozó BMW Head-Up kijelző, a Driving Assistant csomag, a parkolóasszisztens (Parking Assistant) és a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés (navigációs rendszerrel és BMW Intelligens Személyi Asszisztenssel) is része. Az újdonságok kényelmét és biztonságát az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, további vezetést támogató tételek fokozhatják.

A középkonzolon található új „Setup” gombbal a bajor prémiumgyártó ügyfelei az erőforrás, a lengéscsillapítók, a kormánymű, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és a fékrendszer karakterisztikáját a saját preferenciáik, illetve az adott vezetési szituáció követelményei szerint hangolhatják át. Mindezt az erőforrás kiválasztott orgánumával, a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikájával, a menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) érzékenységével és az automatikus motorleállítás és –indítás működésével (Auto Start Stop) együtt a kormányon található M1 és M2 memóriagombokra konfigurálhatják rá, így a jármű teljes kívánt beállítása egyetlen gombnyomással aktiválható.

Szintén újításként debütál a középkonzolon az „M Mode” gomb, amelyen keresztül a bajor prémiummárka ügyfelei a vezetést támogató rendszereket, illetve a digitális műszerfal és a BMW Head-Up kijelző tartalmát szabhatják személyre.  Az „M Mode” gombbal a ROAD és a SPORT vezetési üzemmódok válnak aktiválhatóvá, a Competition modellek kiváltságaként elérhető TRACK üzemmód pedig a versenypályás használat követelményei szerint hangolja át a nagyteljesítményű sportautókat. Az opciók változtatásával a kijelzőkön megjelenített tartalmak és információk is változnak, a vezetést támogató rendszerek menetbiztonsági közbeavatkozásai pedig – úgy mint az aktív fékezés vagy az aktív kormányzás – minimálisra csökkennek, vagy teljesen megszűnnek.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra és kombinált károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek.

Az átlagos üzemanyag-fogyasztásra és kombinált károsanyag-kibocsátásra vonatkozó értékeket a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd az adatokat a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: