DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Vogel Adrienn bemutatta a jövő közlekedését

A nem is annyira távoli jövőbe vezette be az érdeklődőket Vogel Adrienn. A Roger Racing Team pálya- és raliversenyzője múlt hétvégén, a most először megrendezett Debrecen Drive-on a Vodafone 5G segítségével mutatta be a közlekedés következő dimenzióját: a távvezérelt autózást.

Az önvezető járművek felé vezető egyik legfontosabb állomás, a távvezérelt közlekedés lényege, hogy egy 5G állomás, valamint két 5G modem segítségével kommunikál egymással egy szimulátor és egy tesztautó. A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat továbbította.

vogel_szimulátor



Vogel Adrienn a kétnapos rendezvény alatt érdeklődők tucatjainak, főleg gyerekeknek adott instrukciókat a rendszer helyes használatához. Az egyedülálló lehetőséget a Debrecen Drive megnyitóján résztvevő Kósa Lajos országgyűlési képviselő is kipróbálta.

vogel_kosa

“Nagyon izgalmas volt részt venni egy ilyen programban, igazán megtisztelő, hogy segíthettem a debrecenieknek egy kicsit bepillantani a jövőbe. Autóversenyzőként különösen örültem neki, hogy sok gyerek, egészen kicsik is bátran beültek a szimulátorba. Aki esetleg nem érte el a pedált, azt az ölembe ültettem, és együtt tekertük a kormányt. Remélem, hogy olyan életre szóló élményben volt részük, melynek köszönhetően elgondolkodnak majd rajta, hogy esetleg autóversenyző legyen belőlük” - mondta Vogel Adrienn.

vogel_gyerek

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek.

Vogel Adrienn legközelebb június 7-9-én versenyez a Kia Platinum Kupa következő állomásán, a lengyelországi Poznanban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: